KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

​Automatizálás a faiparban – az Ipar 4.0 nem az üzemmérettől függ
Kis- és nagyüzemeknek egyaránt válaszokat kell találni az ügyfelek növekvő igényeire, az egyre erősebbé váló versenyre, és a szakemberhiányra. Így az intelligens gyártás, az integrált szoftveres megoldások és a megfelelő szervezés a faipari vállalkozásoknál is előtérbe kerül, legyen szó egy kis asztalosműhelyről vagy egy nagy bútorgyárról.

 
Rendszeresen szóba hozzuk és ismét meg kell említenünk: a vevők egyedi bútorokat akarnak elfogadható áron, és a trend egyre erősebb. Ez pedig kétségtelenül passzol a „Handwerk” a kis üzemek erősségeihez: közvetlen kapcsolat a vevőkkel, egyedi megoldások és lehetőség a tanácsadásra, miközben mindez nagyfokú rugalmassággal párosul. Viszont a kisebb asztalosoküzemeknek is választ kell adni a magasabb minőségi elvárások, az árverseny és a szállítási idők rövidülése iránti igényre. Mindeközben már Magyarországon is érezhető a jó szakemberek hiánya.
 
A jövő asztalosa
A hálózatba szervezett gyártás koncepciójával szeretnénk válaszokat kínálni arra, hogy egy kisipari asztalosüzemnek milyen technológiai és szervezésbeni lépésekre van szüksége, hogy a jövőben is magas minőségben, versenyképes árakon tudja a termékeit kínálni.
 
A hálózatba szervezés (Ipar 4.0) igenis téma kell, hogy legyen a kisüzemek számára. Annál is inkább, mivel a határok a kisebb asztalos üzemek, és az ipari nagyüzemek között egyre inkább elmosódnak. Egy minimális üzemméretet és teljesítményt el kell érnie a „kicsiknek” is, hogy bizonyos megbízásoknak eleget tudjanak tenni.
 
Azokat a témák, amik korában csak a nagyiparban voltak általánosak – pl. a vonalkódos termeléskövetés, a gépek automata összekapcsolása vagy a termelésirányító rendszerek – immáron mindennapiak a kisüzemek esetében is. Vagy mindennapi témáknak kellene lenniük, ha versenyben akarnak maradni egy pár emberrel és robotokkal dolgozó svájci asztalosműhellyel. Így szükségképpen a hatékony vertikális és horizontális hálózatba szervezés kerül a jövő asztalos üzemének a középpontjába. Magyarul nagyobb mértékű automatizálásról, a az eladástól a termelésig ívelő adatfolyamról, és a környezet jobb szervezéséről van szó. Ennek fontos elemei például:
 

  • Ágazati és/vagy CAD/CAM rendszerek, automata termelési- és CNC-adat generálással
  • Nagy teljesítményű, automatizált és rugalmas gyártócellák, gépileg vagy szervezéstechnikailag összekapcsolva.
  • Következetesen vonalkóddal támogatott termelés.
  • Vonalkódos, QR-kódos, vagy RFID ( referencia szám ) segítségével történő munkadarab azonosítás.
  • Termelésirányító rendszer a gyártás aprólékos szervezésére, és a megrendelések állapotának követésére.
  • A gépkihasználtság és várakozási idők automata felügyelete és kiértékelése.
  • Megelőző karbantartás (például egy alkatrész cseréje a meghibásodás előtt, ami a termelés váratlan leállását eredményezhetné).
  • Digitális csatlakozás a gép- és szoftvergyártó szolgáltatásaihoz.
 
 
 
Az automatizálás mindenkit érint
Kapacitások emelkedése, minőség javítása, pontos szállítás, egységköltségek csökkenése – ezek a nyilvánvaló okai annak, hogy asztalosok, lapszabászatok, ablakgyártók az automatizálás mellett érvelnek. Azonban egy fontos szempont a növekvő szakemberhiány. Így az üzemeknek mind fontosabb, hogy az erősödő munkaadói versenyben a megfelelő munkavállalók előtt innovatív vállalkozásként tűnjenek fel, akik érdekes és kellemes munkafeltételeket biztosítanak a dolgozóiknak. Az automatizálás ehhez is komoly adalék lehet. Ha a cég nagy méretű és nehéz munkadarabokkal dolgozik, akkor egyrészről a dolgozónak sem mindegy, hogy egyesített erővel többen kell cipelniük, másrészről a munkadarab minőségének sem szokott jót tenni a manuális kezelés. A modern fűrész-raktár rendszerek vagy élzáró gépekhez illesztett visszaszállítók jó példák arra, miként tudják az egyes üzemek a minőséget, hatékonyságot és a termelés nagyságát növelni.

