KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Ma raktár határozza meg a tempót...

 

Új ritmus a gyártásban


A berlini Rolf Rissel belsőépítész vállalat a közelmúltban frissítette gyártási láncát a Homag raktár-fűrész kombinációjával, amely egy sor előnyt kínál a felhasználó számára. Csak néhány ezek közül a nagyobb teljesítmény, a minőség javulása, a raktározás átláthatósága és a jobb kihasználtság. A berlini (spandaui) Rolf Rissel Objekteinrichtungen GmbH számára a Homag rendszer üzembe helyezése óta kiemelt szempont: a gyártás új üteme.

A gyógyszertári szektor Németországban évek óta folyamatosan változik. Míg 2010-ben több mint 21 000 gyógyszertár működött, ma már csak 18 000 a számuk. A szakértők arra számítanak, hogy ez az elkövetkező években 15 000-re csökken, melynek több oka is van. Egyik legfontosabb az e-recept és az online kereskedelem bevezetése. Mindenesetre a működő kiskereskedelmi gyógyszertáraknak érdemes a jelenlegi üzleti modelljüket megvizsgálniuk. A Rolf Rissel ebben támogatja a őket.  

A Rolf Rissel Objekteinrichtungen GmbH komplett belsőépítészeti koncepciókat fejleszt és gyárt gyógyszertárak számára

Az érzelmekre összpontosítva

A spandaui cég teljeskörű koncepciókat tervez, amelyek megvalósíthatók az adott gyógyszertárban és megváltoztatják annak miliőjét. Számos belsőépítész, tervező, faipari mérnök és asztalos mester felelős azért, hogy az ügyfelek igény szerint akár a logó kidolgozásáig és a kültéri reklámok elhelyezéséig mindenre megoldást találjanak. Úgy is mondhatjuk, hogy a Rissel ötletgazda és megvalósító egyben, teljes körű szolgáltatásokkal az egyedi követelményekhez igazodva. „Az érzelmek - hangsúlyozza Karl Löffl ügyvezető igazgató és tulajdonostárs -, a faanyagban, üvegben és fémben egyedileg megjelenítve, állnak a középpontban”.

A Rolf Rissel Objekteinrichtungen GmbH-t 2003-ban alapították egy elődcégből. 2007-ben a vállalat egy távolabbi vonzáskörzetből a berlini Spandau-ba költözött. Ez egy meghatározó lépés volt az ismertség és elérhetőség terén, a közlekedési sajátosságok miatt: autópálya, vasút, metró, busz egyaránt könnyen elérhető. Azóta Hamburgból, Frankfurtból és Münchenből is érkeznek ügyfelek kényelmesen, házhoz. „Berlin is vonzó - mondja Löffl -, de mindenekelőtt bemutathatjuk termékeinket és gyártásunkat, hogy megérintsük vevőinket."


Csináld jól

A Rissel cég az egészségügyre összpontosít. Az előző vállalat már szakosodott a gyógyszertárakra, de kapacitási okokból az értékesítési struktúrákat nagyon alacsonyan tartotta. „Ezen változtattunk és erősítettük az értékesítést, melynek meglett az eredménye. Míg korábban a gyógyszertárak mellett évente egy-két orvosi rendelő készült, ma már tíz-tizenkettő. A klinikai szektorba is bekapcsolódtunk és betegszobákat, laborokat alakítunk ki. Még a Charité-nál is dolgoztunk” - mondja büszkén Löffl. A magánszektor is egyre nagyobb szerepet játszik, így a Rissel most négy fő pillérre alapoz: gyógyszertárak, orvosi rendelők, klinikák, magánügyfelek. „És mindenhol, ahol valami különlegesre van szükség, ahol a bútorokat nem lehet "levenni a polcról" - teszi hozzá Löffl -, és ez pedig az ötödik pillér.” Míg ezek a szolgáltatások korábban csak Észak-Németországban voltak aktívak, most már az egész ország területén mutatkozik igény. „Ha jól csináljuk, akkor jó helyzetben leszünk a jövőben" - néz előre a tulajdonos.


