Biztonságos jövő a poliuretán termékek számára

Vissza

Változatos termék

A poliuretán alapú ragasztók és tömítőanyagok sokoldalúak, innovatívak és biztonságosak. Széles körben használják az építőiparban, a csomagolásban, az autóiparban, a bútorgyártásban, a mérnöki munkákban, a tengerészetben, a szállításban és még sok más ágazatban.

A PU termékek a diizocianátok és a poliolok közötti reakcióból származnak.

Alkalmazottait ki kell képezni a PU termékek biztonságos használatához.

Új törvényi szabályozás született

A REACH az Európai Unió szabályozása, amelynek célja az emberi egészség és a környezet védelme a vegyi anyagok által okozott kockázatokkal szemben, ugyanakkor a REACH célja az európai vegyipar versenyképességének növelése. 2020. augusztus 4-én megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában a diizocianátokra vonatkozó új REACH-korlátozási rendelet. A korlátozás célja a diizocianátok okozta esetleges bőr- és légúti túlérzékenység megelőzése. Ehhez biztonsági oktatás szükséges.

Mit jelent a korlátozás? Hogyan készül oktató anyag a biztonsági képzésre, és mi a megvalósítás ütemterve?

Alkalmazottainak 2023. augusztus 24-ig ki kell képezniük és tanúsítvánnyal kell rendelkezniük a diizocianátot tartalmazó termékek biztonságos kezelésére. Ez vonatkozik a 0,1%-nál nagyobb monomer-diizocianát összkoncentrációjú termékek minden kereskedelmi és ipari felhasználójára. 2022. február 24-től az ilyen termékek címkéjén fel kell tüntetni a képzés szükségességét. A FEICA a diizocianátgyártók ipari szövetségeivel, az ISOPA-val és az ALIPA-val együttműködve képzési anyagot készített tagjainak, valamint a ragasztó- és tömítőanyagok felhasználóinak, amely megtalálható a FEICA honlapján. (www.feica.eu/PUinfo)

Az EU összes nyelvén elérhető PU képzési platform a www.safeusediisocyanates.eu oldalon érhető el.

A képzésen való sikeres részvétel igazolása (bizonyítványa) záróvizsgával együtt a termékek minden kereskedelmi és ipari felhasználója számára kötelező lesz 2023. augusztus 24-ig. A jogszabályi szöveg előírja, hogy a képzést munkavédelmi szakértőnek kell lefolytatnia, de lehetővé teszi az online képzést is. A munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetniük alkalmazottaik képzéséről.

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Biztonságosak a diizocianátok?

Mint minden vegyi anyag esetében, a diizocianát felhasználása biztonságos, feltéve, hogy végrehajtják és betartják a vonatkozó kockázatkezelési intézkedéseket.

 1. Mi a légúti szenzibilizáció?

Szenzibilizáció akkor következik be, amikor egy személy allergiás reakcióba lép a vegyi anyaggal szemben. Szenzibilizáció után a vegyszerrel való bármilyen érintkezés (még nagyon alacsony koncentrációban is) a légutakat érintő allergiás reakciót (pl. asztma) eredményez. A diizocianáttal összefüggő asztmában szenvedők többsége teljesen felépül, miután már nincs kitéve a hatásnak.

 1. Kereskedő/viszonteladó vagyok. Mit kell tennem?

A termékszállítótól kapott információkat továbbítsa ügyfeleinek.

 1. Mi a helyzet a magán végfelhasználók számára készült PU-termékekkel?

Az új jogszabály csak a kereskedelmi és ipari felhasználásra szánt PU termékeket érinti. Néhány éve külön REACH-korlátozás lépett életbe a magáncélú végfelhasználók számára.

 1. Mikor lép életbe az új szabályozás?

Az új szabályozást 2020. augusztus 4-én jelentették be az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és 2020. augusztus 24-én lépett hatályba. 2023. augusztus 24-ig a PU-termékek minden kereskedelmi és ipari felhasználóját ki kell képezni.

 1. Mikor kell frissítenem a csomagolás címkéjét?

A csomagoláson 2022. február 24-től kötelezően fel kell tüntetni a képzési kötelezettséget.

 1. Maradnak a piacon a PU-alapú ragasztók és tömítőanyagok?

A korlátozás célja a nem rendeltetésszerű használat elkerülése, de nem a megfelelő termékek elérhetőségének csökkentése. A PU-ragasztók és tömítőanyagok egyedi tulajdonságai miatt ezeknek a termékeknek a széles körű elérhetőségére lehet számítani.

 1. A termék beszállítója kér-e átvételi elismervényt a vásárlótól (a diizocianátokat tartalmazó termék átvevőjétől)?

Nem, a termék beszállítójának gondoskodnia kell arról, hogy a kereskedelmi vagy ipari vásárló megkapja a szükséges információkat a biztonsági képzési követelményekről. A törvény nem írja elő az információ ügyfél vagy a felhasználó részéről történt kézhezvételének ill. elolvasásának visszaigazolását. Ezenkívül a termék beszállítójának a következő megjegyzést kell nyomtatnia a csomagolásra: „2023. augusztus 24-től az ipari vagy kereskedelmi használat előtt hatékony képzést kell szerezni.” Az ügyfél átvételi elismervénye nem szükséges.

 1. Hogyan szerveződnek a képzések? A termék beszállítójának magának kell biztosítania a biztonsági oktatást?

A termék beszállítójának biztosítania kell, hogy a felhasználók hozzáférjenek a korlátozás követelményeinek megfelelő biztonsági oktatáshoz. A termékbeszállítóknak nem kell maguknak biztonsági képzést tartaniuk. Ennek érdekében a FEICA, az ISOPA és az ALIPA, a diizocianátgyártók ipari szövetségei az Európai Unió valamennyi nyelvén, a jogszabályi előírásoknak megfelelően képzési anyagokat készítenek. Ezeket a képzési anyagokat egy e-learning platformon keresztül szállítják, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy részt vegyenek online képzéseken, webináriumokon vagy tantermi képzéseken, amelyeket külső oktatók vagy házon belül szerveznek. Míg a termék beszállítója felelős azért, hogy ügyfeleit megkapja a biztonsági képzéssel kapcsolatos szükséges információkat, a munkáltató felelős azért, hogy saját alkalmazottai elvégezzék a képzést, és ezt dokumentálják.

 1. Terveznek-e vizsgát az elismert tudás bizonyítására?

A képzésen való sikeres részvételről oklevelet állítunk ki. A tesztkérdések a képzési anyaghoz kapcsolódó kérdések nagy csoportjából származnak. Ha sikeresen letette a teszteket, megkapja a tanúsítványt.

 1. Hol találok több információt a diizocianátokról?

A diizocianát iparág a diizocianátokról és biztonságos kezelésükről ad tájékoztatást honlapján: http://www.safeusediisocyanates.eu/

 

Forrás: FEICA© Angaben zur Veröffentlichung FMI-EX-K08-041 (Juli 2022) – www.feica.eu

A FEICA, az Európai Ragasztó- és Tömítőipari Szövetség, az európai ragasztó- és tömítőanyag-ipart képviselő multinacionális szövetség.

Kapcsolat