Fűrész raktár 
 
Középpontban az ember
Bár mindenki a gépekről beszél, ha automatizálásról és hálózatba szervezésről van szó, mégis az ember játssza a főszerepet. Hiába kommunikálnak egymással a hálózatba szervezett folyamat egyes elemei, mégis a munkaerő a siker kulcsa. A munkaerő biztosítja a lehetőséget a kis üzemek számára is, hogy a hatékonyságot, rugalmasságot és minőséget egy magasabb szintre emelje. Az ember az egyetlen univerzális szenzor, és mint döntéshozó, kihagyhatatlan. Nem automatizálható minden, de kétségtelen, hogy az automatizálással a dolgozók feladatai változnak. Ez egyszerre lehetőség és kihívás is a munkatársaknak.
 
Amit fontos tudni: vertikális vagy horizontális hálózatba szervezés
Vertikális hálózatba szervezés a folyamatokat a vevő ötleteinek megszületésétől a termelési adatok generálásig alakítjuk ki, mely elősegíti a vevő irányába történő kommunikációt is. Optimális esetben a termék eladásakor felvázolt rajzból a rendszer automatikusan generálja a gyártáshoz szükséges adatokat. A termelésirányító rendszer segítségével a gyártás folyamatosan átlátható, és a helyzetről bármikor informálható a vevő. A horizontális hálózatba szervezésnél a gyártási folyamatok optimalizálása áll a középpontban. Az automatizálás szintjének növekedésével nagy termelékenységű gyártócellák kerülnek bevetésre, és összekapcsolásra, mind technikailag, mind a szervezés szempontjából. Továbbá a termelés támogatása szoftveresen is történik. Ez esetben a középpontban a termelésirányító szoftver van. minden munkadarab okos munkadarabbá válik, digitális azonosítást kap, ami minden jellemzőt és gyártási paramétert tartalmaz a termelés tervezéséhez és irányításához. A munkadarab a vonalkóddal vagy RFID-val közli a géppel, hogy miként kell megmunkálni, és önállóan, hibák nélkül, hatékonyan és gyorsan végighalad a gyártási lépéseken.
 
Munkadarab visszaszállító

Hibákat elkerülni, költségeket csökkenteni
A munkatársak szakszerűtlen gépkezeléssel és hibás programozással is jelentős károkat tudnak okozni, melyek akár a gyártás megakadását is eredményezhetik. A gépek és folyamatok automatizálása mellett így a modern gyártás meghatározó elemévé válik a szoftver is. A bejutó adatok követésével a vonalkódos összekapcsolás és átjárható adatáramlás segít elkerülni a gépeken keresztülhaladó hibákat.
 
Produktivitás ás forgalomnövekedés
Aki a gépeket, szoftvereket és a szervezetet megfelelően összehangolja, érezhetően növekvő versenyképességgel fog szembesülni. Jelentős előny a produktivitás és forgalom növekedése. Ha valaki az irodából intézi a CNC programozást, azzal jelentősen növeli a CNC kapacitását. Többet gyárthat, ami a forgalom közvetlen növekedését okozhatja. Az iroda és a termelés összekapcsolása további munkafolyamatokat is egyszerűsít. A CNC programok közvetlenül a központi szerveren tárolhatók, így az új programok és módosítások minden gépre rendelkezésre állnak. A vonalkódok használatával a programok automatikusan feltölthetők a gépekre, és a további lépések (mint pl. az összeszerelés és kommisiózás) leegyszerűsíthetők,  ezért az első lépés a megfelelő infrastruktúra kialakítása. Minden gépet be kell kötni a hálózatba és a központi szerveren kell tárolni az adatokat.
 
Vertikális integráció

Hatékonyság növekedése és a költségek csökkenése
A hatékonyság növelése kétségtelenül magával hozza a költségek csökkenését. A programozási ráfordítás jelentősen csökkenhet, a gyártáselőkészítés hatékonyabb, és a manuális munkaelemek minimalizálhatók. Mivel a gyártandó munkadarabok gyártási információi teljes mértékben rendelkezésre állnak, az átfutási idő jelentősen csökkenhet. Az alkatrész rajzokkal, darablistákkal, vonalkódokkal, a komplex CNC programokkal a hibák és visszakérdezések elkerülhetők. Az automata adatgenerálással az adatfeldolgozás optimalizálása kerül fókuszba a gyártáselőkészítés során. Miként lesz a vevő igényéből termési adat? A komplex CAD/CAM rendszerek, (mint pl. a woodCAD|CAM) végigkövetik a teljes folyamatot, és a teljes üzemet rugalmasabbá teszik, így az egyedi darabok költséghatékonyabban tervezhetők és gyárthatók.
 
