KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Ezt láthatták a 2016-os HOLZMA Treffen

A HOLZMA Treff idén is számos újdonságot, érdekességet tartogatott az érdeklődők számára, ráadásul a vállalat 50. jubileuma lévén kiemelt hangsúlyt kapott a 2016-os év. A „Treffen” élőben is bemutatott innovációkból kiemelünk néhányat.

Szögvágó modul táblafelosztóra

A module45 innováció alkalmazásával lényegében egy dönthető körfűrészlappal működő táblafelosztót kapunk. A valóságban ez egy külön aggregát a gép egyik oldalán, önálló kezelőfelülettel. A világpremierjét ünneplő új opció előnye, hogy modelltől és évjárattól függetlenül, a már meglévő gépekre utólag is felszerelhető. Gyorsasága, egyszerű használata teszi lenyűgözővé, és persze az, hogy nagyon pontos. Hiszen gyakran felmerül a bútorgyártásban, belsőépítészetben az igény a gérbevágott élek illesztésére. Ilyenkor sokszor másik fűrészt alkalmaznak, ami plusz idő, anyagmozgatás (és az ezzel járó anyagsérülések) és persze a minőség sem mindig éri el a táblafelosztótól megszokott szintet. A module45-tel a táblafelosztón könnyen elvégezhetők a szögvágási műveletek.
A „LED” kezelőasszisztens

Szintén a rendezvényen először került nagyközönség elé az új, LED-támogatott kezelőasszisztens rendszert. A működési elve: az asztalfelületre kivetített fényjelek vezetik végig a kezelőt a vágási folyamaton. Így az mindig tudja, mi a soron következő lépés, anélkül, hogy a monitort figyelné, keresgélnie, vagy rendezgetnie kellene az alkatrészeket. Ez nagy mérföldkő az intelligens kezelőrendszerek felé. Az új opció már elérhető a HOLZMA 3-as és 4-es sorozatú fűrészgépeihez. Alkalmazásával minden folyamat értelemszerűvé válik, ami csökkenti a hibalehetőségeket. És ami rendkívüli előnye, hogy a gép működése, kihasználtsága nem lassul azzal, hogy a kezelő keres egy alkatrészt, vagy éppen a monitoron informálódik arról, melyik a következő művelet. Sőt, a kezelő lényegében anélkül tud dolgozni, hogy a monitorra egyszer is felnézne. A munka folyamatosabb, felesleges lépések maradnak ki, és további előnye, hogy kevésbé tapasztalt kezelő is biztonságosan használja.
Practive partnerek bemutatkozása a „Treffen”

A hagyományokhoz híven a HOMAG csoport leányvállalatai is elhozták aktuális fejlesztéseiket. Fontos megjegyezni, hogy minden gép a „HOMAG házból” való, ami azt jelenti, hogy mind hardveresen, mind szoftveresen tökéletesen összehangolhatók, illetve kombinálhatók, így a különböző márkákból is könnyedén felépíthetők egybefüggő gyártási technológiák.

A Brandt ismét bővítette portfólióját, több újítással is jelentkezett idén, ám mindenek közül kiemelkedik az új airTEC rendszer. A forró levegős elven működő eljárás egyébként is hatékony megoldás a nullfugás élzárásra – most ezt fejlesztették tovább. Csökkent a zajszintje és kevesebb energiát emészt. Például készenléti módban a légáramlás közel nullára csökken, így hangja is alig van. Tehát csak akkor hallható illetve akkor fogyaszt levegőt, amikor az „élhez ér”. A levegő fűtésére is új rendszert dolgoztak ki: a szabadalmaztatott rotációs egység felfűti a levegőt, miközben a hőjét eltárolja, és a következő melegítésnél hasznosítja. Mivel egy jól szigetelt egységről van szó, ennek köszönhetően a hőenergia sokkal jobban hasznosul, a környezet és a gép kevésbé melegszik. Ezzel összefüggésben a forró levegő áramlás mindig optimális, így az élanyag funkciós rétege is egyenletesebben olvad meg.

