KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

Altendorf standard a munkabiztonságban

A HAND GUARD megbízhatóságát a GS megjelölés is igazolja


Az Altendorf legutóbbi fejlesztése, a HAND GUARD a világ első biztonsági rendszere formatizáló körfűrészgépeken, amely megkapta a GS megjelölést. Ez nem is volt olyan egyszerű, mivel a vizsgálatokat is újra kellett definiálni, hiszen eddig nem volt szabvány a mesterséges intelligencia és a kamera alapú biztonsági segédrendszerekre. 

A szoftver felismeri a korábban meghatározott veszélyeket a kamera képei alapján, és gyorsan leengedve leállítja a fűrészlapot, ezzel megelőzi a baleseteket​

A vizsgáló, a Berufsgenossenschaft Holz und Metall (BGHM) több feltételt határozott meg a tanúsításhoz. Például a kéz 2 m/s-ig terjedő sebességét (tipikus kézreflex és megcsúszás) valamint a kézfelismerés megbízhatóságának kritériumait. Ezzel új standardokat vezettek be a HAND GUARD magas biztonsági szintjét alapul véve, amely a jövőben alapként szolgál majd a hasonló vizsgálatokhoz.
 

Németországban havi 120 baleset a formatizáló fűrészeken


A technikai fejlődést mindig egy jövőkép előzi meg. Nincs több sérülés a famunkák során – ez volt az Altendorf-csoport elképzelése. Ennek eredményeként jött létre a HAND GUARD. Várhatóan a jövőben hamar el fog terjedni ez a technológia, hiszen minden asztalosnak fontos a saját testi épsége. Ez a rendszer pedig képes megvédeni a dolgozót a balesetektől. Ez azért is fontos, mert Németországban a formatizáló fűrészeken bekövetkezett havi 120 bejelentett baleset szinte teljesen megelőzhető lenne a HAND GUARD-al. 

„A prémium formatizáló körfűrészek fejlesztőjeként nagyon fontos volt számunkra további kutatások elvégzése annak érdekében, hogy olyan biztonsági rendszer kerüljön piacra, amellyel a balesetek szinte teljesen megelőzhetők. A HAND GUARD segítségével úttörő szerepet töltünk be. Nincs olyan összehasonlítható rendszer, amely megfelelne ezen tanúsítás feltételeinek.” – mondja Peter Schwenk, az Altendorf-csoport vezérigazgatója. 

Az új biztonsági rendszer a baleset korai optikai felismerésére támaszkodik. Két kamera rögzíti a körfűrész veszélyes területét vagyis, már nem kapacitív érzékelőkkel működik, amelyek a bőr vezetőképességét mérik. Ez azt jelenti, hogy a védelem reagál mielőtt még a kéz érintkezne a fűrészlappal. Ez az Altendorf világújdonság különlegessége. Így sokkal gyorsabb, mint azok a rendszerek amelyek csak akkor állítják meg a fűrészlapot, ha rövid ideig érintkezik a bőr a fűrészlappal. 

A HAND GUARD negyed másodpercen belül leállítja és leengedi a fűrészegységet – még mielőtt veszélyes helyzet alakulna ki. Az érzékelővel vezérelt merülőmozgás nemcsak az dolgozókat védi, hanem a gépet, a fűrészlapot és a munkadarabot is.
 
A „GS” jel a „geprüfte Sicherheit” német kifejezés „ellenőrzött biztonság” rövidítése. Az ilyen jellel ellátott termékek megfelelnek a német termékbiztonsági jogszabályok követelményeinek.

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép akció

Különleges kedvezménnyel várjuk érdeklődőinket, Homag gyártmányú SAWTEQ B-300 szorítógerendás táblafelosztó gép 2 típusát kínáljuk most akciós áron. Tovább...

Ingyenes workshop Szombathelyen

Szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. Tovább...

Nem fárad el

Még az automata lapraktár, az emelőasztalok és a vákuumos emelők esetében is fárasztó feladat marad a táblafelosztás, különösen, ha szűk az időkeret. A sulzfeldi Mayer Innenarchitektur & Möbelmanufaktur ezért ezt a munkát egy robotra bízza. Tovább...

Élzárás extrákkal

Az áttekinthető és teljes körű élanyag kezelés nem probléma az élzáró menedzsmenttel. A ZB Holzsysteme GmbH megmutatja hogyan. Tovább...

Makor felületkezelési rendszer

A Lignomat Kft. által szállított és beüzemelt Makor gép sikeresen munkába állt a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél Tovább...