KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Átgondolt felületkezelő rendszerek

Néhány év eltelt azóta, hogy a Homag a felületkezelésben világhírű Makor céggel együttműködésben megkezdte a felületkezelő technológiák szállítását. A közös munka rendkívül sikeresnek bizonyult, így a Homag portfóliójában továbbra is helyet kapnak a felületkezelés gépei. 

A berendezések mindenütt előnyösen használhatók, ahol tömörfa ill. laptermékek felületkezelésére van szükség hatékonyan, magas minőségben, így pl. bútorgyártás, belsőépítészet, lépcsőgyártás stb. A technológiák a kis- és nagyüzemi igényeket egyaránt lefedik. A Homagtól már megszokott modularitás és bővíthetőség itt is megmarad, mindenki a saját igényeihez mérten állíthatja össze a gépsorát, amelyhez természetesen a cég szakemberei is segítséget nyújtanak. De nézzünk meg a technológia néhány fontosabb egységét és az általuk nyújtott lehetőségeket. 


ROTOFAST 10 tisztítógép


Mivel az előkészítés legalább olyan lényeges, mint a felületkezelés, így fontos kiemelni a Rotofast 10 típusú tisztítógépet, amely tökéletes megoldást kínál a munkadarabok festés előtti automatikus tisztításához. Fúvóegységekkel kombinált kefékkel szerelték fel a különböző tisztítási műveletekhez, illetve a különféle típusú, formájú és méretű munkadarabokhoz. 

A felső részben forgó tisztítókefe, antisztatizáló egység, rögzített és forgó fúvóka-csoport helyezkedik el, míg az alsó részben 1 darab rögzített fúvókacsoport. A felső fúvóegységek távolítják el a port a munkadarab felületéről, így előkészítve a felületkezekésre, ami magas minőségi standardot garantál. Minden tisztító egység, beleértve az elszívót is, egy zárt kamrában helyezkedik el, hogy megakadályozza a por külső környezetbe jutását. A munkadarabok előtolása karcolásmentes, szintetikus anyagból készült szalagon történik. 


  


ROLLY 3500 szállítószalag


A ROLLY szállítószalag biztosítja a kapcsolatot a sorban dolgozó gépek között. A festékszóró gép be- vagy kimeneténél helyezik el, és megkönnyíti a munkadarabok beadagolását ill. elszedését. A szállítószalag kopásnak és oldószernek ellenálló műanyagból készült, melynek előtolása frekvenciaátalakítóval szabályozható 2-10 m/min között. A szállítószalag fedett kivitelben is elérhető, vagy felszerelhető akár betöltési sorrend előkészítéshez szükséges egységgel is, amely nagy teljesítményű polcos rendszerű szárítókhoz is alkalmassá teszi. A szalag ilyenkor tételszám-ellenőrző egységgel ellátott, és a program automatikusan gondoskodik a tételek közötti kötelező minimum helyigényről.


    


EVOLUTION T festékszóró robot


A ROBOSTART EVOLUTION TWIN egy 5 tengelyes festékszóró robot, táblák ill. bútoralkatrészek felületkezelésére. A legújabb generációs eszköz olyan eljárásokhoz alkalmazható, amelyeknél elengedhetetlen a gyorsaság és magas minőség, ilyenek például a magasfényű felületek. Az automatikus vezérlés és az oszcilláló karok által nyújtott szabadság révén a géppel teljesen automatikus felületkezelés valósítható meg lapalkatrészek esetében, legyen szó akár mart vagy alakos felületekről. Ebben nagy szerepe van az adagoló oldalon található 3D-s szkennernek. Ezenkívül a gépet be lehet programozni olyan speciális folyamatokra, mint például ragasztó felhordása, amikor több munkadarab élére, mart felületére kell felvinni a ragasztóanyagot, melyeket ezt követően membránprésben fóliáznak. 

A nagysebességű, merőleges szánon összesen 3 szórópisztoly helyezkedik el, ebből kettő a lapfelületek, egy pedig az élek felületkezelését végzi. A 3D olvasóval és a legújabb szoftver generációval rendelkező robotkar optimalizálja a folyamatokat, festéket takarít meg és egyidejűleg kiváló megmunkálási minőséget biztosít. Az oszcilláló kar a gép kimenténél helyezkedik el és legfeljebb 4 db szórópisztolyt tud kezelni, amelyek nagyon nagy sebességgel és nagy pontossággal képesek dolgozni. 

A gép grafikus kezelőfelületét érintőképernyővel látták el a praktikus használathoz. Számos beállítási lehetőség növeli a hatékonyságot (munkadarabok egyesével történő lakkozása, bizonyos területek lakkozása, mart felületek lakkozása stb.). A precíziós alkatrész-felismerés és a pisztolyok pontos vezérlése hatékony munkát és optimális lakkfelhasználást biztosít.
Maga a felületkezelés a túlnyomásos kabinban történik, a használt levegő elvezetése alulról történik egy rácson és a filtereken keresztül. A munkaterület egy papír szállítószalag, melynek mérete géptől függően akár 1300 széles és 3500 mm hosszú lehet „stop & go” („megáll és elindul”) módban, illetve legfeljebb 2500 mm lehet az úgynevezett „Twin” módban (folyamatos munkaterület befedéssel 3m/min maximális sebességgel).
 
