KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Robot alapú vágás

A hövelhofi Horatec vállalat kettős automata gyártósorának alapeleme egy-egy HOMAG SAWTEQ B-320 flexTec robotfűrész. A Horatec alaptevékenysége kész bútoralkatrészek gyártása az asztalosok számára. A szabástól az élzáráson át a fúrásig és marásig bármilyen megmunkálást el tudnak végezni kiváló minőségben. Rengeteg a különböző alkatrész, ami miatt elengedhetetlen a Losgröße-1 (egydarabos széria) technológia hatékony alkalmazása.

Amikor Wolfgang Thorwesten 25 évvel ezelőtt megalapította a Horatecet, az asztalos szakma még teljesen más volt. - „Lényegesen több volt a nagyvállalat. És egyértelmű volt, hogy egy asztalos nem vesz, hanem iparosként mindent maga csinál.” – magyarázza az ügyvezető. 

Ez nagyon megváltozott az elmúlt tíz évben. Nemcsak a cégek létszáma esett vissza, hanem a gondolkodásmód lett más. A háttérben a szakképzett munkaerő hiánya áll, ami gondot okoz a vállalkozások számára. Ezt még tovább bonyolítja az alapanyagok növekvő változatossága is. A különféle anyagokhoz egyre több speciális gépre és technológiára van szükség. A klasszikus gépekkel dolgozó asztalosoknak nehéz dolguk van, ha nincs elég tőkéjük a fejlesztéshez. Főleg, hogy van még egy harmadik pont is: a digitalizálás. Tehát látszik, hogy nem könnyű lépést tartani a változásokkal ezen a területen. - „A Horatecnél ezzel szemben nagy lépést tettünk az automatizálás terén, melynek köszönhetően racionalizálni tudtuk a folyamatainkat, így jelentős eredményeket értünk el.” – mondja Thorwesten. Az asztalos szakmában bekövetkezett változások végső soron nagyban hozzájárulnak a Horatec és a hozzá hasonló nagy beszállítók erőteljes növekedéséhez.

A Horatec Losgröße-1 (egydarabos széria) technológiai sorában a vágások csaknem 100 százalékát két SAWTEQ B-320 flexTec típusú HOMAG robotfűrész végzi​


Generációs asztalosok


A kihívások ellenére Thorwesten kiváló perspektívát lát az asztalos szakmában. Természetesen az asztalosoknak mérlegelniük kell, hogy a jövőben mely munkát végzik el saját maguk, és melyeket vásárolnak külső beszállítóktól. Míg 30 évvel ezelőtt egy asztalos szinte mindent le tudott gyártani, mostanában gyakran a know-how-ra és a gépekre támaszkodva szakosodnia kell. - „Sok klasszikus asztalos túl nagy beruházással tudná azt minőséget elérni, amelyet mi vonzó áron kínálunk.” – állítja Thorwesten. Ezért az egyszemélyes vállalkozások ugyanúgy a Horatec ügyfelei közé tartoznak, mint a nagylétszámú faipari cégek. 


Széles spektrum kiszolgálása


A Horatec már a korai szakaszban optimalizálta a szoftveres megoldásait az asztalosok igényeihez mérten. - „Például tervezési vagy értékesítési megoldásokkal.” – pontosítja Thorwesten. - „Megbízhatóságot és biztonságot kínálunk egy bútor konfigurálásakor azáltal, hogy teljesen egyedileg kiszámítjuk, és felelősséget vállalunk az összes alkatrész és szerelvény helyességéért. Ugyanakkor az asztalos vevőink 3D-ben is tervezhetnek online eszközeinkkel és offline tervezési megoldásainkkal."

A Horatec szolgáltatásainak alapja a teljes Egger kollekció, amely raktáron van, a hozzá tartozó élzárókkal együtt. A szortiment a 8 mm-es lapoktól kezdve a 19 mm-es korpusz és frontanyagokon át a 25 mm-es táblákig terjed. Különleges vastagságok, például 22 mm-es lapok, vagy furnérozott forgácslapok is többféle fafajból elérhetőek. És persze festett felületek is. - „Mivel vevőink a teljes spektrumot igénylik, a választék kiterjed a fiókokra és a többi vasalatra is. Árukínálatunk hatalmas." - értékeli Thorwesten. – „Vagyis az asztalosok mindent egy kézből szereznek be nálunk.”


Gyártás emberi kéz érintése nélkül


A Horatec nagyszámú, különböző színű, méretű és anyagú alkatrész hatékony gyártására rendezkedett be. Nincs ismétlődés, mert mindegyik alkatrész más, mindegyik hozza a saját adatait az egyedi feldolgozáshoz. Ezért is fontos a hálózatba kötött gyártási lánc, amelynek minden eleme össze van kapcsolva.

