KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Robottal támogatott gyártás a Bantli AG-nál

A következő lépés, de biztosan nem az utolsó


A thurgaui Eschenzben működő Bantli faipari vállalkozás 2021 tavasza óta használja a DRILLTEQ V-500 CNC megmunkálóközpontot összekapcsolva a FEEDBOT D-300 robottal. Az új technológiával korpuszalkatrészek készülnek automata gyártással – lényegesen gyorsabban, mint korábban.

Oliver Bantli és csapata számára nincs két egyforma munka. A kisebb javításoktól kezdve az igényes bővítéseken át a nagy projektekig mindent a legmagasabb minőségben, a megbeszélt határidőre és egy jó adag lelkesedéssel teljesítenek. Az asztalosüzemet Martin Bantli alapította 1982-ben. Folyamatosan növekedett a műhely, az 1980-as évek végén már tíz alkalmazottal működött. Nem sokkal az ezredforduló előtt az alapító fia, Oliver Bantli asztalosmester is csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Apja szabad kezet adott neki, és elindult a cég lépésről-lépésre történő modernizálása, CNC és CAD technológiák bevezetésével. Mára a kis asztalosműhely modern családi vállalkozássá vált, 50 alkalmazottal, tágas bemutatóteremmel és fejlett gépparkkal. Egy dolog azonban változatlan maradt: a részletekre való nagy odafigyeléssel végzett asztalosmesterség. És pontosan ezt a mesterséget értékelik a vásárlók. 

A Bantli faipari vállalkozás székhelye a svájci Eschenzben

A svájci vállalkozás portfóliója rendkívül változatos: éttermek, irodák, bankok és kórházak; ajtók, padlók, ablakok, lépcsők, tetőszerkezetek, bútorok; belsőépítészeti berendezések, konyhák, fürdőszobák – és még folytathatnánk. A vállalkozás dolgozói folyamatosan új kihívásokkal találkoznak. Ám ez fontos Oliver Bantli számára, mert nincs monoton sorozatgyártás, így munkatársai soha nem veszítik el a munka örömét. A dolgozók nem egy-egy géphez vagy technológiához kötöttek, hanem végig kísérik munkadarabot a teljes gyártási folyamaton át.


Egy ütőkártya az adatok átjárhatósága


Ennek megoldása még azokra az időkre vezethető vissza, amikor Oliver Bantli szembesült azzal a ténnyel, hogy egy-egy projekt adatait, paramétereit, költségeit újra és újra be kell írnia a rendszerbe különböző helyeken. A 3D CAD bevezetésével ez a probléma megoldódott, ami igazi úttörő munka volt, és nagyon hamar kifizetődött. Jelenleg közvetlenül a 3D-s tervekből készítenek alkatrész listákat és CNC-programokat, a gyártás pedig zökkenőmentesen megy a HOMAG gépeken található vonalkód-leolvasóknak köszönhetően. Nyilvánvaló, hogy a kapacitástervezés is digitálisan megoldott. Minden alkalmazott nagy képernyőkön láthatja az aktuális projekteket és feladatokat. Aki elvégezte a munkáját, az egyszerűen kipipálja a feladatot az okostelefonján vagy a számítógépén. Ily módon a projektmenedzsment könnyen nyomon követheti a folyamatokat. A gépek pedig működnek, tökéletesen összehangoltan. 

Az 500 m2-es bútor és belsőépítészeti bemutatóterem 2014-ben nyitotta meg kapuit​


A hatékonyság fontos


A gördülékeny és hatékony gyártási folyamat alapvető fontosságú Oliver Bantli számára. Mert még ha a vásárlók hajlandók is magas árat fizetni a csúcsminőségért, a költségek akkor sem lehetnek végtelenül magasak. Ez az oka annak, hogy a vállalkozás a HOMAG technológiára támaszkodik a fűrészeléstől az élzáráson át a CNC-ig. És ebben Oliver Bantli szereti megelőzni korát - jelenleg a DRILLTEQ V-500 robotkarral. Miközben a DRILLTEQ automatikusan fúr vagy éppen CLAMEX marásokkal lát el egy alkatrészt, addig a gépkezelők más projekteket felügyelnek. A tulajdonos már a 2019-es LIGNA rendezvényen is felfigyelt arra, hogy amíg a robot dolgozik addig a szakképzett kollégák más fontos munkákra tudnak koncentrálni. Még két év elteltével az ötlet valósággá vált. 

