KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Piaci jelentés Észak-Amerikából

Az automatizálás növelése szükséges a kihívások leküzdéséhez


Az idei első negyedév végéig az észak-amerikai fafeldolgozó piacon tartósan magas volt a kereslet, amelyet a fogyasztói kiadások jelentős növekedése és a gyorsan bővülő lakásépítési piac táplált. E pozitív mutatók ellenére a piac globális ellátási lánc problémákkal és komoly szakképzett munkaerő hiánnyal küzd. A fenti tényezők miatt a gyártók olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel felfuttatható a termelés - ezzel összefüggésben kiemelt hangsúlyt kap az automatizálás illetve a hatékonyság javítása. Christian Vollmers, a Stiles Machinery elnöke és Martin Kintscher, a Schuler Consulting amerikai regionális menedzsere, körüljárták a témát.

 

Az aktuális kihívások leküzdése


2022 januárjában a Stiles Machinery felmérést végzett ügyfelei körében, hogy azonosítsa azokat a kihívásokat, amelyekkel a piacon szembesülnek. Arra a kérdésre, hogy:
„Mi a legnagyobb kihívás, amellyel jelenleg a vállalata szembesül?” - a válaszadók ezt a választ adták: „Szakképzett munkaerőt találni és megtartani.” 
Arra a kérdésre, hogy mi a második legnagyobb kihívás, túlnyomórészt a válasz az volt, hogy „ellátási lánc problémák (termék rendelkezésre állás)”. Noha ügyfeleik küzdenek ezekkel a nehézségekkel, a vállalatok több mint fele jó évet helyezett kilátásba, kisebb százalékuk pedig az eddigi legjobb évre számított.

A kihívásokra két fő válasz adható a faipar vonatkozásában: az egyik az automatizálási megoldások felé irányuló jelentős elmozdulás, a másik pedig az onshoring irányába mutató tendencia.  A Schuler Consulting észak-amerikai csapata erőteljes igényt figyel meg a gépek automatizálása, a szoftverek és a folyamatok optimalizálása iránt, különösen a konyhagyártás területén. Történelmileg a konyhabútorgyártó szegmens az olcsó munkaerőre és a kézi folyamatokra támaszkodott. Emiatt ez a szakág eddig nem alkalmazta annyira az automatizált technológiákat, mint más fafeldolgozó szegmensek.


Az onshoring trend folytatódik


Azáltal, hogy új technológiákba fektetnek, és stratégiákat találtak a növekvő kereslet kezelésére, az onshoring trend egyszerre kihívást és kockázatot jelent a gyártók számára. Az onshoring itt azt jelenti, hogy az ellátási lánc problémái miatt sok vállalat az Egyesült Államok határain belülre helyezte át a termelését. Ennek első hullámát a Trump-kormányzat alatt bevezetett importvámok 2019-ben indították el. Eredményeként a korábban importált termékeket, mint pl. a tipikus amerikai vázszerkezetes bútorokat, itthon most olcsóbban tudták előállítani, ami a piaci tevékenységek jelentős változásához vezetett.

Az onshoring második hulláma még erősebben sújtott: 2021-ben Kína volt az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi partnere a bútorimport terén, Vietnam pedig a második. 2021-ben a Szuezi-csatorna blokádja és a koronavírus jelentős hatással volt a globális kereskedelemre és szállításra. A magas szállítási költségek és a COVID-19 világjárvány okozta nemzetközi kereskedelmi korlátozások rendkívül megnehezítették a vállalatok számára a termékek importját és exportját.

 

Egy lépéssel előrébb: az ipar támogatása


A hatékonyság optimalizálása érdekében a mai piacon a vállalatoknak fejleszteniük kell gyártási folyamataikat, és integrálniuk kell az automatizált megoldásokat. A Schuler Consulting csapatának célja, hogy segítse ügyfeleit tartós sikerekben. Ennek érdekében a cég személyre szabott megoldásokat dolgoz ki, amelyek meghatározzák az ideális gyártási folyamatot az adott vállalat egyedi igényeihez mérten. A tanácsadási folyamat a vevő telephelyén végzett részletes helyszíni elemzéssel kezdődik, majd egy terv kidolgozása következik az automatizált gépek termelésbe való integrálására. A Schuler Consulting csapata értékeli az aktuális üzleti folyamatokat, és ezen információk alapján határozza meg az ügyfél céljainak eléréséhez vezető utat.

