KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

intelliOptimizer Stacking: az elszedés új dimenziója

Az automatizálás tovább folytatódik

Az intelligens üzemi koncepciók egyre népszerűbbek a faipari vállalatok körében. Ennek professzionális szintje a Homag SAWTEQ B-300/B-400 flexTec robotfűrészek alkalmazása, amely teljesen átformálja a táblafelosztás fogalmát. Azonban a Homag fejlesztései nemcsak a megmunkálásra fókuszálnak, hanem a kisegítő műveletekre is, mint például az alkatrészek elszedése. Nemrég egy olyan szoftvert fejlesztett ki a Homag, amely a rakatképzést teszi gazdaságossá és automatizálttá. Az új eszköz neve: intelliOptimizer Stacking.
 
Az intelliOptimizer Stacking az automatizált rakatképzés révén jelentősen csökkenti a raklapok számát, ezzel összefüggésben pedig számos hatékonysági tényezőn javít, többek között az élőmunka igényt leredukálja a robotfűrészeken.
 

Technológiai környezet

A bútorgyártásban az egyedi alkatrészek vágása és a kis darabszám a mindennapi gyártás részét képezik. Csak azok a cégek maradhatnak versenyképesek hosszú távon, akik a lehető leghatékonyabban szervezik a termelésüket. A Homag SAWTEQ B-300/B-400 flexTec robotfűrészekkel két évvel ezelőtt új korszak kezdődött a táblafelosztásban: a kezelő nélküli vágás kora. A haladás élén azok a vállalatok állnak, amelyek már ezekre a technológiákra támaszkodnak. Számszerűsítve azt jelenti, hogy műszakonként akár 800 darab alkatrészt is elő tudnak állítani automata üzemben. Ezt támogatja az intelliOptimizer Stacking, amelynek alapja a Homag továbbfejlesztett rakatoló algoritmusa, amelyet egy digitális eszközbe építettek. A szoftver minden további ismeret nélkül intuitív módon működtethető, és pillanatok alatt tökéletes rakatelrendezést kínál az optimalizálási igényeknek megfelelően.
 

Mi a különbség?

A Homag SAWTEQ B-300/B-400 flexTec fűrészek éppúgy alkalmasak robotkezelésre, mint a hagyományos kézi működtetésre. Ez utóbbi esetben a dolgozó az összes kész alkatrészt hagyományos módon raklapokra rakja. A robot működtetés esetében a raklapok legfeljebb öt, egyedileg felállított emelőasztalon fekszenek a robotkar hatósugarán belül. Egy algoritmus által vezérelve, a robot teljesen automatikusan rakatokat képez. A rakatok stabilok és sokkal rendezettebbek, mint kézi lerakodásnál, így azokon több alkatrész is elfér. Választás szerint optimalizálható az összetételük a komissiók vagy az anyagok szerint, így összehangolhatók a későbbi megmunkáló állomásokkal. 
 

Kevesebb rakat, kevesebb munkamegszakítás, több output

Hogyan lehet a rakatpozíciókat optimálisan kihasználni? Melyik stratégia a leghatékonyabb módja az élőmunka csökkentésének? Hogyan lehet az automatikus gyártást szélesebb körben alkalmazni a technológiában? Hogyan növelhető a rendszer termelékenysége?

A Homag rakatoló algoritmusa pontos választ ad a fenti a kérdésekre. Meghatározza a lehető legjobb lerakási stratégiát már a munka előkészítése során, amelyet a felhasználó egyszerűen a gépre tud küldeni.

Az eszköz akár 20 százalékkal csökkenti a rakatszámot és ezáltal a szükséges raklapcserék számát, melynek eredménye: a raklapcserék közötti intervallumok hosszabbak, ami kevesebb leállást és több teljesítményt jelent a robot működésében. Ezt a szabásterveken lévő alkatrészek következetes  válogatásával éri el. 
 