- „Attól a ponttól kezdve, amikor a targoncavezető leteszi a rakatot, emberi kéz érintése nélkül zajlanak tovább a folyamatok.” – hangsúlyozza Thorwesten. A táblák a lapraktárból egyenként a fűrészhez kerülnek az automata anyagtovábbítók segítségével. A lapszabászati feldolgozáshoz a horatec mindkét technológiai soron egy-egy SAWTEQ B-320 flexTec robotfűrészt használ, továbbá egy félautomata HOMAG fűrészt, egy SAWTEQ B-300-at (korábban: HPP 300).  A robotfűrészek szinte a teljes vágási munkát elvégzik, a félautomata fűrészt csak utánvágásokhoz vagy csomagolási vágásokhoz alkalmazzák. A táblafelosztás után az etikettezett alkatrészek az első válogatópufferbe kerülnek, majd az élzáróhoz, ami egy HOMAG EDGETEQ S-800 (korábban: KFR 610). Az élzárógépen a be- és kiadagolás automatizálását szintén robotok segítségével oldották meg. Az élzárt alkatrészek egy második válogatópufferbe jutnak, majd végül a fúrócellába, amely egy CENTATEQ E-500 (korábban: BMG 511) megmunkálóközpontból és egy DRILLTEQ H-600 (korábban: BHX 500) vízszintes fúró CNC-ből áll. - „Alapvetően a lapraktárból a SAWTEQ-en keresztül ember nélkül jutunk el a fúróközpontig.” – hangsúlyozza ismét Thorwesten. - „Az első alkalmazott csak csomagoláskor nyúl az alkatrészhez.” 

A három műszakos gyártás azt jelenti, hogy műszakonként mindössze öt alkalmazottal és egy termelésvezetővel folyik a munka. A folyamatokat saját fejlesztésű ERP és PPS rendszerekkel, valamint a 3Tec gyártásirányítási rendszerével irányítják.

Mindkét táblafelosztó fűrész a lapraktárból kapja az anyagot, gerendás anyagmozgató segítségével


Valami teljesen újat


A múltban a Horatec két félautomata HOMAG táblafelosztó fűrésszel dolgozott, amelyeken műszakonként 500-500 alkatrész készült. A fűrészeket két műszakban négy alkalmazott kezelte. Miután azonban a hövelhofi gyártást az automatizálás irányába terelték, már csak egy szikra hiányzott, ami a 2016-os HOMAG házivásáron holzbronnban meg is jött. – „Láttam a flexTec-et, és teljesen lenyűgözött.” - magyarázza Thorwesten. Az ügyvezető igazgató összehasonlított két félautomata fűrészt a flexTec-kel – figyelembe véve a szakmunkás hiányt és a munkaerő költségeket is, a műszakpótlékokkal együtt – és már el is volt döntve...


Vágás után az alkatrészek befutnak a Systraplan osztályozó tárolójába​


Egységekben gondolkozva


Ma a Horatec belső értékesítői jóváhagyják a projekteket, ezután az alkatrész tulajdonságai, egyenként körülbelül 150 jellemző, bekerülnek egy adatbázisba. A saját fejlesztésű PPS rendszerben a termelésvezetők ütemezik a munkát. Miután a szabászati optimalizálás elkészült, az adatok továbbítódnak a raktárhoz és a fűrészhez. A Horatec jelenleg 1000 alkatrészből álló egységekben gondolkodik, amelyekhez minden információ meg van adva.


Teljes meggyőződés


A SAWTEQ B-320 flexTec vágás közben lenyűgöző eredményeket mutat. Az ügyvezető szerint a rendelkezésre állása 95+x százalék. - „De a precizitás és a minőség is csúcs.” – mondja. A Horatec másik döntő kritériuma a teljesítmény, amelyet a HOMAG előzetesen ügyfélspecifikusan alakított ki. -„1000 alkatrészt megbízhatóan le tudunk vágni egy flexTec-el. A HOMAG korábban műszakonként 1500 alkatrészre tervezte a rendszert, tehát még jelentős tartalékaink vannak, így könnyen pótolhatjuk az esetleges gyártási lemaradásokat.” – mondja Thorwesten, és egyértelművé teszi: - „A mi igényeinkre ez a legjobb gép.”
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...

Ingyenes workshop Szombathelyen

Szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. Tovább...

Nem fárad el

Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen, ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. Tovább...

Élzárás extrákkal

Az áttekinthető és teljes körű élanyag kezelés nem probléma az élzáró menedzsmenttel. A ZB Holzsysteme GmbH megmutatja hogyan. Tovább...

Makor felületkezelési rendszer

A Lignomat Kft. által szállított és beüzemelt Makor gép sikeresen munkába állt a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél Tovább...