KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Egyediség a tömeggyártásban

 A jövő a hálózatba kötött rendszereké


Az „Ipar 4.0” vásári szlogenhez kapcsolódva, a Homag-csoport élőben is bemutatta az általa elgondolt „hálózatba szervezett gyártásirányítás” egy példáját, amelyet a mai vevői igények kiszolgálására optimalizált. Melyek is ezek? Változatos méretek, formák, színek, alapanyagok, felületek.Legyen szó akár egy családi házról vagy egy nagyobb közületi projektről, a klasszikus sorozatgyártás már a múlté. Éppen ezért kellenek olyan rendszerek, amelyek egyedit gyártanak, miközben megközelítik a szériagyártás gyorsaságát és költséghatékonyságát. A Hannoverben bemutatott gyártósor 100 m hosszú és 1000-1500 egyedi alkatrész legyártására képes egy műszakban. Ez méreteiben nagy gyártósor, kategóriájában azonban mégis azt akarják szemléltetni vele, hogy a kisebb üzemek számára sem elérhetetlen az automatizált egyedi gyártás.

A laptól a késztermékig – több, mint 1000 egyedi alkatrész egyetlen műszakban, 4 kezelővel

A 100 méteres technológiai sor 1000–1500 egyedi alkatrész legyártására képes egy műszakban. Az üzemeltetéséhez mindössze 4 főre van szükség. Az automatizáltság köszönhető a hálózatba kötött gépeknek, - amelyek közötti kommunikációt a vonalkódos etikettek jelentik - valamint a korszerű transzport és komissziós egységeknek.
 

Világpremier: HPS 320 flexTec táblafelosztó gép


A technológia első gépe a világpremierjét ünneplő HOLZMA HPS 320 flexTec lapszabász gép, amely forradalmasítja az automatizált táblafelosztást. Ez lényegében egy táblafelosztó fűrész, amely konstrukciójából adódóan kis helyszükséglettel bír. A géphez kapcsolódó robotkar mozgatja az alkatrészeket, ill. visszaemeli a feladó oldalra a további vágásokhoz, így lényegében nincs szükség köztes pufferre a szabásra váró alkatrészek tárolásához.

HPS 320 flexTec forradalmasítja az automatizált táblafelosztást 

Természetesen a folyamat automatizálása még előbbről is kezdhető, egy lapraktárral, amilyen a TLF 411, amely 16 x 50 m-es területen képes a raktárkészlet kezelésére.


TLF 411 lapraktár

A folyamatoptimalizálásban nagy hangsúlyt kapnak az egyes megmunkáló gépek közötti transzport, ill. puffertár megoldások. Ezek egyike a TPK 400 láncos tároló, amely segít kiegyenlíteni a táblafelosztó és az azt követő élzáró közötti megmunkálási időkülönbséget, így optimalizálja az alkatrészáramlást. Ugyancsak nagy hangsúly fordítódik az anyagmozgatásra az élzáró gép esetében, amelyhez a WZ 14 hossz- és keresztszállító egységet alkalmazták.


Élzárás a technológiák kombinálásával

A technológiai sorba beépített élzáró gép egy HOMAG KAL/KFL 350 profiLine, amely olvadékragasztós és lézeres egységgel egyaránt alkalmazható. A gép hatékonyságát segíti az FK 31 powerTrim maróaggregát, amely 20 alkatrész lemarására képes percenként, és a munkadarabok közötti üresjárati szakaszokban vált a profilok és fózolások között.
A technológia rugalmasságához az is hozzátartozik, hogy íves, alakos alkatrészek is gyárthatók legyenek. Erre a kiállításon egy BMG 512 CNC-t mutattak be, amelyet lézeres élzáró aggregáttal szereltek fel. A megmunkálóközpont íves és alakos munkadarabok gyártására és élzárására egyaránt képes, nullfugás technikával.

