Karbantartás

A termelő berendezések rendeltetésszerű használat mellett az életkorának megfelelő műszaki állapot megőrzése, illetve élettartamának meghosszabbítása céljából időszakos átvizsgálást igényelnek.

Miért is indokolt karbantartani berendezéseinket?

Minden hasonlat és példa csak nagy óvatossággal állítható párhuzamba, a karbantartás létjogosultságát mégis egy autó használata során szerzett tapasztalattal szeretnénk alátámasztani.

Személyautóink hosszútávú használat során elért átlagsebessége 60 km/óra. Autónk futásteljesítménye 1.000 üzemóra alatt 60.000 km. Ezalatt biztosan elvittük autónkat legalább 2 vagy 3 alkalommal szervizbe az általános karbantartásokat elvégezni és a kopó alkatrészeket kicseréltetni, valamint gumiabroncsait is elhasználtuk.

Termelő berendezéseink esetében az 1.000 üzemórát elérjük, ha az év 250 munkanapján naponta mindösszesen 4 óra időtartamban üzemeltetjük. Amennyiben naponta 8 órás műszakban termel berendezésünk, úgy a 250 munkanap alatt kb. 2.000 üzemórát teljesít gépünk – ezalatt autónkkal 120.000 km távolságot tettünk volna meg.
Talán a fenti példa – annak minden korlátosságával együtt is – segít figyelmünket ráirányítani termelő berendezéseink állagmegóvó karbantartásának fontosságára. A gépgyártók ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a fejlett vezérléssel felszerelt gépek esetében konkrét üzeneteket küldenek a karbantartási ciklusok lejáratához közelítve.

A karbantartások egy részét ügyfeleink saját hatáskörben el tudják végezni a gépkönyvekben rögzített leírásoknak megfelelően, de megrendelésre szerviztechnikusaink is kiszállnak és végrehajtják a szükséges feladatokat.

A gyártói karbantartásokat általában 2.500 üzemóránként írnak elő a gyártók, melyet egy műszakos munkarend esetén nem sokkal több, mint 1 év alatt ér el a termelőberendezés.

A gyártói karbantartáshoz szükség van a gyártónál szerzett speciális szaktudásra és jogosultságra, hogy a gépek szerviz üzemmódban történő alaposabb átvizsgálása és ismételt beállítása elvégezhető legyen – mely feltételekkel szerviztechnikusaink rendelkeznek.
Összetett gyártócellák, vagy speciális feladatra beüzemelt gépek karbantartásához gyári szerelő érkezését a Lignomat Kft. leszervezi.

Ügyfeleinknek több lehetőség is rendelkezésére áll a gyártói karbantartások megrendelésére:

1. Futásteljesítménytől függő eseti szerviz és átvizsgálás

A gép eléri a gyártói karbantartás üzemóra számát, melynek alapján eseti megrendelést ad írásban service@lignomat.hu postafiókra címezve.

 • időpontot egyeztetünk a kiszállásra, és ajánlatot adunk a javításhoz az ügyfelünk részéről meghatározható alkatrészekre
 • technikus kollégánk gyári csekklista előírásai szerint átvizsgálja a gépet
 • elvégzi a beállításokat, cseréli a rendelkezésre álló kopó alkatrészeket és javaslatot tesz a további alkatrész cserére, amennyiben arra szükség van
 • a kiszállás jegyzőkönyvén rögzített ráfordítások alapján készül a számla.
 • a cserére javasolt alkatrészekre jegyzőkönyvünk alapján ajánlatot készítünk, és megrendelés esetén azt külön kiszállás alkalmával építjük be.

2. Szerződés keretében gyártóeszközök időszakos karbantartása, állagfelmérése, kopó alkatrészek cseréje

A gépek futásteljesítményétől függően meghatározott rendszerességgel (pl. 12 vagy 6 havonta) előre egyeztetett időpontban kerül végrehajtásra a karbantartás

 • ügyfelünk ebben az esetben karbantartási szerződést köt
 • időpontot egyeztetünk a kiszállásra
 • a kiszállást megelőző karbantartáskor kiajánlott és/vagy időközben megrendelt alkatrészek kiszállításra kerülnek.
 • a gyári csekklista előírásai szerint átvizsgáljuk a gépet.
 • elvégezzük a beállításokat, cseréljük a korábban megrendelt ill. rendelkezésre álló kopó alkatrészeket és javaslatot teszünk a további alkatrész cserére.
 • a kiszállás a szerződésben rögzített áron és kondíciókkal kerül számlázásra.
 • a cserére javasolt alkatrészekre Lignomat Kft. a jegyzőkönyv alapján ajánlatot készít, és megrendelés esetén azt külön kiszállás alkalmával vagy a következő tervezett karbantartáskor építi be.

Szerződéskötés esetén ügyfeleink számos előnyt élveznek:

 • tervezhető kapacitás kiesés a karbantartás idejére
 • kiszámítható és tervezhető költségek
 • a rendszeres felülvizsgálat a gyártóeszköz biztonságos rendelkezésre állását eredményezi
 • eseti kiszállás tervezésénél prioritást kap a feladat.

Fontos: A karbantartás során diagnosztizálásra kerülnek azok a hibalehetőségek is, melyek elhárításával a gép élettartama növelhető, illetve elkerülhető a váratlan meghibásodások egy része az adott részegység tönkremenetelekor.

Kapcsolat
  x GINOP