KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

A HOMAG standon arcot ölt a digitális jövő - HOLZ HANDWERK 2018

Design és digitalizáció
A Homag fejlesztői folyamatosan azon dolgoznak, hogy a faipari cégek első kézből férhessenek hozzá a jövő ipari megoldásaihoz. Március 21-24. között Nürnbergben, a 10.0 pavilonban élőben is részesei lehetünk a jövőbe tekintő digitális technológiák bemutatkozásának.

Automata megmunkálócella

A Holz-Handwerk kiállításon először élőben az első teljesen önállóan dolgozó „műhely“. A megmunkálócella alappillére két teljesen automata gép, összekapcsolva szintén teljesen önállóan dolgozó kiszolgáló egységekkel: például automatikus irányítású szállítóegységekkel (AGV/FTF)* , melyek az alkatrész mozgatási feladatok optimalizálják. Ezek a berendezések teljes mértékben kiaknázzák az anyagmozgatásban rejlő lehetőségeket, így új dimenziót nyitnak a gyártásban.
*(AGV - Automated guided vehicle / FTF - Fahrerlose Transportfahrzeuge = automatikus irányítású jármű)

Az első automatán üzemelő megmunkáló „műhely“ élőben a 10.0 pavilonban


Cella 1: Hightech élzáró, integrált alkatrész kezeléssel
Az EDGETEQ S-500 élzárógép (korábban KAL 370 profiLine) kombinálva a LOOPTEQ O-600 (korábban TFU 521) visszaforgató egységgel, és a woodFlex vezérléssel ellátva, maximális rugalmasságot biztosít.

Cella 2: Robottechnikával támogatott függőleges CNC
Közel 100%-os rendelkezésre állás, nagy pontosság és megbízható alkatrészkezelés. A kiállításon élőben, egy 6-tengelyes robot automatizálja az alkatrészek mozgatását egy DRILLTEQ V-500 (korábban BHX 200) vertikális megmunkáló központ számára.

Cella 3: Rugalmas összeköttetés a kezelő nélküli szállítóegységek segítségével
Kicsi, önállóan dolgozó logisztikai segítség, amely megteremti az összeköttetést a fúró-,  és az élzáróegység között. Lényegében automatikusan átszállítja az alkatrészeket egyik gépről a másikra, kezelő nélkül. A technológia kulcsa a hálózati kommunikáció a cellák között, amelynek légyeges eleme a szoftver. Ebben az esetben ez a Homag ControllerMES rendszere, amely tökéletes összeköttetést biztosít a CNC-robot cella, a szállítóegységek és az élzáró között.
 

Szoftver, mint intelligens szerviz – intelliDivice

A 2017-ben bemutatott ”Tapio” technológia, digitális platformot teremtett a felhasználói számára. A HOMAG jelenleg intenzíven dolgozik a Tapio szakértőkkel az új funkciók és applikációk kidolgozásán, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy még jobban kiaknázzák termelésüket.
Az első eredmény, a Holz-Handwerk kiállításon élőben demonstrált intelliDivide. A Tapio-alapú, optimalizáló “Software as a Service” (internet felhőben tárolt, telepíthető szoftver) a HOMAG táblafelosztó fűrészek felhasználói számára kínál nagyobb háttér kapacitást, így rövidebb idő alatt több optimalizált változatot képes generálni. Ennek köszönhetően az intelliDivide kezelője nemcsak pusztán a legkevesebb hulladékmennyiségre optimalizált változattal dolgozhat, hanem más variációk közül is választhat: például a leggyorsabb, vagy a legegyszerűbb kezelésre optimalizált szabástérképet is használhatja.


 
intelliDivice - különböző szempontokra optimalizált (pl. hulladékmennyiség, gazdaságosság, gyorsaság) szabástervek közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőtÚj technológiák kis-, és közüzemek számára

Manapság az alapanyagok sokasága, valamint a bútorok sokfélesége és egyedisége a faiparral szemben is egyre magasabb elvárásokat támaszt. A jövő felé vezető úton egyre inkább középpontba kerülnek az automatizált ill. digitális megoldások, hiszen a jövőben csak azok fejlődhetnek tovább, akik hatékonyan tudnak termelni. A Holz-Handwerk kiállításon a HOMAG bemutatja az ehhez passzoló csúcstechnológiás gépeket, valamint az egyedi gyártásban alkalmazható megoldásokat.

 

Raktározás és táblafelosztás: Új táblafelosztó, emelőasztallal

A Nürnbergben bemutatásra kerülő SAWTEQ B-130 (korábban  HPP 130) modell már emelőasztallal is ellátható, így automata adagolásal a teljesítmény megnő. Egy különleges funkció a segédkijelző, ami a gépkezelő munkáját könnyíti meg: a következő lépés mindaddig megjelenik a kijelzőn, amíg az végrehajtásra nem kerül. A CADmatic-5 vezérlés a kiállítás ideje alatt, és után  rendelhető a Homag táblafelosztó gépekre.
 

A táblafelosztóval szoros összefüggésben a STORETEQ S-200 (korábban TLF 211) automata lapraktár, kombinálva az ST 71 vákuumos megfogóval, X-geometriával, maximális rugalmasságot biztosít a különböző anyagok mozgatására.

