KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

A HOMAG standon arcot ölt a digitális jövő - HOLZ HANDWERK 2018

Design és digitalizáció
A Homag fejlesztői folyamatosan azon dolgoznak, hogy a faipari cégek első kézből férhessenek hozzá a jövő ipari megoldásaihoz. Március 21-24. között Nürnbergben, a 10.0 pavilonban élőben is részesei lehetünk a jövőbe tekintő digitális technológiák bemutatkozásának.

Automata megmunkálócella

A Holz-Handwerk kiállításon először élőben az első teljesen önállóan dolgozó „műhely“. A megmunkálócella alappillére két teljesen automata gép, összekapcsolva szintén teljesen önállóan dolgozó kiszolgáló egységekkel: például automatikus irányítású szállítóegységekkel (AGV/FTF)* , melyek az alkatrész mozgatási feladatok optimalizálják. Ezek a berendezések teljes mértékben kiaknázzák az anyagmozgatásban rejlő lehetőségeket, így új dimenziót nyitnak a gyártásban.
*(AGV - Automated guided vehicle / FTF - Fahrerlose Transportfahrzeuge = automatikus irányítású jármű)

Az első automatán üzemelő megmunkáló „műhely“ élőben a 10.0 pavilonban


Cella 1: Hightech élzáró, integrált alkatrész kezeléssel
Az EDGETEQ S-500 élzárógép (korábban KAL 370 profiLine) kombinálva a LOOPTEQ O-600 (korábban TFU 521) visszaforgató egységgel, és a woodFlex vezérléssel ellátva, maximális rugalmasságot biztosít.

Cella 2: Robottechnikával támogatott függőleges CNC
Közel 100%-os rendelkezésre állás, nagy pontosság és megbízható alkatrészkezelés. A kiállításon élőben, egy 6-tengelyes robot automatizálja az alkatrészek mozgatását egy DRILLTEQ V-500 (korábban BHX 200) vertikális megmunkáló központ számára.

Cella 3: Rugalmas összeköttetés a kezelő nélküli szállítóegységek segítségével
Kicsi, önállóan dolgozó logisztikai segítség, amely megteremti az összeköttetést a fúró-,  és az élzáróegység között. Lényegében automatikusan átszállítja az alkatrészeket egyik gépről a másikra, kezelő nélkül. A technológia kulcsa a hálózati kommunikáció a cellák között, amelynek légyeges eleme a szoftver. Ebben az esetben ez a Homag ControllerMES rendszere, amely tökéletes összeköttetést biztosít a CNC-robot cella, a szállítóegységek és az élzáró között.
 

Szoftver, mint intelligens szerviz – intelliDivice

A 2017-ben bemutatott ”Tapio” technológia, digitális platformot teremtett a felhasználói számára. A HOMAG jelenleg intenzíven dolgozik a Tapio szakértőkkel az új funkciók és applikációk kidolgozásán, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy még jobban kiaknázzák termelésüket.
Az első eredmény, a Holz-Handwerk kiállításon élőben demonstrált intelliDivide. A Tapio-alapú, optimalizáló “Software as a Service” (internet felhőben tárolt, telepíthető szoftver) a HOMAG táblafelosztó fűrészek felhasználói számára kínál nagyobb háttér kapacitást, így rövidebb idő alatt több optimalizált változatot képes generálni. Ennek köszönhetően az intelliDivide kezelője nemcsak pusztán a legkevesebb hulladékmennyiségre optimalizált változattal dolgozhat, hanem más variációk közül is választhat: például a leggyorsabb, vagy a legegyszerűbb kezelésre optimalizált szabástérképet is használhatja.


 
intelliDivice - különböző szempontokra optimalizált (pl. hulladékmennyiség, gazdaságosság, gyorsaság) szabástervek közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőtÚj technológiák kis-, és közüzemek számára

Manapság az alapanyagok sokasága, valamint a bútorok sokfélesége és egyedisége a faiparral szemben is egyre magasabb elvárásokat támaszt. A jövő felé vezető úton egyre inkább középpontba kerülnek az automatizált ill. digitális megoldások, hiszen a jövőben csak azok fejlődhetnek tovább, akik hatékonyan tudnak termelni. A Holz-Handwerk kiállításon a HOMAG bemutatja az ehhez passzoló csúcstechnológiás gépeket, valamint az egyedi gyártásban alkalmazható megoldásokat.

 

Raktározás és táblafelosztás: Új táblafelosztó, emelőasztallal

A Nürnbergben bemutatásra kerülő SAWTEQ B-130 (korábban  HPP 130) modell már emelőasztallal is ellátható, így automata adagolásal a teljesítmény megnő. Egy különleges funkció a segédkijelző, ami a gépkezelő munkáját könnyíti meg: a következő lépés mindaddig megjelenik a kijelzőn, amíg az végrehajtásra nem kerül. A CADmatic-5 vezérlés a kiállítás ideje alatt, és után  rendelhető a Homag táblafelosztó gépekre.
 

