TAPIO, felhő az asztalosüzemek felett…Pár éve már az industry 4.0 az elsőszámú üzenet a Homagnál, hogy jönni fog valami, ami az eddigi gondolkodásunkat, a faipari gyártásról alkotott képünket felül írja majd, ugyanakkor koncentrálja és összefoglalja a közelmúlt fejlesztéseit.
 
Gazdasági elemzéseket olvasva függetlenül attól hogy milyen szakterületről van szó, szinte mindig oda lyukadunk ki, hogy a hatékonyság és a szervezettség hiánya okozza a elsősorban piaci hátrányunkat. A gépparkunk, alapanyag készletünk, európai szintű, hatékonyságunk viszont nem.
A kérdés az, mit tud-e ezen a TAPIO változtatni.
 
A Tapio az első nyílt digitális platform a faiparban, amely a teljes értékláncot követi, értve ezalatt a teljes termék előállítási folyamatot.
 
Azt mondják a XXI század üzemanyaga a digitális információ lesz.
(Fordítsuk ezt úgy, hogy az ipari fejlődés hajtóereje…)
 
A Homag most debütáló fejlesztése abszolút egyedül álló.
Egyedül álló ez az

  • új termék  felfogásában,
  • designban, minőségben és
  • nyitottságában (már amennyire ez ipari kategóriának tekinthető).

Ez a nyitott platform, amely jövőben régebbi gépekkel és más gyártók termékeivel is kompatibilis lesz.
A technológiai háttér, a gépek és szerszámok oldaláról adott, sőt alapanyag oldalról is, hiszen a kommunikációs elemek készen állnak arra hogy interaktív szereplői legyenek egy olyan rendszernek ahol minden a hatékonyság szolgálatában áll.
 
A faipar összetett vállalkozás, az ügyfelek igényeinek megértése mellett, a gyártás során keletkező digitális információk folyamatos elemzése és kiértékelése az abból eredő következtetések levonása szükséges a sikerhez.  
A Tapio magába foglalja a gépi kompetenciát, a szoftveres szakértelmet, adat elemzést és folyamatelemzést.

Az optimális termelékenység érdekében a program
  • látja és figyeli az összes munkaállomást,
  • frissíti és rendszerezi a termelési adatokat, a munkaállomás aktuális státuszát,
  • gyártási folyamatot elemez és
  • pontos határidőmenedzsmentet vezet.
 
A Tapio olyan platform, amely a műhelyek és nagyvállalatok hatékonyságát optimalizálást segíti a vállalat méretétől függetlenül.
A folyamatok során szerzett információk rendszerezése többféle szempont szerint történik. Más információkat küld a gépkezelőjének, mást a gyártásszervezőnek és megint mást a cégvezető számára.
Ezek az információk lehetnek gép állapotát jelző paraméterek, szervíz protokoll, gép vezérlési információk, gépkihasználtsági adatok, energia felhasználási információk.
Ezeket nemcsak tárolja és közvetíti, hanem rendszerezi, figyelmeztetést küld, cselekvésre ösztönöz.
 

Íme két példa, hogy látható legyen, miről szól a Tapio: a rendszer tudja, hogy adott gépnek mennyi a sűrített levegő igénye egy adott munkafolyamat esetén. Ha ez eltér az átlagostól akkor ezt a rendszer jelzi és beavatkozást kér.

Egy teljesen más példa. Az élzáró automata felfűtését a gépkezelő az okos telefonjáról már munkába menet elindíthatja, hogy a műszak megkezdésekor, már üzemi hőfokon várja a berendezés.

Két teljesen eltérő szolgáltatás, de mindkettő esetében az információs felhő és a webes alapú kommunikáció jelenti a hátteret.
Érzékeltetni csak azt szerettük volna, hogy napi operatív munkák és elemző feladatok esetén is a Tapio lehet a megoldás.
 
A TAPIO egy nemzetközi referencia projekt amelyet a Homag koordinált, a Microsoft és a
Softwar  AG  partnerként működött közre.

Mint sok más, videón ez is sokkal érthetőbb: 
Ligna Hannover kiállításon egy QR kód beolvasásával szabadon elérhető lesz a program demo változata. Igy minden látogató számára lehetőség nyílik majd, hogy kipróbálja a Homag legfrissebb, most debütáló fejlesztését. Ezt szolgálják majd a standokon található tabletek is.
 
Forrás: Robinwood
 

Kérjen bővebb információt és vegyen részt a Lignomat Kft. -vel az idei LIGNA-n:


Schmidt Katalin
Ügyvezető - Lignomat Kft.
+36309377600
office@lignomat.hu


 

 
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

​Csak úgy röpködtek a forgácsok! - HOMAG TREFF 2018

A Holzbronnban és a Schopflochban található gyáregységekben a különböző üzemméretekre és kapacitásigényre összeállított technológiák kerültek a fókuszba, élő bemutatók keretében. Emellett idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a digitális fejlesztések. Tovább...

Technológiai láncok, műhely koncepció, komplett nagyüzem - működés közben

A Treffen idén a Homag öt technológiai sort prezentál – a kicsitől a nagyig – az egyszerű hálózatoktól a komplett digitalizált megoldásokig. Tovább...

Workshopok a Homag Treffen - Gyakorlati tapasztalok szakértőktől

Speciális workshopok várják a látogatókat a 25. Homag Treffen, szeptember 25-28. között, ahol a gyár szakemberei osztják meg tapasztalataikat a résztvevőkkel, és személyes konzultációkra is biztosított a lehetőség. Tovább...

A felületkezelés korszerű megoldásai élőben

A Homag és a lakkspecialista IVM Chemicals GmbH szoros együttműködésének nyomán új helyszínen új program várja idén a Treffre látogatókat. Tovább...

2018: a 25. HOMAG Treff

A Homag 25 éve rendezi meg a "házivásárát", a HOMAG Treff-et. Bár a 4 helyszínen zajló rendezvény nagyságrendjét messze nem adja a vissza a házivásár kifejezés. Tovább...