Új gépek beüzemelése

A megrendelt berendezések csak akkor válnak teljes értékű és professzionális termelőeszközökké, ha a beüzemelés és oktatás megfelelő módon és minőségben történik. Lignomat Kft. képzett szakemberei ennek végrehajtásában tudnak professzionális segítséget nyújtani ügyfeleinknek.

Partneri kapcsolatunk a megrendelés elindítása után újabb szintre lép, és megkezdjük együttműködésünket a beruházás operatív kivitelezésében. Átadjuk a gépek telepítési rajzait, melyek alapján vevőink előkészítik a berendezések fogadásához szükséges infrastruktúrát – szükség esetén ennek időszakos ellenőrzésében is részt tudunk venni.

A berendezések készrejelentéséről tájékoztatjuk ügyfelünket, a beüzemelést előre egyeztetett időpontban és menetrend szerint hajtjuk végre:

 • megszervezzük a szállítást,
 • igény esetén a lerakodás idejére helyszíni támogatást biztosítunk, illetve a berendezések padozaton történő mozgatásához szükséges páncélgörgőket is rendelkezésre tudjuk bocsátani.
 • a berendezés telepítési helyén történő elhelyezésével, mechanikus összeszerelésével elkezdődik a beüzemelés
 • ügyfeleink szakemberei bekötik a hálózati csatlakozásokat (pl. áram, sűrített levegő, elszívás, internet)
 • próbaüzem, finomhangolás
 • oktatás a gépkezelők, üzemfenntartók és gyártáselőkészítő részére
 • termelésfelügyelet a rutinszerzés idejére (külön megállapodás alapján)

A beüzemelések teljes folyamata gépenként és technológiánkként eltérő időráfordítást igényelnek. Általánosságban elmondható, hogy az átfutási idő

 • formatizáló körfűrészeknél 1-2 nap
 • nyomógerendás táblafelosztó fűrészeknél 4-6 nap, amennyiben ez kiegészül emelőpados vagy egyéb adagolással, úgy 8-15 nap
 • élzáró gépek önállóan 4-6 nap, míg anyag-visszahordóval kiegészítve 8-15 nap
 • CNC fúrógépek 3-5 nap
 • CNC felsőmaró 5-8 nap
 • MAKOR felületkezelő soroknál több ütemre bontva akár 3 hónapot is felölelhet a folyamat.

A sorokban vagy cellákban üzemelő gépek esetén a beüzemelés folyamata hosszabb időt vesz igénybe, melynek része a teljes sor megismerése és gépkezelői oktatása mellett a CE tanúsítás dokumentációjának véglegesítése is.

A gyártócellák beüzemelése során szükség lehet gyári szerelők jelenlétére is, melynek szervezése, helyszíni felügyelete és a fordítás ügyfeleink részére ugyancsak szakembereink segítségével történi.

A berendezések professzionális működésének sok esetben feltétele a technológiai paraméterek finomhangolása, melyben kiemelkedően fontos szerepe van a gyártási segédanyagok szállítóinak is, ezért javasoljuk ügyfeleinknek és támogatjuk is őket abban, hogy a beüzemelés ezen szakaszában a partnerek technológusai is bevonásra kerüljenek.
A beüzemelés folyamata a berendezés átadásával fejeződik be, ami egyben a garanciaidő kezdete is.
Sok éves munkánk tapasztalata alapján kijelenthetjük, hogy vevőink számára a birtokba vett új technológia néhány hónap rutinszerzés után éri el kapacitásának optimális kihasználását. Lignomat Kft munkatársai ezt a betanulási időszakot is szakmai támogatással segítik, és ezzel párhuzamosan felépítésre kerül az a kommunikációs hálózat, mely a napi üzemeltetés hatékonyságát hivatott megalapozni a gép teljes életciklusa alatt.

A termelő berendezések beüzemelését követően elindul a gyártói garancia ideje, mely alapesetben 12 hónap (vagy 2.500 üzemóra). A vevőnk megrendelésekor dönthet arról, hogy ez a garanciaidő gépgyártó függvényében kiterjeszti 24 – 36 hónapra (vagy 5.000 – 7.500 üzemórára).

A garanciaidő alatt történő javítások – annak feltételeinek fennállása esetén, melyeket az ÁSZF rögzít – szakembereink helytállásával történnek, egyéb esetben ügyfelünk megrendelése alapján.

Kapcsolat
  x GINOP