KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Megduplázott termelékenység

A spanyol cég, aki Homag iX-et használ


Spanyolország Cerdanya régiójának neves asztalosipari vállalata, az ADAM Fustería modern szoftverekre, digitális vezérléstechnológiákra és a SCHULER Consulting implementációjára támaszkodik.

Az ADAM Fustería asztalos manufaktúrát 1930-ban alapították. Ma a céget Ricard Adam irányítja, aki három asztalos generáció tudását és tapasztalatát őrzi. Ügyfelei elsősorban Cerdanyából, Andorrából, Barcelonából és Sitgesből érkeznek. Tradicionális asztalosipari tevékenységgel foglalkoznak, de nem egy adott területre specializálódva, hanem szerteágazó kínálattal. Bármilyen típusú munkát képesek megvalósítani, ami fából vagy laptermékekből készül: kezdve a tetőktől az egyedi bútorokon át, ablakokig, parkettáig, burkolatokig és még sok egyéb termékig. A kétszintes műhely egyik emeletén a tömörfa megmunkálás, míg a másikon a lapmegmunkálás történik modern gépekkel. A gyártást a műszaki irodából irányítják ahová két éve érkezett a Homag iX szoftver.

„A profi asztalosok közül sokan nyugdíjba vonultak, a szakképzés pedig nem olyan színvonalú, mint amire nekünk szükségünk van.” - mondja a fiatal vállalkozó. „Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk a modern szoftverek és a digitális vezérléstechnika használatába.”
 

A Homag iX működés közben: előtte és utána


A Homag iX egy működő koncepció, amelyhez az ADAM Fustería alkalmazkodott. „A program értünk és mi a programért.” - mondja Ricard Adam. A szoftver teljes körű megoldást kínált a faipari üzemek számára, amely minden munkafolyamathoz alkalmazkodik. Ezzel felgyorsította és kényelmesebbé tette a gyártási folyamatot.

A Homag iX-nek köszönhetően a cég megkétszerezte termelékenységét. Emellett a vevők felé történő prezentációs lehetőségek is bővültek látványos 3D-s rajzokkal és pontos részletes dokumentációkkal. Az adattár valós időben frissíthető új termékekkel, alkatrészekkel és a beszállítók alapanyagaival. 
Régebben gyakran alkatrészekből a helyszínen kellett összeállítani ill. beilleszteni a bútorokat az esetleges tévedések kiküszöbölése miatt. Ez ma már nem szükséges, az alkatrészeket pontos méretben gyártják és a bútorokat összerakva lecsomagolva szállítják a helyszínre.
„Csodálkozom, mi mindent lehet csinálni a programmal” - foglalja össze Ricardo Adam, Ricard édesapja, aki a hagyományos asztalos szakma elkötelezettje. „Reggel elkezdenek rajzolni egy konyhát, és délutánra már készre gyártva várja a bútor a kiszállítást. Tökéletes munkát végeznek, gyorsan, bizonytalanságok nélkül. Ez tényleg látványos."

„A szoftver telepítése nagyon rövid idő alatt sikeresen megtörtént, mert az érintett alkalmazottak teljes mértékben elkötelezettek voltak és gyorsan bővítették tudásukat.” - számol be María García, a Homag iX telepítését lebonyolító SCHULER Consulting termékmenedzsere. „Azonnal érezhető volt a fogékonyságuk az új eszközzel való munkára. Számunkra minta ügyfelek, öröm volt velük dolgozni.”

„Nem volt könnyű bevezetni egy új munkarendszert, de most már nagyon jól érezzük magunkat”
- kommentálja Ricard Adam. A szoftver bevezetése előtt a kollégák ingáztak az iroda és a gyártás között. A Homag iX segítségével ma egyetlen személyre van szükség a műszaki irodában az összes rendelés elkészítéséhez. Ennek az eszköznek köszönhetően az ADAM optimalizálta az emberi erőforrásait. „Mindent, amit kézzel rajzolunk, azt géppel is meg lehet csinálni” - magyarázza a fiatal vállalkozó. "A Homag iX kényelemet és biztonságot nyújt a kezelőink számára, precizitást és egyértelműséget az ügyfelek számára, továbbá magas termelékenységet a vállalatunk számára”.

A HOMAG iX 2019-es szoftververziója már a 2017-ben megkezdett technológiai fejlesztés eredménye. A fejlesztést befolyásolta a technológiák digitalizációs trendje, és új lehetőségeket tartalmaz a Vevőtől egészen a gépek vezérléséig. A szoftverfejlesztő folytatta az átfogó komplex megoldások koncepciójának megvalósítását.

Az eredmény egy teljesen optimalizált folyamat a bútoripar profiljára, így az iX 2019 verzió még integráltabb és átfogóbb elődjénél. A felhasználói felület megújult, még egyszerűbb és felhasználóbarátabb lett. Az iX alapmodulok is (CAD, CAM, NET, PLAN, iFurn) felülvizsgálatra kerültek, és meggyőző új funkciókat biztosítanak minden felhasználónak.

A gyártási folyamatokat felgyorsították a Homag iX bevezetésével, és megkétszereződött a termelékenység

Ma egyetlen személyre van szükség a műszaki előkészítő irodában az összes rendelés előkészítéséhez

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

​Cél a jövőbeni növekedés

A németországi Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH az automatizálás fokozatos bevezetése mellett döntött, ezért fektetett egy WALLTEQ M-120-ba. A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre nagyobb számban épít többszintes társasházakat. Tovább...

Altendorf standard a munkabiztonságban

Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Tovább...

A Homag élőben a Holz-Handwerken

Idén július 12-15. között ismét megnyitja kapuit a nürnbergi Holz-Handwerk kiállítás, amelynek oszlopos tagjaként a Homag-csoport is várja látogatóit. Tovább...

HOMAG élzárók 60 éve

Születésnapot ünnepel a HOMAG csoport, mégpedig a 60. évfordulóját annak, hogy a németországi Schopflochban elkészült az első „meleg-hideg” eljárást alkalmazó folyamatos élzárógép, ami egyedülállónak számított a piacon. Tovább...

Túl magas faárak: Ismét előnyben a vázszerkezetek?

Az elmúlt év folytatódik – legalábbis ami a felfelé kúszó árakat illeti. Bár ez enyhe kifejezés, inkább hirtelen nagymértékű emelésekről beszélhetünk, amelyek lassan szokássá válnak a fa- és építőiparban. Mit lehet tenni, ha a fa 40%-kal drágul? 40%-kal kevesebbet kell felhasználni házanként. Tovább...