KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Egyedül fűrészelAlfred Baumgartner asztalosműhelyében a HOMAG SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész önállóan dolgozik, így kezelőre nincs is szükség. „Ma a SAWTEQ négy-öt órát dolgozik anélkül, hogy bárki is ott lenne. Csak elvesszük a kész rakatokat, és gyorsan megnézzük, hogy minden rendben van-e. Ez minden.” – összegzi a folyamatot Dominik Baumgartner ügyvezető.

Az alsó-ausztriai Ruprechtshofenben található Alfred Baumgartner asztalos manufaktúra egy könyvbe illő regionális vállalkozás: 13 alkalmazott, egyetemes szolgáltatások, többnyire egyedi gyártás a legmagasabb minőségben. Mindezek mellé jön még az a tény, hogy mindig pontos határidőre dolgoznak, amely nem utolsó sorban a HOMAG SAWTEQ B-300 flexTec-nek köszönhető.

Napjainkban nagy a határidők nyomása, ami még tovább fokozódik. Ezzel párhuzamosan a megrendelők igényei nőnek: sokszor egy plusz kérést kell gyorsan teljesíteni, vagy legyártani egy egyedi darabot. Magas minőségi követelményeket szem előtt tartva kell az igényeknek megfelelni, ami a költségek szempontjából is kihívást jelent. A új trendeket és új anyagokat egyre gyorsabban kell alkalmazniuk kisebb üzemeknek is. A helyzetet nehezíti, hogy mindezt a szakképzett munkaerő hiánya mellett.

A SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész kulcsfontosságú eleme a technológiának​


A „rettegett tizenhárom”


Ahhoz, hogy manapság egy vállalkozás meg tudjon felelni a kihívásoknak, új termelési stratégiákon kell gondolkodnia. Az Alfred Baumgartner GmbH is ezt tette, amikor a technológia elejére egy robotot telepített, ezzel egyszerre növelte hatékonyságot, a rugalmasságot és a minőséget. A kiváltó ok elsősorban az időnyomás volt, amelynek a vállalat egyre inkább ki van téve. 
„Ebben az is közrejátszik, hogy a munka előkészítése lényegesen időigényesebb, mint korábban. Még csak 13-an vagyunk és nem többen. Még akkor sem, ha nagy projektek jönnek elő.” – hangsúlyozza Dominik Baumgartner.

2012-ben vette át a vállalkozást édesapjától, és immár negyedik generációként irányítja az 1925-ben alapított asztalos manufaktúrát. Mindkét lánytestvére a családi vállalkozásban dolgozik: egyikük a könyvelésért, a másikuk a tervezésért felel. 

„Kérésre A-tól Z-ig megtervezzük a belsőépítészetet, ha egy házépítő érkezik hozzánk.” – mondja a fiatal vállalkozó. „Néhány vásárló mindent egy kézből akar, mi pedig a lehetőségekhez mérten teljesítjük ezt a kívánságot. És természetesen speciális formákat is megvalósítunk a belsőépítészetben, ami a valóságban azt jelenti, hogy szinte mindig egyedi gyártásról van szó. Sok a magánszemélyeknek készült munka, emellett vannak szállodák és vendéglők is. A megrendeléseink mintegy 70 százaléka fogadóterek, pultok, bútorok, falburkolatok vagy mennyezetek. Míg egy másik szegmens a közületi építkezés, ezen belül iroda válaszfalak kialakításával és irodabelsők komplett kivitelezésével foglalkozunk.” – mondja az ügyvezető. 

Az Alfred Baumgartner GmbH által kínált szolgáltatások a tervezéstől a gyártáson át az összeszerelésig terjednek, legyen szó egy kis gyerekszobáról vagy egy nagy étteremről​


Az általános a speciális


Különösen azért, mert sokféle anyagot dolgoznak fel: forgácslap, MDF, multiplex, Purenit stb. Emellett a vendéglátóipar gyakran kér vízálló anyagokat, de folytathatnánk a sort különböző egy- vagy többrétegű panelekkel és a HPL bevonatos lapokkal. Mindezek különböző méretekben és felületekkel, amelyekkel érzékenységüktől függően eltérően kell bánni. 

Ami általánosan jellemző a cégre: nagy rugalmasság, magas minőség és a rendelések ütemtervének betartása, különösen vonatkozik ez a szabásra. Ezen követelmények teljesítése érdekében a HOMAG egy éve telepített egy raktár-fűrész kombinációt. A SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész és a TLF 211 (STORETEQ S-200) lapraktár azóta is működik, egy külön csarnokban, amely korábban komissiózó raktárként működött. Az épülettel együtt egymillió euró körüli beruházási volumen azt mutatja, hogy stratégiai döntés született, és azt a megfelelő időben hozták meg. Ma a táblákat a beérkezést követően először a csarnokban szortírozzák, majd másnap leszabják. Ezt követően az alkatrészeket targoncával a megfelelő megmunkálógéphez viszik: élzáró, CNC, csiszolás, festés, összeszerelés. Végül az ügyfél telephelyére szállítják és beépítik.