Egy eszköz, kétféle felhasználási mód

A felhasználók az új programot igény szerint rugalmasan, kétféleképpen használják. 
Az egyik megoldás, hogy a Schnitt Profit optimalizáló programon keresztül történik a használat, amelyhez külön eszközként csatlakoztatható az intelliOptimizer Stacking. A Schnitt Profit a szabásterveket közvetlenül a intelliOptimizer Stacking alkalmazásba tölti fel és elemzi. Ez utóbbi semmit nem változtat a vágási tervekben, csupán intelligens újrarendezéssel csökkenti a rakatok számát.

Az eszköz használatának második módja az intelliDivide Cutting Premium. Ebbe az alkalmazásba a  Homag már integrálta az intelliOptimizer Stacking programot - bárki, aki használja az alkalmazást, azonnal használhatja az új eszközt is. Az intelliDivide Cutting Premium már figyelembe veszi a rakatolási lehetőségeket a SAWTEQ B-300 / B-400 flexTec-kel történő táblafelosztásnál, és optimalizálás után különféle alternatívákat kínál a felhasználóknak.
 

intelliOptimizer Stacking - előnyök első pillantásra

  • Kevesebb rakat: kevesebb raklapcsere
  • Hosszabb intervallumok: az üzemeltető a munkaidő nagyobb részét használhatja értéknövelő tevékenységekre
  • Előre tervezhető a folyamat: megkönnyíti a rendszer konfigurálását
  • Kevesebb rakodóhely szükséges: csökken a helyigény
  • Magasabb teljesítmény:  több alkatrész műszakonként a robot üzemben
Az új eszköz jelenleg SAWTEQ B-300/B-400 flexTec-et használó ügyfeleket célozza meg, mert ezek a gépek szerelhetők fel robotokkal, de a fejlesztések folyamatosan zajlanak újabb irányokban is …


Az új eszköz „lelke” a Homag továbbfejlesztett rakatoló algoritmusa, amelyet egy digitális eszközbe építettek. Alkalmazásával akár 800 alkatrész elkészül raklapokra helyezve egy műszakban a robotfűrésszel, teljesen automata gyártási folyamatban.Az intelliOptimizer Stacking akár 20 százalékkal csökkenti a rakatszámot a robotfűrészeken, mindezt kezelőszemélyzet nélkül. A képezett rakatok átgondoltak, rendezettek, stabilak, így több alkatrész is elfér egy palettán.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Live.Homag 2021: Online webináriumok a Lignomat magyar nyelvű közvetítésével

endhagyó módon, de korábbi vásáraink jól megszokott módján mutattuk be a Homag újdonságait, műszaki megoldásait. Előadásainkat az alábbi videókban van lehetőség megtekinteni. Tovább...

Karbantartás és ellenőrzés

Az alábbi interjúból megtudhatja, miért helyez nagy hangsúlyt az überlingeni Sauter GmbH a gépparkjának rendszeres karbantartására és ellenőrzésére. Tovább...

Live.HOMAG 2021: Témák sokasága élőben a Lignomat közvetítésével

Rendhagyó módon, de korábbi vásáraink jól megszokott módján mutatjuk be a Homag újdonságait, műszaki megoldásait. Tovább...

A WEINMANN átfogó megoldásokat kínál Önnek a faépítészet egész területén

Manapság mindenki számára leginkább a személyes találkozások lehetősége hiányzik. Ennek pótlására a HOMAG létrehozta Live.HOMAG online rendezvényét „személyes eszmecsere, könnyedén” mottóval. Tovább...

Live.HOMAG 2021: Témák sokasága, új lehetőségek, új élmény

Ami most leginkább hiányzik a mindennapjainkból, az a személyes beszélgetés, eszmecsere. Ezért a HOMAG úgy döntött, kifejleszt egy koncepciót, amely pontosan ezt teszi lehetővé webes szemináriumok, élő előadások és személyes megbeszélések révén: ez a Live.HOMAG. Tovább...