 


FELXI OVEN/V szárító


A 3600 mm hosszúságú szárító lehetővé teszi az oldószeres és vizes bázisú anyaggal festett munkadarabok gyors száradását. Kimagasló tulajdonsága, hogy különböző üzemmódokba állítható, így a munkadarabok mindig az adott lakktípusnak megfelelő száradási ideig maradnak a kamrában. A vezérlés a gépkezelő által választott beállítás szerint hajtja végre a munkadarabok ki- és berakodását, amely a következők szerint lehetséges: FIFO (first in-first out), adott munkadarabhoz igazodó száradási idő, több berakodásból összeállított beállítás ill. a szárítókamra komplett vagy részleges használata. A szárítóban előre beállított hőfok és sebesség garantálja a maximális pontosságot. A levegőztető csatornák lehetővé teszik minden raktározott munkadarab homogén száradási folyamatát. A szárítóban 26 db hasznos rakterület áll rendelkezésre.


  


FASTDRY lineáris szárító alagút


A FASTDRY szárító alagút a különböző hőmérsékleti összetevők rugalmas kezelésére révén ideális a lakkozott termékek gyors szárítására. A panelek mozgása szállítószalagon történik, melynek sebessége fokozatmentesen állítható. A levegő lamináris áramlása a beadagolással ellentétes irányú.
A szárító modult alacsony nyomású cső formájú lámpákkal szerelik, amelyek fele TL03, másik fele TL10 típusú. A különböző hullámhossznak köszönhetően, illetve mindkét típusú lámpa együttes alkalmazása révén javítja az alkatrészen alkalmazott lakk tapadási és fényességi paramétereit. 
Egy szenzor érzékeli a levegő hőmérsékletét a szárítóban, és motorizált szelepeken keresztül automatikusan optimalizálja a fűtőlevegőt. Ez a rendszer lehetővé teszi a fűtési rendszer maximális lehetőségeinek kihasználását.
 

 


ULTRADRY UV szárítási technológia


A rugalmasság, a kis helyigény, a gyorsan száradó festékekre vonatkozó környezetvédelmi előírások szem előtt tartása csak néhány érv az UV szárítási technológia mellett. Az ULTRADRY szárítókabin ultraibolya lámpákkal azonnal szárítja az egy- és kétkomponensű UV festékeket, függetlenül attól, hogy az anyag színtelen vagy pigmentált, matt vagy fényes. 
Modularitása lehetővé teszi különböző típusú konfigurációk felépítését, amelyek megfelelnek minden festési tulajdonságnak és gyártási sebességnek, garantálva a lapalkatrészek tökéletes szárítását. A két darab sugárzó egység (lámpa), 1630 mm-es izzóval a munkadarabok (beleértve a felső részek és élek) tökéletes háromdimenziós szárítását biztosítja.  A PLC vezérlésű innovatív elektronikus megoldás kijelzőn mutatja a szárítási és karbantartási paramétereket.
  CTA 30 légszállító 


A CTA 30 légszállító egység egy hőcserélő, ami a gépből kiszűrt levegőt ismét visszavezeti a munkakörnyezetbe és egyidejűleg biztosítja a tiszta, felmelegített levegőellátást. A friss levegő kívülről közvetlenül beáramlik, szűrőrendszeren megy keresztül, megszűntetve a szennyeződést, majd forró vízzel táplált fűtőspirállal érintkezve beáll a kívánt hőfokra. Végezetül a szűrt levegő zajmentes ventillátoron át az üzem légterébe jut.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

​Cél a jövőbeni növekedés

A németországi Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH az automatizálás fokozatos bevezetése mellett döntött, ezért fektetett egy WALLTEQ M-120-ba. A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre nagyobb számban épít többszintes társasházakat. Tovább...

Altendorf standard a munkabiztonságban

Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Tovább...

A Homag élőben a Holz-Handwerken

Idén július 12-15. között ismét megnyitja kapuit a nürnbergi Holz-Handwerk kiállítás, amelynek oszlopos tagjaként a Homag-csoport is várja látogatóit. Tovább...

HOMAG élzárók 60 éve

Születésnapot ünnepel a HOMAG csoport, mégpedig a 60. évfordulóját annak, hogy a németországi Schopflochban elkészült az első „meleg-hideg” eljárást alkalmazó folyamatos élzárógép, ami egyedülállónak számított a piacon. Tovább...

Túl magas faárak: Ismét előnyben a vázszerkezetek?

Az elmúlt év folytatódik – legalábbis ami a felfelé kúszó árakat illeti. Bár ez enyhe kifejezés, inkább hirtelen nagymértékű emelésekről beszélhetünk, amelyek lassan szokássá válnak a fa- és építőiparban. Mit lehet tenni, ha a fa 40%-kal drágul? 40%-kal kevesebbet kell felhasználni házanként. Tovább...