 

 

Élzárástechnika: A flexibilis hármas


A HOMAG ebben az évben több opciós lehetőséget kínál élzáróihoz. Az új „3-Profiltechnik“ gyorsan, automatikusan, tökéletes ismétlési pontossággal végzi a váltásokat  a három rádiuszprofil és a 20°-os fózolókés között.
Amennyiben rövid intervallumokban szeretnénk váltani a különböző enyvezési technológiák között (PU, EVA, vagy nullfuga - Air-Technik), most ezt is megtehetjük, akár egy gépen is. Szintén a kisebb üzemeknek kedvez, hogy az EDGETEQ S-200 (korábban Ambition 1130 FC) élzárót teljesen automatizálható aggregátokkal szerelték fel (előmaró aggregát, 2 motoros véglevágó egység, maróegység és 3 finish aggregát).


Szórástechnika robot támogatással

A Homag stratégiai partnerével, a Makorral karöltve Nürnbergben először mutatkozik be lakkozó robottal. A robottechnológia érdekessége, hogy különböző mennyiségű festéket alkalmaz a munkadarab élén és a lapfelületén. Ezen kívül a látogatók megtekinthetnek egy szóróautomatát, a SPRAYTEQ sorozatból (korábban GSF 100). Mindkét rendszert összekapcsolták teljesen automatikus be-, és kirakodó berendezésekkel.


 

A csiszolás most még gazdaságosabb

Több technika, kevesebb költség, már a belépő kategóriás csiszológépeken is, mint amilyen a SANDTEQ W-100 (korábban SWT 100). Mostantól kezdve a felhasználó öt különböző felszereltség közül választhat, amelyek további, eddig csak opcióként kérhető funkciók voltak.
 

 

 
Gyártásellenőrző rendszer ControllerMES – út a digitális műhelyhez

 
Az optimális gyártási folyamat nem üzemméret kérdése. A ControllerMES, a HOMAG gyártási vezérlőrendszere lehetővé teszi az információ folyamatos áramlását a termelésen belül, ugyanakkor lehetővé teszi a digitalizált gyártástervezést és szervezést.
 

 


CNC technológia az ablakgyártásban

A HOMAG bemutatja minden idők legerősebb portálos ablakgyártó rendszerét. A CENTATEQ S-900 (korábban BMB 925) két megmunkáló asztallal dolgozik, egymástól független aggregátokkal mindkét portál oldalon. Ez azt jelenti, hogy két teljesen különböző alkatrész megmunkálható önállóan egyszerre. A technológiával 60 ablakegység gyártható 1 műszakban.
 

Új: Egyedi ablakalkatrészek folyamatos üzemben

 
A HOMAG újabb lépést tett az egyedi ablakgyártásban. Az elv az integrált megoldásokra épül. Az alap a CENTATEQ S-800/900 sorozat, amelyet kombinálnak gyalu, CNC és felületkezelési technológiákkal. Ideális partner a gyaluláshoz a MOLDDOQ M-300 (korábban LPP 300), intuitív powerTouch funkcióval és gyorscserélő rendszerrel a szerszámokhoz.
 

 
Hat orsójával meggyalulja a lapokat és kialakítja az üvegezőlécet. A teljességre törekedve a gépek összekapcsolhatók impregnálásához vagy lakkozáshoz is használható lakkozó automatával. Ezekkel az egységekkel teljesen készre gyártott felületkezelt alkatrészek gyárthatók.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Rugalmas élzárási megoldások minden üzemméretre

Valamennyi HOMAG élzárógépet négy különböző gyártási koncepció keretében, működés közben mutatjuk be a Ligna kiállításon! A gépek többsége már a belépő kategóriától kezdve powerTouch vezérléssel rendelkezik és a "tapio" rendszer integrálására is alkalmas. Tovább...

Nagyobb rugalmasság, több automatizáltság a CNC technológiában

Portálos kialakítás kétoldalas meghajtással, a fúróaggregát és a maróorsó külön elrendezése 2 független Z-tengellyel, a dinamikus megmunkálási mező felosztás az inga működtetéshez és a 2-körös vákuumrendszer kettős megfogó technológiával a leszorító szerkezet fokozatos beállításához... Bemutató élőben először a hannoveri Ligna kiállításon! Tovább...

MMR Szoftver - a maximális gépkapacitás kihasználásáért

Okkal fontos, hogy a gépeket a lehető legoptimálisabban, illetve a legnagyobb kapacitással használják ki. Ehhez elengedhetetlen, hogy optimalizált legyen a karbantartás, a szerszámhasználat és ezeken keresztül a gép rendelkezésre állása. A kérdés már csak az, miként lehet mindezt igazán pontosan követni! Tovább...

Ligna 2019: egy komplett pavilon Homag gépekkel

Közeleg a hannoveri Ligna kiállítás, amely a Homag szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Szinte már megszokhattuk, hogy a legnagyobb standterületen mutatja be aktuális fejlesztéseit, ami idén sem lesz másképp - a Homag a 14-es pavilont teljes egészében megtölti. Több, mint 5000m2-en mutatja be legújabb gépeit, technológiáit és szoftver innovációit, mindezt élőben, működés közben. Tovább...

A technológián túl: Amikor a változás lehetőséget teremt

A konyhabútor gyártást, de összességében bútorpiacot is egyre inkább az egyedi termékek iránti igény, és ezzel egyidejűleg pedig növekvő árérzékenység jellemzi. Emellett meg kell említeni az interneten történő direkt értékesítést. Különösen az ázsiai piac fejlődik ezen a területen a növekvő termelési kapacitások és az innovatív technológiákba történő beruházások révén. Tovább...