KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Garzon-Lignomat szakmai nap volt Székesfehérváron - FATÁJ Online

 

 

 

 

Az október 12-én tartott szakmai nap iránt több mint 150-en érdeklődtek, hiszen a legmodernebb bútorgyártási berendezések, eljárások, szoftverek megismerésére volt lehetőség. A Garzon az egyik gyártó csarnokát alakította át konferencia teremmé erre az alkalomra.

Előző nap szerdán volt az ünnepélyes gyáravatás, valamint a bútorgyár ügyfelei részére sikeres vevőtalálkozót is szervezett.

 

 

Csütörtökön, a szakmai napon pedig nem csak arra volt lehetőség, hogy a látogatók megismerhessék a már rendszerben működő vezérelt HOMAG gépeket, hanem jó hangulatú, kompetens beszélgetés volt a faipar jelenlegi és jövőbeni helyzetéről is.

 

 

Az eseményt Nagy Alajos, a Garzon Zrt. tulajdonosa és Schmidt Katalin, a Lignomat Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

 

 

Az első előadást Mesics Ferenc, a Lignomat kereskedelmi igazgatója tartotta. Ismertette a Controller MES szoftvert, mely összefogja, összehangolja a Homag gépek működését, a raktárkészlettől a rendelésállományig. A gyártás során az alkatrészeket vonalkóddal azonosítják. A gyártás teljesen papír mentes, minden adat digitális, mondhatjuk e rendszerben a digitális információ a hajtóanyag. Áttért a TAPIO-ra is, mely távoli szerveren (a "felhőben") tartja nyilván a gépeket, azok beállításait, állapotukat.

(A tapio-ról részletesebben itt olvashat: tapio az erdők istene, ipar 4.0 megoldás a faiparnakEz volt az első cikk a hazai szaksajtóban a tapio-ról.)

 

 

Utána a Homag cég részéről Mömensheim úr bemutatta a TAPIO-t, mely a HOMAG fejlesztése a faipari termelésirányításra, gépkezelésre, karbantartásra.

 

 

Ekkor megérkezett Pomázi Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium
Iparstratégiáért és Gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára is és megtartotta "A faipar fejlődési lehetőségeiről" című előadását. Teljes hazai iparstratégiával indította előadását, majd áttért a faipar specialitásaira. Az Irinyi tervben a a faipar a zöldgazdaság fejezetben szerepel. Az Irinyi tervben tárgyalt minden ágazatra készül cselekvési terv. Az egyik cél, hogy a faiparban legyen 5-6 olyan mintagyár, mely felszereltsége, működése irányt mutathat a többi faipari szereplőnek. (Az Irinyi tervet 2016. márciusában mutatták be.)

 

 

Itt rövid szünet következett, majd a pódiumon fórum beszélgetés indult arról, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak a hazai faiparban. A fórum résztvevői voltak: Pomázi Gyula NGM helyettes államtitkár, dr. Alpár Tibor dékán Soproni Egyetem, Árkossy Tamás az Árkossy Bútor Kft tulajdonos ügyvezetője, az Asztalos Szövetség elnöke, Nagy Alajos tulajdonos, Garzon Zrt.,Nagy Balázs Forest Kft. marketing igazgató, Túróczki Zoltán a Karnis Kft. tulajdonos ügyvezetője. A beszélgetésben téma volt, hogy kellenek élenjárók, szükség van a megfelelő képzési háttérre. Tiszta versenyre van szükség, melyben azért érdemes védeni a hazai vállalkozásokat. Úgy tűnik, hogy a technikai modernizáció megállíthatatlan, ami erősen összefügg a munkaerő hiánnyal is. Sőt nem csak a termelés, de a bútor kereskedelem is erősen átalakulóban van, amire pedig az internetnek van nagy befolyása. Nem elég a jó gép, ezeket digitálisan össze kell kötni. Érdemes most beruházni és fejleszteni, amikor a gazdaság, benne a bútoripar emelkedőben van. Az NGM-et "használni kell", jól, tehát fel kell mutatni az ágazat saját hozzáadott értékét, fejlődési céljait.

