KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Nem fárad el

SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész


Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. A SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrészt integrálták a STORETEQ S-200 automata lapraktárba.

„ A robot nagyon jól bevált a vágásban. A további gyártási lépéseknél is elképzelhetőnek tartom a robot használatát, csak össze kell hangolni a komissiózó kocsinkkal.” – mondja Frank Mayer, a Mayer IM ügyvezető tulajdonostársa.

Élénk termelés folyik a Mayer IM gyártócsarnokában a Heilbronn melletti Sulzfeldben. Az orvosi rendelők, egészségközpontok, gyógyszertárak, klinikák és egyéb projektek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cég 110 fős szerelőcsapatát öt fő szolgálja ki a műhelyből. Egy kolléga a visszahordó egységgel felszerelt nagy élzárógépen, egy másik a hagyományos vízszintes táblafelosztón dolgozik, a többiek pedig összesen három CNC gépet üzemeltetnek. A csarnok legnagyobb helyiségét azonban egy teljesen automata lapszabászcella foglalja el, amely 2020 júniusában állt üzembe. Ezt a gépet egy teljesen automata lapraktár rendszer szolgálja ki. A technológia egy hátulról automatikusan rakodható nyomógerendás fűrészből, egy kezelőrobotból és négy rakodóállomásból áll, raklapokkal az emelőasztalokon. A rakatokra az alkatrészek a gyártás további folyamatainak figyelembevételével kerülnek csoportosításra.

Az élzárógéphez az anyagmozgatás raklapokon történik majd onnan komissiózó kocsikon

Az adagolóegység megragadja az automata tárolórendszerből hátulról betáplált panelt, és táblafelosztást végez, miközben a vágási maradékot egy hulladékcsappantyún keresztül leejti, és a táblát csíkokra vágja. Ha egy csíkot levágott, a robot megragadja és előreteszi, hogy helyet csináljon a következő alkatrésznek. A csíkokat a robot egyenként megfogja, befordítja 90°-kal, és a szögütközőhöz helyezi, így elvégzi a keresztvágásokat. A fűrészgerenda tetején lévő tárolóhely szintén pufferként szolgál, vágás közbeni köztes tárolásra, illetve a még további vágásra váró alkatrészek tárolására. A fűrész felosztóvágást és formatizáló vágásokat végez. A nyomógerendába integrált etikettező egység minden egyes alkatrésznek megadja a további feldolgozáshoz szükséges információit.


Munka utáni plusz órák


A robot a leszabott alkatrészeket a négy rakatoló állomás egyikére helyezi. A várakozási időket arra is kihasználja, hogy a nyomógerenda feletti passzív pufferen tárolt alkatrészeket egymásra rakja. A művelet valójában teljesen kezelő nélküli. Amikor egy raklap megtelt, a gépért felelős kolléga kicseréli egy üresre, egyébként pedig más munkát végez. Ha sok a tennivaló, munka után a lehető legtöbb órát hagyja, hogy a cella egyedül dolgozzon. A rendszer átbocsájtása akár napi tizenkét rakat, mindegyik 20 táblával.

Az új robotfűrésszel többnyire kezelő nélkül dolgoznak, csak a megtelt raklapokat kell cserélgetni

A robotfűrész manuális működtetésű géppé is átalakítható. Ehhez a robot a parkoló pozícióba áll, és a gépkezelő lehajt néhány légpárnás asztalt, hogy közvetlenül a vágási terület elé állhasson, ahogyan egy normál táblafelosztón. Az elforgatható érintőképernyőt kényelmes pozícióba állítja. A kézi üzemmódot ritkán használják, eseti vágásokhoz, vagy a maradékraktárból származó alkatrészek vágásához.

A légpárnás asztalok egy mozdulattal le- és felhajthatók... és a gép hagyományos módon használható


A robot tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket 


Az ügyvezető tulajdonostárs, Frank Mayer így vélekedik: „A robot velünk együtt bebizonyította a szabászatban az alkalmasságát. Mindig nagyon nagy mennyiségű panelt kell levágnunk rövid határidővel. Az új robotfűrésszel jelenleg általában kezelő nélkül dolgozunk, és továbbra is ugyanolyan rugalmasak vagyunk, mint korábban. Amikor szórít az idő, a munka után néhány plusz órát dolgozik a gép. Ez megkönnyíti számunkra a szállítási határidők betartását, és továbbra is költséghatékonyan termelünk.”

Furfangos konyha a Mayer IM kiállításon

Forrás: homag.com; dds 2022/11

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...

Ingyenes workshop Szombathelyen

Szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. Tovább...

Nem fárad el

Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen, ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. Tovább...

Élzárás extrákkal

Az áttekinthető és teljes körű élanyag kezelés nem probléma az élzáró menedzsmenttel. A ZB Holzsysteme GmbH megmutatja hogyan. Tovább...

Makor felületkezelési rendszer

A Lignomat Kft. által szállított és beüzemelt Makor gép sikeresen munkába állt a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél Tovább...