A táblafelosztóval szoros összefüggésben a STORETEQ S-200 (korábban TLF 211) automata lapraktár, kombinálva az ST 71 vákuumos megfogóval, X-geometriával, maximális rugalmasságot biztosít a különböző anyagok mozgatására.

 

 

Élzárástechnika: A flexibilis hármas


A HOMAG ebben az évben több opciós lehetőséget kínál élzáróihoz. Az új „3-Profiltechnik“ gyorsan, automatikusan, tökéletes ismétlési pontossággal végzi a váltásokat  a három rádiuszprofil és a 20°-os fózolókés között.
Amennyiben rövid intervallumokban szeretnénk váltani a különböző enyvezési technológiák között (PU, EVA, vagy nullfuga - Air-Technik), most ezt is megtehetjük, akár egy gépen is. Szintén a kisebb üzemeknek kedvez, hogy az EDGETEQ S-200 (korábban Ambition 1130 FC) élzárót teljesen automatizálható aggregátokkal szerelték fel (előmaró aggregát, 2 motoros véglevágó egység, maróegység és 3 finish aggregát).


Szórástechnika robot támogatással

A Homag stratégiai partnerével, a Makorral karöltve Nürnbergben először mutatkozik be lakkozó robottal. A robottechnológia érdekessége, hogy különböző mennyiségű festéket alkalmaz a munkadarab élén és a lapfelületén. Ezen kívül a látogatók megtekinthetnek egy szóróautomatát, a SPRAYTEQ sorozatból (korábban GSF 100). Mindkét rendszert összekapcsolták teljesen automatikus be-, és kirakodó berendezésekkel.


 

A csiszolás most még gazdaságosabb

Több technika, kevesebb költség, már a belépő kategóriás csiszológépeken is, mint amilyen a SANDTEQ W-100 (korábban SWT 100). Mostantól kezdve a felhasználó öt különböző felszereltség közül választhat, amelyek további, eddig csak opcióként kérhető funkciók voltak.
 

 

 
Gyártásellenőrző rendszer ControllerMES – út a digitális műhelyhez

 
Az optimális gyártási folyamat nem üzemméret kérdése. A ControllerMES, a HOMAG gyártási vezérlőrendszere lehetővé teszi az információ folyamatos áramlását a termelésen belül, ugyanakkor lehetővé teszi a digitalizált gyártástervezést és szervezést.
 

 


CNC technológia az ablakgyártásban

A HOMAG bemutatja minden idők legerősebb portálos ablakgyártó rendszerét. A CENTATEQ S-900 (korábban BMB 925) két megmunkáló asztallal dolgozik, egymástól független aggregátokkal mindkét portál oldalon. Ez azt jelenti, hogy két teljesen különböző alkatrész megmunkálható önállóan egyszerre. A technológiával 60 ablakegység gyártható 1 műszakban.
 

Új: Egyedi ablakalkatrészek folyamatos üzemben

 
A HOMAG újabb lépést tett az egyedi ablakgyártásban. Az elv az integrált megoldásokra épül. Az alap a CENTATEQ S-800/900 sorozat, amelyet kombinálnak gyalu, CNC és felületkezelési technológiákkal. Ideális partner a gyaluláshoz a MOLDDOQ M-300 (korábban LPP 300), intuitív powerTouch funkcióval és gyorscserélő rendszerrel a szerszámokhoz.
 

 
Hat orsójával meggyalulja a lapokat és kialakítja az üvegezőlécet. A teljességre törekedve a gépek összekapcsolhatók impregnálásához vagy lakkozáshoz is használható lakkozó automatával. Ezekkel az egységekkel teljesen készre gyártott felületkezelt alkatrészek gyárthatók.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Újdonságok a CNC-megmunkálás világából

A Homag bevezette az intelliGuide kezelő asszisztens rendszert, a gépek gyorsabb kezelhetősége érdekében. Valamint raszterasztalt kínál a CNC gépekhez, már a belépő géposztály számára is. Tovább...

Gyártási adatok értékelése az irodából – akár régebbi HOMAG gépek esetében is

A megbízható termelési adatok ismerete szilárd alapot szolgáltat a döntéshozatalhoz, és hozzájárul ahhoz, hogy a termelés átlátható legyen. Tovább...

Új generációs robotfűrész - SAWTEQ B-300 flexTec/B-400 flexTec

A SAWTEQ B-300 és SAWTEQ B-400 flexTec a robotfűrészek új generációját alkotják. A teljesen automatizált robotüzem mellett megmaradt a manuális használat lehetősége is. A technológia áttörés a nagyrugalmasságú fűrészelés területén. Tovább...

​Csak úgy röpködtek a forgácsok! - HOMAG TREFF 2018

A Holzbronnban és a Schopflochban található gyáregységekben a különböző üzemméretekre és kapacitásigényre összeállított technológiák kerültek a fókuszba, élő bemutatók keretében. Emellett idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a digitális fejlesztések. Tovább...

Technológiai láncok, műhely koncepció, komplett nagyüzem - működés közben

A Treffen idén a Homag öt technológiai sort prezentál – a kicsitől a nagyig – az egyszerű hálózatoktól a komplett digitalizált megoldásokig. Tovább...