KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész a műszak vége után is dolgozik önállóan

Gyorsan, magas minőségben

A PAN+ARMBRUSTER vállalatnál a gyártás a nappali műszak befejezése után még órák hosszat zajlik, teljesen automatikusan, és rendkívül hatékonyan. Erről egy Homag SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész gondoskodik. Az innovatív táblafelosztó fűrész széles tartományban és hosszú időintervallumokon keresztül képes dolgozni kezelő nélkül, de bármikor manuálisan is működtethető: például, ha táblakötegeket kell felszabni vagy, ha spontán vágásokat kell beiktatni. Ennél nagyobb rugalmasság aligha lehetséges.

A német PAN+ARMBRUSTER GmbH funkcionálisan átgondolt, egyedi kivitelű és méretű válaszfal és térelválasztó fal rendszerek gyártásával foglalkozik. Az általuk kigondolt koncepciók a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek. „Több, mint három évtizede tervezünk modern munkakörnyezeteket, és fejlesztünk innovatív térelválasztó megoldásokat üzleti partnereink számára, bel- és külföldön egyaránt." - magyarázza Matthias Armbruster, aki apjától vette át a baden-württembergi Oberkirch-ben működő, immár második generációs céget.

Termékeivel és szolgáltatásaival a PAN+ARMBRUSTER már régóta ezen iparági egyik vezető szereplője. A társaság a 2014-ben megvásárolt leányvállalatával - a dörzbachi Interwand GmbH-val - együtt összesen több mint 100 embert foglalkoztat. Az 1988-ban alapított vállalat sikerének receptje: folyamatos fejlesztések, és beruházások a legújabb technológiákba. „Annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk, és hogy a jövőben megfelelhessünk ügyfeleink elvárásainak, még hatékonyabbá és gyorsabbá akarunk válni a gyártásban - egyre kisebb darabszámok esetén is. Ezért kiemelten kezeljük a folyamataink automatizálását és digitalizálását.” - hangsúlyozza Armbruster.


SAWTEQ B-300 flexTec: minden szempontból rugalmas

A Homag SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész üzembe helyezésével a vállalat a fűrészelés terén óriásit lépett előre. Az új táblafelosztó egység 2019 közepén került az oberkirchi telephelyre, ahol egy 10x10 méteres területet kapott, a már meglévő Homag automata lapraktár tároló felületének közvetlen meghosszabbításaként. A kombináció előnye: a raktár tökéletesen összeilleszthető az új robotfűrésszel. „A hardverek és a szoftverek természetesen illeszkednek egymáshoz - mondja örömmel Armbruster -, így nem voltak integrációs vagy interfészproblémák.”

A tulajdonos és csapata kezdettől fogva szinte biztosak voltak abban, hogy a HOMAG Group megoldásait kell alkalmazniuk. „Hosszú évek óta dolgozunk a Homag gépeivel, és nagyon elégedettek vagyunk." - mondja Armbruster.

A modernizált vágás legfontosabb állomásai: a lapraktár szállítja a táblákat a gép mellett elhelyezett rakathelyre. Itt a robot felveszi az anyagot, és betáplálja a fűrészbe - a vágási tervtől függően, a táblából levágott, de még további felosztásra váró alkatrészeket a robot a gépváz tetején kialakított pufferen helyezi el, majd, amikor rá kerül a sor, ismét az adagoló oldalon helyezi a gépbe, amíg az összes alkatrész el nem készül. Az etikettezést egy automatikus címkenyomtató végzi a fűrészen. Ezután a robot raklapokra helyezi az alkatrészeket: stabil, egyedileg optimalizált rakatokat képez a komissiózás vagy a későbbi feldolgozás szempontjai szerint. Erre a célra a robot mellett négy raklap-pozíció áll rendelkezésre. „A SAWTEQ B-300 flexTec nagyon rugalmas az elszedésben, mind a rakatok számát, mind a konfigurációját tekintve" - mondja Armbruster, és hangsúlyozza: „Megspóroltuk a nagy csarnokkonverziókat." A SAWTEQ B-300 flexTec telepítése és üzembe helyezése mindössze négy hetet vett igénybe.

A jól bevált ipari robot tökéletesen integrálódik a fűrészbe és a vágás során önállóan működik. Üzemeltetése nem igényel különösebb ismeretet a robotika terén.


A robot felszabadítja az értékes alkalmazotti kapacitásokat

Összességében a vállalat sok szempontból profitál az új robotfűrész beiktatásából a mindennapi gyártásban. „A múltban egy alkalmazott folyamatosan dolgozott a fűrészen, illetve ingáznia kellett a táblafelosztó és az élzárógép között, így a két gép egyike mindig sokáig állt - mondja Armbruster -, ma egy alkalmazott elég mindkét HOMAG géphez.”

A robot automatikusan elvégzi a vágási munkát. Az élzárógép kezelője a már levágott alkatrészeket tartalmazó raklapokat viszi el a fűrésztől. A négy palettahelynek köszönhetően mindig van elegendő készlet. Végül is a SAWTEQ B-300 flexTec az ebédszünetben is működik, és munka után is folytatja a kezelő nélküli gyártást - mindaddig, amíg az összes vágási tervet fel nem dolgozta, vagy amíg a raklapok teljesen meg nem telnek.