A HOMAG DRILLTEQ V-500 és a FEEDBOT D-300 kombinációjával összeállított automata megmunkáló cella működés közben​


Igazi svájci asztalos vállalkozás


Oliver Bantli elégedett a gépparkjával, de egy dolgot félreérthetetlenül világossá tesz: - „Jó személyzet nélkül nem működik, az emberek teszik a céget olyanná, amilyen. Megtöltik élettel.”
Éppen ezért az ügyvezető igazgató nagy jelentőséget tulajdonít az egészséges munkakörnyezetnek. Az erősségeket kifejezetten előmozdítják, a gyengeségeken következetesen dolgoznak. Ha valakit különösen érdekel egy projekt, akkor minden bizonnyal részt vehet benne. Csak így fejleszthető a csapat egésze – és ezzel együtt a cég is. 


Izgalmas projektek


Az elmúlt években számos érdekes projekt valósult meg. Alig néhány hete például egy gyógyszergyártó cég nyitotta meg fióktelepét a zürichi repülőtéren a futurisztikus THE CIRCLE-ben. Az iroda teljes belső kialakítását rekordidő alatt végezték el. Igazi mamutprojekt ez a cégnek, ráadásul szűk volt az időkeret, így a fő szakaszban 19-en is dolgoztak egyszerre a beépítésen. E nagyszabású projekt mellett kórház, bank és internetes cég berendezése is szerepelt az elmúlt évek munkái között. De Oliver Bantli nem csak ekkora projekteket szeretne. A magánrendelések 30-40 százalékát teszik ki a munkáknak. - „Szükségünk van magánügyfelekre. A kollégáim és én ott kapjuk a valódi visszajelzéseket, és ez pótolhatatlan" – mondja a tulajdonos.


Jövő: a következő ötletek már sorakoznak


A cégvezető nem híve az egyhelyben állásnak. Immár 16 éve bízik a HOMAG gépeiben és megoldásaiban, és továbbra is ösztönzi a fejlesztéseket. A DRILLTEQ esetében is ez a helyzet: a svájci HOMAG szakembereivel együtt egy kaotikus raktár megoldásán dolgozik. Egy fotocella és mesterséges intelligencia segítségével szeretne még hatékonyabban termelni, és megkönnyíteni a gépkezelők munkáját. 

Emellett az asztalos részleghez jelenleg is épül egy új műhely. Ezzel párhuzamosan tovább bővül a  fűtési hálózat: az asztalosipari fahulladék nemcsak magát a céget fűti, hanem a környéken összesen 18 lakóépületet is. A társaság a villamos energia jelentős részét is maga állítja elő, így néz ki a fenntarthatóság. 

A tulajdonos emellett folyamatosan fejleszti alkalmazottai tudását és lelkesíti őket a kihívásokkal teli projektek iránt. Nem hiába tanulja jelenleg is hét diák a szakmáját a családi vállalkozásban. -"Az emberek a legfontosabb tőkénk, nem a gépek." - vélekedik Oliver Bantli.

Oliver Bantli lelkes csapatának néhány tagjával

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

HOMAG Treff Holzbronnban

2022.09.27 - 10.01. Németország. Ismét együtt, személyesen! 30 éve Homag Treff. Látogasson el hozzánk a HOMAG Treffre, és megtalálja az igényeinek megfelelő megoldást. Szeretettel várjuk! Részletes program a cikkben. Tovább...

Szeptember 27-30 HOMAG Treff 2022 - 30 éve kiemelkedő esemény a naptárban

A Holz-Handwerk kiállításon való megjelenés után a HOMAG ismét személyes találkozóra invitálja partnereit. A vállalat házivására, a HOMAG Treff, immár három évtizede meghatározó esemény a faiparos szakmában. Tovább...

Visszatérés Nürnbergbe

Annak ellenére, hogy a HOMAG időközben az online vásárokkal jól áthidalta a „lockdown” időszakot, egy élő esemény személyes találkozásokkal egészen más. Megérinthető gépek, a fa illata a levegőben, és persze a szokásos vásári forgatag már mindenkinek hiányzott. Tovább...

​Cél a jövőbeni növekedés

A németországi Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH az automatizálás fokozatos bevezetése mellett döntött, ezért fektetett egy WALLTEQ M-120-ba. A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre nagyobb számban épít többszintes társasházakat. Tovább...

Altendorf standard a munkabiztonságban

Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Tovább...