A Bütfering idén két újítással jelentkezett. Egyrészt az SWT200-as szériát átdolgozták, melynek eredményeként kisebb helyszükséglet, kisebb szerelési idők és könnyebb kezelés jellemzi a gépeket. Ezzel 35%-os csökkenést értek el az elszívólevegő szükségletben. A H-aggregát, a belső lamellaszalaggal speciális finomcsiszolási műveletekhez alkalmas (lakkozott, furnérozott felületek).  Szintén újítás, hogy két kiegészítő aggregát alkalmazásának biztosítottak helyet. Bemutatták továbbá az új SWT300 szériát, powerTouch érintőképernyős vezérléssel, ami jelentősen megkönnyíti a kezelést. A powerTouch a HOMAG-csoportba tartozó számos gépmárkán egységesen alkalmazást nyert az elmúlt években.

A DÜRR idén elsőként mutatkozott be a HOLZMA Treffen, felületkezelési technikákkal bővítve a házivásár palettáját. Többek között manuális és automatikus szórópisztolyokkal, pumpákkal és lakkozófalakkal. A DÜRR berendezései megoldást kínálnak a hagyományos bevonatok (lakkok, impregnálóanyagok), a dekoratív bevonatok, illetve a speciális felületkezelések (pl. zongorák) felhordására egyaránt. Szériagyártásra vagy kézzel készült egyedi mesterremekek felületkezelésére egyaránt kínálnak berendezéseket.
A HOMAG-csoport részeként a HOMAG Automation a TLF 211 lapraktárat mutatta be kombinálva a HPP300 ProfiLine táblafelosztóval. A két gép pontosan összehangolt szoftverekkel működik, ami nagyszériák és egyedi gyártás esetén is hatékony és lecsökkenti a hibalehetőséget. Legfontosabb előnye az ilyen rendszereknek, hogy automatizálják a munkafolyamatokat, ezáltal gyorsabbak és kizárják az emberi hibákat. Egy másik jó példa volt az automatizált folyamatokra a Brandt 1650 airTEC élzárógép összekapcsolása a BOOMERANG TFU140 visszahordó egységgel.


Brandt 1650 airTEC élzárógép összekapcsolása a BOOMERANG TFU140 visszahordó egységgel

Nálunk még kevesebb az igény az olyan speciális kiegészítő gépekre, mint például a kartondoboz gyártó, de pl. Németországban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a csomagolási folyamatok automatizálására is. Ajtófrontok, lapalkatrészek, korpuszok, mindegyik más forma és méret. A HOMAG-csoport a saját portfólióján belül kínál automatizált megoldásokat a csomagolásra. A HOLZMA Treffen a VKS 250 kartonvágót mutatták be működés közben. A berendezéshez egy térfogatszkenner is tartozik, ami egyidejűleg beolvassa a tárgy hossz, szélesség, magassági méreteit, majd ennek megfelelően indulhat a megfelelő méretű kartondoboz kivágása.
 
A WEEKE egy igazi freestyle CNC-t mutatott be. A Venture 114 CNC az új biztonsági megoldásainak köszönhetően bármely oldalról hozzáférhető („360° Handling”). Ez azt jelenti, hogy a gépet könnyedén el lehet helyezni bárhol az üzemben, még akár a fal mellé is, hiszen a kezelő minden oldalról könnyen megközelítheti. Ezzel összefüggésben a helyigénye is kisebb. Egy további pluszpont a powerTouch érintőképernyős vezérlés, ami szabadon pozícionálható a gépen. De további segítség a „komfort funkció”, amely azt jelenti, hogy bizonyos funkciók közvetlenül a gépvázon elhelyezett nyomógombokkal is vezérelhetők.

     
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...

Ingyenes workshop Szombathelyen

Szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. Tovább...

Nem fárad el

Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen, ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. Tovább...

Élzárás extrákkal

Az áttekinthető és teljes körű élanyag kezelés nem probléma az élzáró menedzsmenttel. A ZB Holzsysteme GmbH megmutatja hogyan. Tovább...

Makor felületkezelési rendszer

A Lignomat Kft. által szállított és beüzemelt Makor gép sikeresen munkába állt a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél Tovább...