KOMPLEX INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS A LIGNOMAT KFT.-NÉL

A HOMAG csoport eddigi legnagyobb beruházásaA HOMAG csoport bejelentette cégtörténete legnagyobb beruházási csomagját 
továbbá működését még ügyfél orientáltabbá szervezi.
 
A HOMAG csoport 2014 óta a DÜRR konszern része, melynek operatív irányítását Ralf W. Dieter Úr vette át 2021 januárjában. Ezzel összefüggésben és a környezetünkben zajló események okán a „möbelfertigung” német szaklap interjút készített a cégvezetővel (https://bc.pressmatrix.com/de/profiles/62108939bed5/editions/76b18133078ad67614e9/pages/page/39).

Az interjúban Dieter Úr számos témát megemlített, melyek partnereink érdeklődésére is számot tarthatnak, ezért ezeket megosztjuk Önökkel.

Ralf W. Dieter Úr korábban a HOMAG csoport felügyelőbizottságának elnökeként és a Dürr AG vezérigazgatójaként végezte munkáját, így nem ismeretlen számára az új feladat és a HOMAG további 7.000 munkavállalójának irányítása.
Dieter Úr legfőbb célja, hogy a HOMAG még rugalmasabban a vevői igényekre intenzíven odafigyelő, és kevésbé bürokratikusan vezetett partnere legyen Ügyfeleinek. Első lépésként az értékesítés területén rövidítették le a döntési utakat, hogy egyszerűbb, agilisabb és flexibilisebb legyen az értékesítés folyamata.
A bútoriparban tevékenykedő nagy ipari gyártók, és a széles spektrumot felölelő kis-középüzemek mindegyike extrém fontos a HOMAG számára, ezért is nagy jelentőségű a gyors és transzparens struktúra.

A HOMAG erősségeit Dieter Úr számos területen nevesítette. Így például a DÜRR konszern mindig nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, amit a HOMAG még inkább magáénak érez a készház gyártás területén. A HOMAG kompetens munkatársai extrém sok iparági know-how birtokában vannak, és elkötelezettek. A szerviz területén megfelelő felkészültség áll rendelkezésre, mely folyamatosan tovább bővül, mert a hosszútávú ügyfélhűséget ez alapozza meg. A digitalizáció területén pedig iparági szinten is az élvonalban van. Nagyon erős továbbá a HOMAG a komplett gyárak rendszerszintű felépítésében is, azonban tisztában van a fejlődés lehetőségével.

Az elmúlt időszakban felmerült beszállítási láncok problémáit értékelve a HOMAG úgy ítéli meg, hogy kitettsége ezen a területen nem haladja meg a még kezelhető mértéket, hiszen szinte minden piacon rendelkezik saját gyártási kapacitással. Azonban a további biztonság megteremtése céljából is döntés született egy közel 100 millió EUR értékű beruházásról a következő három évben. Ez a cég életében is egyedülálló beruházási összeg több területen kerül felhasználásra:

  • új gyár épül Lengyelországban, ahol a jelenlegi kapacitások kihasználása elérte a maximumot;
  • Schopflochban (a központi telephelyen) a második negyedévben elkezdődik egy új csarnok, illetve egy logisztikai centrum építése. A logisztikai centrum fő feladata egy központi alkatrészraktár kezelése lesz, ahonnan a termelés és a vevőrendelések is a leghatékonyabban kerülnek kiszolgálásra.
  • Második ütemben Schopflochban megépül egy új irodakomplexum az adminisztráció koncentrációja céljából, illetve egy vevőcentrum, ahol egy új gépbemutató és vendégek fogadására alkalmas tér kerül kialakításra.
Dieter Úr a szaksajtó kérdésére válaszolva elmondta, hogy a HOMAG továbbra is elkötelezett a gépgyártók szövetsége (VDMA) által támogatott gyártók közötti együttműködés megteremtésében, kifejezetten a digitális technológiák területén (OPC UA). 2017 évben a Dürr is megalapított számos gépgyártóval közösen egy gyártósemleges platformot „Adamos” néven az Ipar 4.0 és IIoT (Industrial Internet of Things) témájában. A HOMAG is élen jár ezen a területen a „Tapio” platform megteremtésével, bár eddig sok versenytársat nem sikerült meggyőzni az együttműködésről. Ebben nagy szerepe lesz a gyártósemleges szövetségnek (VDMA), mivel hatalmas ráfordításokat igényel minden gyártótól különböző kapcsolódási protokollok fejlesztése és azok kommunikációjának utólagos egységesítése egymás között. Az „Adamos” esetében is több év kellett az együttműködés előnyeinek felismeréséig, nem utolsó sorban a közös vevők érdekében.