A robot 3 darab ollós emelőasztalt rakodik, amelyek közül az egyiket a helyi speciális igényekhez igazították, 1,35 m széles


A különleges a standard

„Korábban az gépkezelőnek állandóan oda-vissza kellett futkosnia a szabászgép és az élzáró között, ami problémás volt” - mondja Baumgartner a beruházás kiváltó okaként. – „Annál csábítóbb volt a lehetőség, hogy az új fűrészkoncepció kihagyja a gépkezelőt a vágásból, így őt más munkákra állíthatjuk át. Tehát a kezelő nélküli gyártás ötlete volt a kiindulópont, aminek a megteremtője a robotkoncepció. Ezért pontos egyedi igényekkel kerestük meg a HOMAG-ot. Ahogy általában mindenütt, úgy nálunk is, ezek az igények a kicsi helyhez és a korlátozott gyártási területhez kapcsolódtak. A fűrész jól elfért a csarnokunkban, de a raktárban sok helyet vesztettünk volna. Ezért szerettük volna, ha egy görgős szállítószalag táplálja a gépet, amit korábban a HOMAG-nál még nem alkalmaztak.” – mondja az elkötelezett asztalos mester.

A HOMAG megvalósította ezt a különleges kérést, valamint még egyet a rakodóállomásokra vonatkozóan. Ma táblák közvetlenül a géphez futnak a görgős szállítószalagon keresztül, amelyet a TLF 211 egy vákuumos emelővel adagol. A három rakatpozíció közül egyet az elvárásoknak megfelelően alakítottak ki, ami azt jelenti, hogy 1,2 m helyett akár 1,35 m széles rakatokat is tudnak képezni. Ez mindenekelőtt a válaszfalakhoz használt táblákra vonatkozik. A robot az alkatrészeket az ollós emelőasztalokra rakja. Innen vagy a CNC felé mennek tovább, vagy az élzáró felé. Ha nincs szükség további feldolgozásra, akkor ezt is figyelembe veszik az egymásra rakodásnál. „Ezzel sok időt takarítunk meg, már a rakatoláskor is" – osztja meg tapasztalatait az innovatív cégtulajdonos.

Külön kérés volt egy görgős szállítószalag, amely a táblákat a SAWTEQ-hez szállítja
 

A klasszikus és a modern találkozása


Maga a SAWTEQ B-300 flexTec, akárcsak a lapraktár, alapfelszereltségű rendszer. Vagyis a táblafelosztó fűrész kialakítását és felszereltségét tekintve lényegében megegyezik a klasszikus SAWTEQ B-300-assal. A kezelő nélküli hatékony egyedi gyártás kulcsa a robot.

A rendszer második kulcsfontosságú eleme – a kezelő nélküli gyártáshoz – az emelőasztalok intelligens rakodása. A szoftver kifinomult algoritmusokat használ annak biztosítására, hogy a későbbi feldolgozáshoz megfelelően képezze a rakatokat. A SAWTEQ lézerszkennerrel van felszerelve, amely valós időben méri a rakat magasságát és biztosítja az emelőasztalok pontos magassági pozicionálását. A rakatban lévő alkatrészek azonosítását az alkatrészek vágás közbeni etikettezése garantálja. A jövőbe mutató asztalosműhely a CADmatic 5 vezérlőszoftver és a rakatolószoftver mellett a Schnitt profi(t) optimalizáló programmal dolgozik, amely már az előző fűrésszel érkezett házhoz. „Mivel az RSO CAD-szoftverünkhöz már létrejött az interfész, azonnal át tudtunk vinni minden adatot a tervezésből a fűrészre.” - mondja Baumgartner.


Felügyelet nélkül


Egy év robotfűrésszel végzett munka után a fiatal vállalkozó maximálisan elégedett. „Azonnal újra megvenném őket.” – mondja. Kezdetben kissé szkeptikus volt a kezelő nélküli gyártással kapcsolatban. „Folyamatosan odamentünk a géphez, hogy megnézzük csinálja-e a dolgát? – mosolyog. „Ma a SAWTEQ négy-öt órát dolgozik anélkül, hogy bárki is ott lenne.” 
 
Ha sok a megrendelés, hétvégére is áttolódik a munka. A tulajdonos nagyra értékeli, hogy a robotfűrész nem hibázik, ami ilyen széles anyagspektrum mellett korábban nem volt elképzelhető. Most kevés a selejt, és a minőség is megfelelő. Baumgartner ezért meg van győződve: „A SAWTEQ garantálja számunkra azt a minőséget és rugalmasságot a kezelő nélküli gyártásban, amelyre a határidők betartásához szükségünk van.”

A SAWTEQ négy-öt órát dolgozik anélkül, hogy bárki is a közelében lenne. – mondja megelégedéssel Dominik Baumgartner ügyvezető

Forrás: homag.com; HOLZKURIER.com
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Kleiberit ragasztók az élzárásban

Legyen szó EVA vagy PUR ragasztási technológiáról, a Kleiberit minden élzárógéphez kínál megfelelő ragasztót. Tovább...

Ingyenesen meghosszabbított garancia

A HOMAG „Protection Plus” kampánya keretében a garanciaidő ingyenesen meghosszabításra kerül a promócióban szereplő gépekre (*). A garancia 12 hónapról 24 hónapra, vagy maximum 5.000 üzemórára kerül kiterjesztésre (**). Tovább...

A HOMAG élmény a LIGNA-n a Lignomattal közösen

Májusban újra itt az idő egy neves kiállítás megtekintéséhez. A „Sharing passion - A szenvedély megosztása” mottó alatt a legújabb technológiákat és gépkoncepciókat mutatjuk be a Lignán. De mi köze van a szenvedélynek a HOMAG új megoldásaihoz? Minden. Tovább...

Egyedül fűrészel

Alfred Baumgartner asztalosműhelyében a HOMAG SAWTEQ B-300 flexTec robotfűrész önállóan dolgozik, így kezelőre nincs is szükség. Tovább...

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...