Tulajdonképpen mit is jelent a hálózatba szervezés és az Ipar 4.0?
Akkor hálózatba szervezett minden termelés, ha az anyagáramlás a vágásától az összeszerelésig szervezetten zajlik. Ennek egy részét teszi ki a gépek összekapcsolása. Minél alacsonyabb fokú a gépek automatizáltsága, annál nagyobb a szervezeti pazarlás az üzemben. Például a vágás után egyeztetni kell:
-       Miként kell rakásolni és válogatni a munkadarabokat?
-       Hova kell vinni a következő munkafázisra?
-       Hogy jut oda?
A folyamatok és gépek hálózatba szervezése által a gyártási információk a munkadarabon elérhetőek, és egy folyamatos adatáramlás kíséretében kerülnek továbbadásra. A megfelelő szoftverrel (adatgenerálás, termelés szervezés), a megfelelő infrastruktúrával (gépek a hálózatban) és az optimális szervezéssel minden vállalkozás esetében jelentősen növelhető a hatékonyság és termelékenység.
 
 
Az üzem transzparens szervezése
A következő lépés a jövő asztalos üzemének a megteremtésében a horizontális hálózatba szervezés, és ezáltal a termelési folyamat optimalizálása. A termelés tervezése általában a termelésvezető kezében van. Kézi vezérléssel, a tapasztalat és megérzés alapján szerveződik a gyártás az üzemben. Azonban így gyakran hiányzik az átláthatóság, nem mérhető fel egy pillantással a műhely helyzete.  A kihasználtságot érintő kérdések  - „elegendő kapacitásom van a megrendelést határidő teljesíteni?”, a termelés előrehaladására vonatkozó információk– „Vajon az XY megrendeléshez minden munkadarab kész van?” valamint a gépek kihasználtságának adatai nem válaszolhatók meg közvetlenül. A jövőben a termelés szoftveresen támogathatóvá, és ezáltal átláthatóvá válik: a termelés és kapacitás tervezéstől a megrendelések előre haladásának követésén át az utómegmunkálásig, komissiózásig és kiszállításig. A termelésirányítási rendszer használatával az alkatrészek „okos munkadarabbá” válnak, és minden információ folyamatosan lehívható.
 
Hajtóanyag: a szoftver
Nem csak a gépek fontosak a jövő üzemében. Egy új beruházáskor figyelembe kell venni és a gépek gyártójával közösen megtervezni a gépek és szoftverek összhangját, hogy az optimális teljesítmény legyen kihozható az üzemből.
 
A fontos első lépés
Minden vállalkozás más, így minden indulás máshogy zajlik, ha egy asztalos üzem ki akarja építeni a hálózatba szervezett termelést.  Az optimális megoldás üzemspecifikus, több összetevőből áll, melyeket egyedileg kell méretre szabni és kombinálni: intelligens gépek, okos szoftvereke, optimális üzemszervezés és hatékony szolgáltatási struktúra. üzemmérettől függetlenül lehetséges megfelelni a jövő sokoldalú kihívásainak. A tervezett, lépésről lépésre történő bevezetés áttekinthetővé teszi a ráfordításokat. Az üzem koncepciójának kialakításához komoly, professzionális és átfogó tanácsadásra van szükség.
 
A következő cikkben körül járjuk, miként érdemes nekifogni a hálózatba szervezett gyártás és az Ipar 4.0 bevezetésének.

     
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Újdonságok a CNC-megmunkálás világából

A Homag bevezette az intelliGuide kezelő asszisztens rendszert, a gépek gyorsabb kezelhetősége érdekében. Valamint raszterasztalt kínál a CNC gépekhez, már a belépő géposztály számára is. Tovább...

Gyártási adatok értékelése az irodából – akár régebbi HOMAG gépek esetében is

A megbízható termelési adatok ismerete szilárd alapot szolgáltat a döntéshozatalhoz, és hozzájárul ahhoz, hogy a termelés átlátható legyen. Tovább...

Új generációs robotfűrész - SAWTEQ B-300 flexTec/B-400 flexTec

A SAWTEQ B-300 és SAWTEQ B-400 flexTec a robotfűrészek új generációját alkotják. A teljesen automatizált robotüzem mellett megmaradt a manuális használat lehetősége is. A technológia áttörés a nagyrugalmasságú fűrészelés területén. Tovább...

​Csak úgy röpködtek a forgácsok! - HOMAG TREFF 2018

A Holzbronnban és a Schopflochban található gyáregységekben a különböző üzemméretekre és kapacitásigényre összeállított technológiák kerültek a fókuszba, élő bemutatók keretében. Emellett idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a digitális fejlesztések. Tovább...

Technológiai láncok, műhely koncepció, komplett nagyüzem - működés közben

A Treffen idén a Homag öt technológiai sort prezentál – a kicsitől a nagyig – az egyszerű hálózatoktól a komplett digitalizált megoldásokig. Tovább...