A másik problémára, vagyis a szakképzett munkaerő megtalálására és megtartására a Stiles Machinery adja a lehetőséget. Jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy olyan megoldásokat fejlesszen ki, amelyek segítik a gyártókat az iparágunk kihívásainak való megfelelésben. Ezek egyike, hogy a Stiles kínálja az ágazat egyetlen akkreditált képzését, a Stiles Egyetemet. A program 28 egyedi képzési ajánlatot kínál, a személyre szabott helyszíni képzéstől az ismétlődő  tanfolyamokig és a Stiles University online platformig. Ezen ajánlatok sokfélesége lehetővé teszi a Stiles számára, hogy személyre szabja a képzési igényeket és az ütemtervet az egyes gyártók számára.
Emellett a Stiles tovább bővítette helyszíni technikusaiból álló csapatát és bővítette raktárkészletét annak érdekébe, hogy az észak-amerikai faipar igényeit még jobban lefedje.


Következtetés


Minden piacon minden vállalat egyedi kihívásokkal néz szembe. Kulcsfontosságú az alkalmazkodás és a változásra való nyitottság. Fontos, hogy legyen egy ütemterv a jövőbeli fejlesztéshez – mind stratégiai, mind társadalmi/emberi szempontból. Az iparág fenntartható, tartós és egyedi megoldások iránti igénye napról-napra növekszik. A Stiles Machinery és a Schuler Consulting számára ez azt jelenti, hogy olyan megoldásokat kell kifejleszteni az ügyfelek számára, amelyek megválaszolják a: „Mi jelen, mi az új, és mi várható a jövőben?” kérdéseket.
 
 
A Stiles Machinery Inc.-ről

A Stiles Machinery több, mint 50 éve Észak-Amerika piacvezetője a famegmunkáló technológiák területén. A minőségi gépek beszállítójaként a Stiles átfogó szolgáltatást nyújt partnereinek komplett gyártási rendszerek kialakításában azáltal, hogy telepítést, projektmenedzsmentet, pénzügyi szolgáltatásokat, képzést, szervizt és alkatrészeket kínál.

A Schuler Consulting-ról

A SCHULER Consulting - a Homag Csoport tanácsadó partnere -  1956 óta végez tanácsadói tevékenységet a nemzetközi fa- és bútoripari cégek számára. A vállalat célja, hogy segítse ügyfeleit a tartós sikerek elérésében. Fókuszban a gazdaságos és rugalmas üzleti- és termelési folyamatok kidolgozása és megvalósítása. Világszerte számos helyen van jelen, tapasztalt csapattal és felvértezve faipari mérnöki tudással.
 
Az észak-amerikai fa- és bútoripar dinamikus piaci folyamatokkal néz szembe, ezért a gyártók sok helyen fektetnek be automatizálási megoldásokba. A gépek és szoftverek hatékony felhasználása érdekében gyakran célszerű a teljes folyamatok optimalizálása. A Stiles Machinery és a SCHULER Consulting testre szabott megoldásokat fejleszt minden méretű vállalat számára.
Forrás: www.schuler-consulting.com

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...

Ingyenes workshop Szombathelyen

Szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. Tovább...

Nem fárad el

Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen, ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. Tovább...

Élzárás extrákkal

Az áttekinthető és teljes körű élanyag kezelés nem probléma az élzáró menedzsmenttel. A ZB Holzsysteme GmbH megmutatja hogyan. Tovább...

Makor felületkezelési rendszer

A Lignomat Kft. által szállított és beüzemelt Makor gép sikeresen munkába állt a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél Tovább...