A HOMAG KAL/KFL 350 profiLine olvadékragasztós és lézeres egységgel egyaránt alkalmazható

A BMG 512 CNC opciós lehetőségei közé tartozik a íves, nullfugás élzárások elkészítésére alkalmas lézeres aggregát


Komissziózás robottámogatással

Nemcsak látványos, hanem hatékony is a robottechnológia integrálása a gyártási folyamatokba. Az munkafázisok idejének eltéréséből adódó csúszásokat köztes tárolással és szabályozott továbbadagolással optimalizálja. Legyen szó fúrásról, fűrészelésről, marásról, szerelésről, a komissziós robot minden technológiai folyamatba beépíthető. Az etikett alapján minden alkatrész egyértelmű beazonosításra kerül, így a puffertárban elfoglalt pozíciója is mindig ismert.


Komissziózás robottámogatással


6 oldalú megmunkálás

A folyamatos technológiai sorba optimálisan beépíthető a WEEKE ABH 100 fúróautomata. Előnye, hogy kis helyet foglal a sorban, és az automata működtetéshez elegendő egy egyszerű továbbítóegység a gép előtt és mögött. A megmunkáló központ fúrási, marási, nútolási műveletek elvégzésére egyaránt alkalmas az alkatrészek 6 oldalán, sőt a köldökcsapokat is behelyezi, vagyis komplett megmunkálást végez, így a sorról kész alkatrészek kerülnek le. A technológiai sor folytatásában az igényeknek megfelelően következhet korpuszprés vagy lapra szerelt bútorok gyártása esetén csomagolóegység.

A WEEKE ABH 100 fúróautomata az alkatrészek 6 oldalán végez fúrást, marást, nútolást, valamint ragasztózást és köldökcsapozást


Virtuális bútoreladás - „design-to-machine”

Eljött azoknak a szoftveres megoldásoknak az ideje, amelyekkel a vevő az otthonában az interneten kiválaszthatja, megtervezheti, összerakhatja bútorát. A hannoveri Lignán a Homag prezentálta az erre ajánlott megoldását, a woodNET szoftvert. A szoftverben tervezett bútort a végfelhasználó egy applikáció és telefonja vagy táblagépe kamerája segítségével elhelyezheti virtuálisan a lakásában. A technológia legérdekesebb része, hogy a vevő által összeállított bútor mindenféle utómunka nélkül, a wood CAD/CAM 11.0 szoftver segítségével közvetlenül a gyártásba adható, ez az ún. „design-to-machine”-rendszer.

A bútorterv virtuálisan elhelyezhető a lakásban
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 

Kulcsszavak: homag , ligna 2015 , Ipar 4.0

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

WEINMANN Treff: az ácsipar találkozóhelye

November 16-17. között a WEINMANN ismét a gyárába invitálja partnereit, hogy betekintést nyújtson a korszerű faépítészeti- és készházgyártó gépek, technológiák világába. A gyár, illetve a bemutatott gépek megtekintése mellett a gyakorlati szakmai előadások körképet adnak az aktuális faépítészeti trendekről. Tovább...

Minden a készház gyártás körül forog az idei Weinmann Treff-en

Mire számíthatnak a készház-gyártók, ha eljönnek az idei Weinmann Treff-re? Tovább...

Visszatérés Nürnbergbe

Annak ellenére, hogy a HOMAG időközben az online vásárokkal jól áthidalta a „lockdown” időszakot, egy élő esemény személyes találkozásokkal egészen más. Megérinthető gépek, a fa illata a levegőben, és persze a szokásos vásári forgatag már mindenkinek hiányzott. Tovább...

​Cél a jövőbeni növekedés

A németországi Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH az automatizálás fokozatos bevezetése mellett döntött, ezért fektetett egy WALLTEQ M-120-ba. A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre nagyobb számban épít többszintes társasházakat. Tovább...

Altendorf standard a munkabiztonságban

Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Tovább...