A digitalizáció mellett a fenntarthatóság lesz a következő időszak hajtómotorja, ahol a HOMAG további beruházásokat eszközölt. Az „építsünk fával” trend most kezd igazán erőteljessé válni a világban, aminek ezután várható az igazi felfutása mind a fenntarthatóság mind pedig az ökológiai lábnyom felelőssége okán. Ezért HOMAG megvásárolta a dán System TM tömörfa hossztoldó és tömbösítő gépeket gyártó céget, hogy a technológiai folyamatokban egészen a rönkfától a készház gyártásig egyre több értékteremtő lépéshez tudjon berendezéseket szállítani. Ebben a témakörben már csak a CLT lapok gyártásának technológiája hiányzik (HOMAG kínálatában megtalálható már a tömbösítés, gyalulás, csiszolás, CNC megmunkálás, keret összeépítés minden gyártó gépe).

HOMAG továbbra is az értékesítés mellett a szervizszolgáltatást tartja a legfontosabb tényezőnek, mert azon múlnak a hosszútávú vevőkapcsolatok. A szervizszolgáltatásban annyi kapacitást lehet felépíteni, amennyit a piac kitermel – itt nincsenek határok. A veőigények lefedését illetően jól áll a csoport, de tud a HOMAG még jobb lenni, mert van még növekedési potenciál. Folyamatosan elemzésre kerül, melyik piacon vannak hiányosságok – így jelenleg az európai régióban 50 állás meghirdetésére nyílt lehetőség.

Dieter Úr álláspontja szerint a szerviz kulcsfontosságú tényezője a HOMAG sikerességének.
A DÜRR Konszern financiális támogatásával a HOMAG csoport szeretné mihamarabb eredményesen végrehajtani az előre vetített beruházásokat, és jó szervizzel, jó termékekkel, illetve egy jó digitális stratégiával el akarja érni minimálisan a 40 % piaci részesedést.

Ennek következő jelentős mérföldköve a Live.HOMAG rendezvénysorozat lesz 2021 május 10 és június 10 között. Az esemény megrendezésére online platformokon kerül sor, de a gépek akárcsak egy vásári rendezvényen teljes értékűen beüzemelése kerülnek és működés közben lesznek megtekinthetők. Az eseményeken bárki részt vehet előzetes regisztrációt követően. Az események streamelt videóközvetítésként, webinár előadásként, vagy a Lignomat Kft. munkatársaival előre leegyeztetett módon konkrét tárgyalási céllal lesznek megtekinthetők. 

Az előadásokat és bemutatókat a HOMAG termékfelelősei és a Lignomat Kft szakértő munkatársai fogják tartani.
Kérjük keressék fel a Live.HOMAG hivatalos honlapját (https://live.homag.com/en/) a programok megtekintése céljából, illetve regisztráljanak a https://live.homag.com/en/register honlapon.

Meggyőződésünk, hogy a személyes találkozások korlátozása, illetve a LIGNA idei évi elhalasztása ellenére a következő hetekben érdekes és hasznos témák előadásait találják a HOMAG Live programjában, mely segítségükre lesz az aktuális trendek és fejlesztések megismerésében. A HOMAG csoport vezetősége részéről bejelentett döntések pedig előre vetítenek számos olyan fejlesztést, mely az Önök számára is piacvezető technológiák alkalmazását teszik elérhetővé és ebben a Lignomat Kft. szaktudása segíti Önöket.
Kérjük jelezzék felénk igényüket, hogy a Lignomat Kft munkatársai segítségükre lehessenek a programok még hasznosabb feldolgozásában, mi pedig hamarosan további részletekkel jelentkezünk a magyar nyelvű prezentálás lehetőségeivel.
 

 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Önt is várjuk a WEINMANN Treff-en

Idén novemberben ismét házivásárra invitálja ügyfeleit a faépítészeti és készházgyártó gépek világhírű gyártója, a Weinmann. Tovább...

Újra együtt, személyesen - HOMAG Treff 2021

Hosszú idő után ismét lehetőség lesz személyesen találkozni! A HOMAG Treffen végre nem csak videón láthatjuk működés közben a gépeket, és bármilyen hatékonyak tudnak lenni a megoldások, semmi nem pótolja az érzést, ha ott állunk egy táblafelosztó mellett. Tovább...

Performance - A HOMAG ügyfélmagazinja

A Performance idei számában ismét érdekes betekintést nyerhet a globális faépítésbe, valamint az aktuális trendekbe és projektekbe. Tovább...

Live.Homag 2021: Online webináriumok a Lignomat magyar nyelvű közvetítésével

Rendhagyó módon, de korábbi vásáraink megszokott módján mutattuk be a Homag újdonságait, műszaki megoldásait. Előadásainkat az alábbi videókban van lehetőség megtekinteni. Tovább...

Karbantartás és ellenőrzés

Az alábbi interjúból megtudhatja, miért helyez nagy hangsúlyt az überlingeni Sauter GmbH a gépparkjának rendszeres karbantartására és ellenőrzésére. Tovább...