 

 

Az előadások és a fórum után meg lehetett tekinteni az üzemet. Több csoportban, mindenki fejhallgatóval, hogy a működő gépek mellett is jól hallható legyen a csoportok kísérőinek magyarázata.

 

Nagyszerűen sikerült a Garzon-Lignomat szakmai nap.

 

Végül említést érdemel, hogy a Lignomat nem túl nagy cég. (16 foglalkoztatott 2016-ban. 2016. évi árbevétele kerekítve 1,2 Md Ft, ami szép fejlődés az előző évi 0,7 Md Ft-hoz képest.) Igen szép teljesítmény, hogy a fentiekben bemutatott jelentős beruházást szállítói oldalon önállóan bonyolította le. A Lignomat a technológiai tervezésben, az anyagáramlás kialakításában tevőlegesen részt vett, a pénzügyi bonyolítást, a szállítmányok szervezését önállóan végezte. Egy gép kivételével német szerelő nélkül végezték a gépek beüzemelését, üzembe helyezését, a gépkezelők betanítását. Sőt részt vettek a már meglévő vállalatirányítási rendszer csatlakozási pontjainak kiépítésében, a gépek rendszerbe integrálásában. Könnyen lehet, hogy erre nem sok másik cég képes ma Magyarországon, büszkék lehetnek teljesítményükre, amihez a FATÁJ részéről ezúton is gratulálunk.

Galéria:


 

 
Youtube Video Embed code generator
Forrás: Mőcsényi Miklós, fataj.hu

 


Kulcsszavak: garzon-lignomat-szakmai-nap

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Rugalmas élzárási megoldások minden üzemméretre

Valamennyi HOMAG élzárógépet négy különböző gyártási koncepció keretében, működés közben mutatjuk be a Ligna kiállításon! A gépek többsége már a belépő kategóriától kezdve powerTouch vezérléssel rendelkezik és a "tapio" rendszer integrálására is alkalmas. Tovább...

Nagyobb rugalmasság, több automatizáltság a CNC technológiában

Portálos kialakítás kétoldalas meghajtással, a fúróaggregát és a maróorsó külön elrendezése 2 független Z-tengellyel, a dinamikus megmunkálási mező felosztás az inga működtetéshez és a 2-körös vákuumrendszer kettős megfogó technológiával a leszorító szerkezet fokozatos beállításához... Bemutató élőben először a hannoveri Ligna kiállításon! Tovább...

MMR Szoftver - a maximális gépkapacitás kihasználásáért

Okkal fontos, hogy a gépeket a lehető legoptimálisabban, illetve a legnagyobb kapacitással használják ki. Ehhez elengedhetetlen, hogy optimalizált legyen a karbantartás, a szerszámhasználat és ezeken keresztül a gép rendelkezésre állása. A kérdés már csak az, miként lehet mindezt igazán pontosan követni! Tovább...

Ligna 2019: egy komplett pavilon Homag gépekkel

Közeleg a hannoveri Ligna kiállítás, amely a Homag szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Szinte már megszokhattuk, hogy a legnagyobb standterületen mutatja be aktuális fejlesztéseit, ami idén sem lesz másképp - a Homag a 14-es pavilont teljes egészében megtölti. Több, mint 5000m2-en mutatja be legújabb gépeit, technológiáit és szoftver innovációit, mindezt élőben, működés közben. Tovább...

A technológián túl: Amikor a változás lehetőséget teremt

A konyhabútor gyártást, de összességében bútorpiacot is egyre inkább az egyedi termékek iránti igény, és ezzel egyidejűleg pedig növekvő árérzékenység jellemzi. Emellett meg kell említeni az interneten történő direkt értékesítést. Különösen az ázsiai piac fejlődik ezen a területen a növekvő termelési kapacitások és az innovatív technológiákba történő beruházások révén. Tovább...