KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Robottal támogatott gyártás a Bantli AG-nál

A következő lépés, de biztosan nem az utolsó


A thurgaui Eschenzben működő Bantli faipari vállalkozás 2021 tavasza óta használja a DRILLTEQ V-500 CNC megmunkálóközpontot összekapcsolva a FEEDBOT D-300 robottal. Az új technológiával korpuszalkatrészek készülnek automata gyártással – lényegesen gyorsabban, mint korábban.

Oliver Bantli és csapata számára nincs két egyforma munka. A kisebb javításoktól kezdve az igényes bővítéseken át a nagy projektekig mindent a legmagasabb minőségben, a megbeszélt határidőre és egy jó adag lelkesedéssel teljesítenek. Az asztalosüzemet Martin Bantli alapította 1982-ben. Folyamatosan növekedett a műhely, az 1980-as évek végén már tíz alkalmazottal működött. Nem sokkal az ezredforduló előtt az alapító fia, Oliver Bantli asztalosmester is csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Apja szabad kezet adott neki, és elindult a cég lépésről-lépésre történő modernizálása, CNC és CAD technológiák bevezetésével. Mára a kis asztalosműhely modern családi vállalkozássá vált, 50 alkalmazottal, tágas bemutatóteremmel és fejlett gépparkkal. Egy dolog azonban változatlan maradt: a részletekre való nagy odafigyeléssel végzett asztalosmesterség. És pontosan ezt a mesterséget értékelik a vásárlók. 

A Bantli faipari vállalkozás székhelye a svájci Eschenzben

A svájci vállalkozás portfóliója rendkívül változatos: éttermek, irodák, bankok és kórházak; ajtók, padlók, ablakok, lépcsők, tetőszerkezetek, bútorok; belsőépítészeti berendezések, konyhák, fürdőszobák – és még folytathatnánk. A vállalkozás dolgozói folyamatosan új kihívásokkal találkoznak. Ám ez fontos Oliver Bantli számára, mert nincs monoton sorozatgyártás, így munkatársai soha nem veszítik el a munka örömét. A dolgozók nem egy-egy géphez vagy technológiához kötöttek, hanem végig kísérik munkadarabot a teljes gyártási folyamaton át.


Egy ütőkártya az adatok átjárhatósága


Ennek megoldása még azokra az időkre vezethető vissza, amikor Oliver Bantli szembesült azzal a ténnyel, hogy egy-egy projekt adatait, paramétereit, költségeit újra és újra be kell írnia a rendszerbe különböző helyeken. A 3D CAD bevezetésével ez a probléma megoldódott, ami igazi úttörő munka volt, és nagyon hamar kifizetődött. Jelenleg közvetlenül a 3D-s tervekből készítenek alkatrész listákat és CNC-programokat, a gyártás pedig zökkenőmentesen megy a HOMAG gépeken található vonalkód-leolvasóknak köszönhetően. Nyilvánvaló, hogy a kapacitástervezés is digitálisan megoldott. Minden alkalmazott nagy képernyőkön láthatja az aktuális projekteket és feladatokat. Aki elvégezte a munkáját, az egyszerűen kipipálja a feladatot az okostelefonján vagy a számítógépén. Ily módon a projektmenedzsment könnyen nyomon követheti a folyamatokat. A gépek pedig működnek, tökéletesen összehangoltan. 

Az 500 m2-es bútor és belsőépítészeti bemutatóterem 2014-ben nyitotta meg kapuit​


A hatékonyság fontos


A gördülékeny és hatékony gyártási folyamat alapvető fontosságú Oliver Bantli számára. Mert még ha a vásárlók hajlandók is magas árat fizetni a csúcsminőségért, a költségek akkor sem lehetnek végtelenül magasak. Ez az oka annak, hogy a vállalkozás a HOMAG technológiára támaszkodik a fűrészeléstől az élzáráson át a CNC-ig. És ebben Oliver Bantli szereti megelőzni korát - jelenleg a DRILLTEQ V-500 robotkarral. Miközben a DRILLTEQ automatikusan fúr vagy éppen CLAMEX marásokkal lát el egy alkatrészt, addig a gépkezelők más projekteket felügyelnek. A tulajdonos már a 2019-es LIGNA rendezvényen is felfigyelt arra, hogy amíg a robot dolgozik addig a szakképzett kollégák más fontos munkákra tudnak koncentrálni. Még két év elteltével az ötlet valósággá vált. 

