Így látjuk mi - gyakran feltett kérdésekA táblafelosztó gépek automata adagolása növeli a hatékonyságot. De kinek éri meg igazán ebbe a technikába beruházni? Milyen lehetőségek nyíltak meg a kis és közepes üzemek számára?  Hogy lehet ebből  profitálni? Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. Kereskedelmi igazgatója válaszolja meg a gyakran feltett kérdéseket.

 
Miért kiemelt téma a az automatizálás a kis és közepes üzemek számára? 
A piaci trendek miatt az egy darabos szériák, vagyis a kis szérák gyártása egyre fontosabb. Ez maga után vonja az alapanyagáramlás és a logisztika fejlesztésének szükségességét. A megfelelő munkadarabnak a megfelelő időpontban, a megfelelő minőségben, a megfelelő helyen kell lennie. Mindennek megvalósítása a szervezés magas fokát követeli meg. Az ügyfeleinknek rendszerre és áttekinthetőségre van szükségük, különben
pénzt veszítenek
 
Ebben van kulcsszerepe az automatizálásnak?
Pontosan. Az automata kezelés  megteremti a rendszert és megelőzi az emberi mulasztásokból eredő hibákat. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkaerő leterheltségének csökkentése kiemelten fontos. Az automatizálásnak köszönhetően nem a gép ütemezésétől függ a dolgozó, és viszont: a kezelő sem lassítja a gép működését. Az automatizálással a gép és a munkaerő teljesítménye is optimalizálható.
 
Van hatása az automata adagolásnak az anyagkihozatalra is?
Természetesen! Különösen akkor, ha sokféle anyaggal dolgozunk. Minden alapanyagot, és minden nagyobb maradék lapot tárolni és kezelni kell. Emiatt nő az átpakolások száma, ami a hagyományos tárolással és adagolással kifejezetten gazdaságtalan, a tárolás átláthatatlan, és gyakran vezet a lapok sérüléséhez. Automatizálás nélkül az ügyfelek gyakran sok maradékanyagról panaszkodnak, ami értelemszerűen a hulladékmennyiség növekedését is maga után vonja. A Homag csoport automatizálási megoldásaival az összes lap  és maradványanyag rögtön rendelkezésre áll, nem veszik el a kupac alján. Fenntarthatóvá válik a sokféle alapanyaggal történő munka, csökkennek a termelési költségek, ráadásul a környezet is kíméljük.

Kinek éri meg felszerelni a táblafelosztó gépet automata adagolással?
Annak mindenképpen, aki több különböző alapanyaggal dolgozik. Minél drágább az alapanyag, annál gyorsabb a megtérülés. Ez érvényes a közepes üzemekre ugyanúgy, mind a nagyokra. De a haladó szintű standardizálás és a folyamatosan növekvő darabszámok egy kisebb üzem számára is vonzóvá teszik a megoldást, a Homag csoportnak megvannak a belépő szintű modelljei is.

De a lapszabászat csak egy eleme a folyamatnak...
Nem csak a fűrészt magát akarjuk jobbá tenni, hanem a felhasználóink komplett termelését szeretnénk fejleszteni. Ezért a folyamatok „áramlását“ helyezzük a középpontba. Dominó filozófiának hívjuk: ha a a dominók szépen összeillően egymás mellett vannak, a termelés zökkenőmentesen halad. Nincsenek várakozási idők és lyukak a folyamatban, de nincsenek szükségtelen csúcspontok sem, amik a gépeket, alapanyagokat és munkatársakat egyaránt „stresszelik“.  Ez vonatkozik a gép adagolására ugyanúgy, mint a rakásolásra. Itt van például a Holzma rakásolási koncepciója, mely irányítja a kezelőt a manuális rakásolás során, hogy mit hova tegyen. Ez egy meglehetősen forradalmi elgondolás, melynek megalkotásában az volt a vezérlő elv, hogy miként lehet a lapokat és alkatrészeket a következő megmunkálási lépésre a lehető legoptimálisabban előkészíteni.
 

A Homag csoporthoz több márka és leányvállalat is tartozik. Nem okoz ez gondot a gépek összekapcsolásában?
Emiatt nem kell aggódni, a HOMAG csoport gépei között teljes az átjárás, gyártótól függetlenül. Az egyes cégek az egyes szakterületek specialistái, (pl a HOLZMA a lapszabászatban jár az élen, a BRANDT az élzárásban). Azonban a gépek szoftverei összekapcsolhatók, és akár a teljes hálózatba szervezett gyártás koncepciója is megvalósulhat.
 
Folytatódni fog a jövőben is az automatizálás irányába mutató trend?
Biztos vagyok benne, hogy a a folyamat nem áll meg, aminek a vége akár a teljes automatizálás is lehet. Persze ez csak lépésről lépésre tud megvalósulni. Azonban az automatizálással egyre kisebb lesz az alacsonyabb munkaerő költségű országok ár előnye, ezért a magyar vállalkozásoknak is ebben az irányban kell gondolkodniuk. Szerencsére a HOMAG csoport komplex rendszer-megoldásokat kínál, így az ügyfeleinket remélhetőleg kevésbé érinti majd a lemaradás veszélye.
 
Milyen lesz a lapszabászat jövője?
A táblafelosztó fűrész adagolása ugyan automatán történhet már, azonban a vágás után a legtöbb folyamat még manuálisan történik. Csak kevés példát látunk arra, hogy a leszabott alkatrészek kezelése is automatizálva lenne. A Homag csoport mindenképpen a vágás utáni folyamatok automatizálására helyezi a hangsúlyt a fejlesztéseiben. Lényegesen javítani kell a manuális megoldások esetében is a gép és ember közötti interakciókat, amiben a szoftverek játszanak alapvető szerepet. Ebben van a legnagyobb potenciál, ami segíthet javítani az értékteremtés folyamatában. 

 
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...