„Az új robotfűrészünk kezelő nélkül fut két és fél órán keresztül. Ez értékes alkalmazotti kapacitásokat szabadít fel. Szakembereink ezen kapacitására pedig mindig szükségünk van az igényesebb, nem automatizálható feladatokhoz" – hangsúlyozza Matthias Armbruster, a PAN+ARMBRUSTER GmbH tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.


A PAN+ARMBRUSTER új Homag fűrészével a nehéz emelgetés és mozgatás nagyrészt a múlté. A kezelő nélküli működésben a robot átveszi a táblák és alkatrészek teljes kezelését - a berakodástól a köztes mozgatásokon át a lepakolásig és igazgatásig.

A PAN+ARMBRUSTER vállalatnál a nehéz emelgetés és mozgatás nagyrészt a múlté. A robot átveszi a táblák és alkatrészek teljes kezelését: berakodás, köztes mozgatás, lepakolás, igazgatás stb.


Kézi vagy automata? Szükség szerint

Még a hulladék ártalmatlanítása is teljesen automatizált. A SAWTEQ B-300 flexTec-en a durva forgácsok és leeső darabok egy hulladék ejtőn át egy tárcsás aprítóba kerülnek. Ez olyan mértékben aprítja az anyagot, hogy az elszívórendszeren keresztül egy pelletkazánba táplálható, így közvetlenül hőenergiává alakítható. „Teljesen automatikusan fut! Senkinek nem kell seprűvel bemásznia a fűrész alá, és eltávolítani a leeső hulladékokat.”- mondja az ügyvezető igazgató. A kis darabok közvetlenül a fűrésznél kerülnek hasznosításra, a nagyobb maradék táblák pedig automatikus mozgatással visszakerülnek a raktárba.


Az automatizálás a fő irány

A SAWTEQ B-300 flexTec főleg robot üzemmódban működik a PAN+ARMBRUSTER-nél. Aránya mára 70 százalék körül van, a másik 30 százalék azonban ugyanolyan fontos. „Az új fűrészt a robot működtetésről bármikor átkapcsolhatjuk kézi vágásra - például szokatlan anyagok megmunkálásához vagy speciális vágásokhoz. Ez rendkívül fontos a rugalmasságunk szempontjából. Szükség esetén akár többtáblás tömbök is feloszthatók kézi vágással.”- lelkesedik Armbruster. „Ennek a sokoldalúságnak köszönhetően most a vágásainkat 100%-ban a robotfűrészen végezzük - beleértve ebbe a leányvállalatunk, az Interwand szabásait is."


Jelentősen lerövidült átfutási idő

Jó okokból, mert az új beruházás óriási mértékben növeli az áteresztőképességet, ugyanakkor a termelési folyamatok nagyobb állandósághoz, kiegyensúlyozottságához vezetnek. „A robotfűrész körülbelül 30 százalékkal lerövidítette az átfutási időket - ugyanolyan magas vágási minőség mellett.” - mondja Armbruster. „A robot mozgása nemcsak gyors, de rendkívül precíz és kíméletes az anyaghoz. A karcolások és a anyagmozgatási károk miatt alig van anyagi veszteségünk."
 

Megnövekedett kihozatal

A robotüzemben a megrendelések hatékonyabban beágyazhatók és jobban optimalizáhatók. Ennek eredményeként a termelés anyagkihozatala összességében javult. „Alig van vágási hulladék és apró leeső darab. Az optimalizálás és az interakció gyártásunkban olyan jól működik - mondja mosolyogva Armbruster -, hogy voltak olyan napok, amikor nem volt elegendő fűtőanyagunk.” Az anyagkihozatal valójában jelentős mértékben megnőtt, amióta a robotfűrészt üzembe helyezték. A becslések szerint 15 százalék plusz, és minden egyes százalékpont készpénzt ér! Matthias Armbruster egészen biztosan kijelenti: „A SAWTEQ B-300 flexTec javára hozott döntésünk nagyon helyes volt. Bármikor újra ugyanígy döntenék."
 

Tökéletes összhang: a SAWTEQ B-300 flexTec-et a korábban telepített Homag automata lapraktár területének közvetlen meghosszabbításaként helyezték el.


Forrás: HK szaklap, 04/2020

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Önt is várjuk a WEINMANN Treff-en

Idén novemberben ismét házivásárra invitálja ügyfeleit a faépítészeti és készházgyártó gépek világhírű gyártója, a Weinmann. Tovább...

Újra együtt, személyesen - HOMAG Treff 2021

Hosszú idő után ismét lehetőség lesz személyesen találkozni! A HOMAG Treffen végre nem csak videón láthatjuk működés közben a gépeket, és bármilyen hatékonyak tudnak lenni a megoldások, semmi nem pótolja az érzést, ha ott állunk egy táblafelosztó mellett. Tovább...

Performance - A HOMAG ügyfélmagazinja

A Performance idei számában ismét érdekes betekintést nyerhet a globális faépítésbe, valamint az aktuális trendekbe és projektekbe. Tovább...

Live.Homag 2021: Online webináriumok a Lignomat magyar nyelvű közvetítésével

Rendhagyó módon, de korábbi vásáraink megszokott módján mutattuk be a Homag újdonságait, műszaki megoldásait. Előadásainkat az alábbi videókban van lehetőség megtekinteni. Tovább...

Karbantartás és ellenőrzés

Az alábbi interjúból megtudhatja, miért helyez nagy hangsúlyt az überlingeni Sauter GmbH a gépparkjának rendszeres karbantartására és ellenőrzésére. Tovább...