A HOMAG DRILLTEQ V-500 és a FEEDBOT D-300 kombinációjával összeállított automata megmunkáló cella működés közben​


Igazi svájci asztalos vállalkozás


Oliver Bantli elégedett a gépparkjával, de egy dolgot félreérthetetlenül világossá tesz: - „Jó személyzet nélkül nem működik, az emberek teszik a céget olyanná, amilyen. Megtöltik élettel.”
Éppen ezért az ügyvezető igazgató nagy jelentőséget tulajdonít az egészséges munkakörnyezetnek. Az erősségeket kifejezetten előmozdítják, a gyengeségeken következetesen dolgoznak. Ha valakit különösen érdekel egy projekt, akkor minden bizonnyal részt vehet benne. Csak így fejleszthető a csapat egésze – és ezzel együtt a cég is. 


Izgalmas projektek


Az elmúlt években számos érdekes projekt valósult meg. Alig néhány hete például egy gyógyszergyártó cég nyitotta meg fióktelepét a zürichi repülőtéren a futurisztikus THE CIRCLE-ben. Az iroda teljes belső kialakítását rekordidő alatt végezték el. Igazi mamutprojekt ez a cégnek, ráadásul szűk volt az időkeret, így a fő szakaszban 19-en is dolgoztak egyszerre a beépítésen. E nagyszabású projekt mellett kórház, bank és internetes cég berendezése is szerepelt az elmúlt évek munkái között. De Oliver Bantli nem csak ekkora projekteket szeretne. A magánrendelések 30-40 százalékát teszik ki a munkáknak. - „Szükségünk van magánügyfelekre. A kollégáim és én ott kapjuk a valódi visszajelzéseket, és ez pótolhatatlan" – mondja a tulajdonos.


Jövő: a következő ötletek már sorakoznak


A cégvezető nem híve az egyhelyben állásnak. Immár 16 éve bízik a HOMAG gépeiben és megoldásaiban, és továbbra is ösztönzi a fejlesztéseket. A DRILLTEQ esetében is ez a helyzet: a svájci HOMAG szakembereivel együtt egy kaotikus raktár megoldásán dolgozik. Egy fotocella és mesterséges intelligencia segítségével szeretne még hatékonyabban termelni, és megkönnyíteni a gépkezelők munkáját. 

Emellett az asztalos részleghez jelenleg is épül egy új műhely. Ezzel párhuzamosan tovább bővül a  fűtési hálózat: az asztalosipari fahulladék nemcsak magát a céget fűti, hanem a környéken összesen 18 lakóépületet is. A társaság a villamos energia jelentős részét is maga állítja elő, így néz ki a fenntarthatóság. 

A tulajdonos emellett folyamatosan fejleszti alkalmazottai tudását és lelkesíti őket a kihívásokkal teli projektek iránt. Nem hiába tanulja jelenleg is hét diák a szakmáját a családi vállalkozásban. -"Az emberek a legfontosabb tőkénk, nem a gépek." - vélekedik Oliver Bantli.

Oliver Bantli lelkes csapatának néhány tagjával

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Altendorf standard a munkabiztonságban

Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Tovább...

A Homag élőben a Holz-Handwerken

Idén július 12-15. között ismét megnyitja kapuit a nürnbergi Holz-Handwerk kiállítás, amelynek oszlopos tagjaként a Homag-csoport is várja látogatóit. Tovább...

HOMAG élzárók 60 éve

Születésnapot ünnepel a HOMAG csoport, mégpedig a 60. évfordulóját annak, hogy a németországi Schopflochban elkészült az első „meleg-hideg” eljárást alkalmazó folyamatos élzárógép, ami egyedülállónak számított a piacon. Tovább...

Túl magas faárak: Ismét előnyben a vázszerkezetek?

Az elmúlt év folytatódik – legalábbis ami a felfelé kúszó árakat illeti. Bár ez enyhe kifejezés, inkább hirtelen nagymértékű emelésekről beszélhetünk, amelyek lassan szokássá válnak a fa- és építőiparban. Mit lehet tenni, ha a fa 40%-kal drágul? 40%-kal kevesebbet kell felhasználni házanként. Tovább...

Nincs több papírmunka, a „digitális termelés felügyelet” átláthatóságot hoz a műhelybe

A legtöbb faipari vállalkozás folyamatosan előre betáblázza a munkáit és hónapokra leköti a kapacitásait. Minél több a felvett megbízás, annál nehezebb áttekinteni és naprakészen tartani a rendelési adatokat és információkat főleg úgy, hogy azt minden alkalmazott átlássa. Tovább...