Ütőképes technológia

A cég már a technológiai sor elején megalapozta a növekedés lehetőségét a Homag raktár-fűrész kombinációval. A gépvásárlást megelőzte egy Nürnbergben, a Holz-Handwerk kiállításon tett látogatás, ahol a technológiát részletesen megnézték. „Akkor tökéletes válaszokat kaptunk a megoldandó kérdéseinkre” - idézi fel Löffl. „Természetesen beszéltünk más gépgyártókkal, és ajánlatokat is kaptunk. Nem a kedvező ár volt a legfontosabb szempont, hanem a teljesítmény és a megbízható háttér. Miután meglátogattunk egy olyan céget, amely már használta ezt a rendszert, egyértelmű volt: Ezt nekünk is a Homaggal együtt kell megcsinálnunk.” A Homaggal való együttműködésnek már története volt, ugyanis 2016-ban üzembe állítottak egy visszahordóval felszerelt Homag élzárót.

Tehát napirendre került az új raktár-fűrész kombináció. „Előtte is volt táblafelosztó fűrészünk - számol be Löffl,- de az évek során pontatlanná vált. Ezen felül a raktározási technológiánk sem volt elég korszerű. Egyes napokon többet kellett mozognunk a targoncával, mint amennyit valójában vágni tudtunk. Tehát „ütőerőt” akartunk a raktárban és a fűrészen. Mit értünk ezalatt? Egy automatikus raktárat, ami 600–1000 tábla kezelésére alkalmas, jobb hozzáférést teherautóval a berakodáskor, és automatikus alkatrész visszavezetést egy bizonyos méret felett. Illetve nagyon fontos volt számunkra egy maradékanyag raktár és annak pontos adminisztrációja.”


Egyedi gyártáshoz és kisebb sorozatokhoz

A ütőképességet a táblafelosztásban egy Homag SAWTEQ B-300 táblafelosztó hozta el a Rissel vállalatnál. „A 3-as sorozat bázismodellje egyedi és kisszériás gyártásokhoz kiválóan alkalmazható. Éppúgy alkalmas táblák egyedi szabására, mint tömbvágások elvégzésére 80 mm-es fűrészlap kiállással” - számol be Thomas Nesemeier, a HOMAG Group AG északi területekért felelős értékesítési vezetője. A fűrészkocsi 130 m/perces sebessége nagy termelékenységet biztosít a vágási folyamatokban, ezt megalapozza egy 11 kW-os főfűrészmotor. A Risselnél üzembe állított SAWTEQ B-300-al akár 3200 mm hosszú alkatrészeket is fel lehet vágni.
 


Ma a SAWTEQ B-300 biztosítja az ütőerőt a vágásban
 
„A táblafelosztót egy STORETEQ S-200 automata lapraktár táplálja - folytatja Nesemeier. Ennek része az ST 61 vákuumos megfogó amely bevonatolt lapokat 8 mm vastagságtól, bevonat nélküli, nyers táblákat pedig 12 mm vastagságtól képes felemelni. A híd 60 m/perc sebességével, 80 m/perc keresztszállító kocsi előtolással és 30 m/perc sebességű emelőegységével a raktár sokféle anyagot képes kezelni, főként mert 2000–4200 mm táblahosszra és 800–2200 mm-es táblaszélességre tervezték, 250 kg teherbírással.”

A STORETEQ S-200 automata lapraktárban csaknem 1000 tábla tárolására és kezelésére van lehetőség

Az ST 61 vákuumos megfogó egység a bevonatos lemezeket 8 mm vastagságtól, nyers táblákat 12 mm vastagságtól kezeli


A munka előkészítése újragondolva

Körülbelül három hónappal ezelőtt lett üzembe helyezve a technológia, a CADmatic 5 vezérlő szoftverrel, a Schnitt Profi(t) vágásoptimalizáló szoftverrel és a woodStore raktárkezelő szoftverrel illetve megtörtént az ezekkel kapcsolatos oktatás. Kicsivel később az imos iX szoftver is bevezetésre került egy külső cég által. Ebben a folyamatban a HOMAG konfigurálta a szükséges interfészeket és megszervezte az adatátvitelt. Azóta két kolléga felelős a CAD/CAM rendszerért, de az elkövetkező hónapokban további alkalmazottakat is kiképeznek. Most már lehet vágni és etikettezni az imos specifikációkkal is. Az alkatrészekhez tartozó információk a klasszikusak: vevő, megbízás, alkatrészleírás, anyag és méretek, élzárás. A HOMAG a vonalkódfelismerést is megvalósította a technológiai sorban következő CNC megmunkálóközponton. Az alkatrészek itt beolvashatók, mely alapján indítható a megmunkálási program.


Rendezett és átlátható

Az új lapraktár hatásaival kapcsolatban Löffl mindenekelőtt egy pontot hangsúlyoz: „Rend, rend és mégegyszer rend.” Csaknem 1000 tábla tárolható anélkül, hogy bármelyik is sérülne. A raktárban tárolt és kezelt táblákat a rendszer úgymond a szabadidejében válogatja. „Korábban kellett erre egy alkalmazott, aki előválogatott egy targoncával. Ez azt jelentette, hogy műszakonként kevesebb táblát lehetett levágni, mert bizonyos ideig a gép mozdulatlanul állt”- számol be Löffl. 
 
„Ma a dolgozó tudja, mit akar vágni délután, és betáplálja annak terveit. Ekkor a lapraktár elkezdi a táblák összekészítését. Amikor a dolgozó megérkezik, azonnal kezdheti a vágást” - mondja Karl Löffl, a Rolf Rissel Objekteinrichtungen GmbH egyik ügyvezetője és tulajdonosa.

Időközben a logisztika is új struktúrát kapott, mert a raktári állványok szabaddá váltak, ami 20 m hosszú 3 etázsos kapacitást jelent. Ma az egész rakatokat egyszerűen a lapraktár beadagoló oldalára helyezük, ezután a beraktározás már automatikusan történik. A maradék anyagok kezelése így átláthatóbbá vált: „Van egy nagy, tiszta, jól átlátható raktárunk a maradék tábláknak. Keresgélésre nem kell több időt pazarolnunk" – mondja az ügyvezető.
 


A lapraktár betápláló felülete könnyen megközelíthető


A régi kötöttségek megszűntek 

A vágási kapacitás a SAWTEQ B-300-al csaknem megduplázódott. „A kérdés az volt, hogyan adhatjuk ezt át a termelés további részének? Új munkaszervezéssel” - hangsúlyozza a tulajdonos. A korábban kézzel írt alkatrészlistákat a tervezők most elküldik közvetlenül a gépnek, így a műhelyvezetőnek marad ideje összehangolni a gyártást, a minőségellenőrzést vagy épp a függőben lévő problémák megoldását. „A döntő azonban az, hogy az iX-ben előkészített munkát a Homag raktár-fűrész vezérli. Ma raktár határozza meg a tempót - hangsúlyozza Löffl -, korábban ez elképzelhetetlen volt.” Annak érdekében, hogy ezt zökkenőmentesen tovább lehessen adni a későbbi gyártásnak, a Rissel a megmunkáló központjait is hatékonyabbá tette. A közelmúltban lecseréltek egy régi megmunkáló központot, így ma két ugyanolyan erős gép tartja a tempót a fűrésszel. „A raktár-fűrész kombináció ritmusa és az új gyártási ciklus miatt már nem kell a régi minták szerint dolgoznunk” - ebben Löffl biztos. Ezzel a cég megfelelően felvértezve áll az egészségügyi szektor kihívásai elé.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Önt is várjuk a WEINMANN Treff-en

Idén novemberben ismét házivásárra invitálja ügyfeleit a faépítészeti és készházgyártó gépek világhírű gyártója, a Weinmann. Tovább...

Újra együtt, személyesen - HOMAG Treff 2021

Hosszú idő után ismét lehetőség lesz személyesen találkozni! A HOMAG Treffen végre nem csak videón láthatjuk működés közben a gépeket, és bármilyen hatékonyak tudnak lenni a megoldások, semmi nem pótolja az érzést, ha ott állunk egy táblafelosztó mellett. Tovább...

Performance - A HOMAG ügyfélmagazinja

A Performance idei számában ismét érdekes betekintést nyerhet a globális faépítésbe, valamint az aktuális trendekbe és projektekbe. Tovább...

Live.Homag 2021: Online webináriumok a Lignomat magyar nyelvű közvetítésével

Rendhagyó módon, de korábbi vásáraink megszokott módján mutattuk be a Homag újdonságait, műszaki megoldásait. Előadásainkat az alábbi videókban van lehetőség megtekinteni. Tovább...

Karbantartás és ellenőrzés

Az alábbi interjúból megtudhatja, miért helyez nagy hangsúlyt az überlingeni Sauter GmbH a gépparkjának rendszeres karbantartására és ellenőrzésére. Tovább...