Trendek a lapszabászatban és élzárásban - interjú

Lapszabászat és élzárás.
Mára szimbiózisba élő tevékenységek. A konfekcionálás magas minőségű csatolt szolgáltatások, elsősorban élzárás nélkül már nem eladható tevékenység.
A bútorgyártás területén pedig egyszerűen szükségszerűvé vált a minőségi kapcsolat, az élzáró és a szabászati technológiák között .
Az élek és felületek minőségi kialakítása döntően befolyásolja az adott élzárótechnológia sikerét.
De mit érdemes választani, lehet, hogy nem mindig a legújabb technológiát? A körültekintő piac és versenytárs elemzés, a hazai sajátosságok, és értékesítési szempontok szintetizálását követően, tudunk racionális döntést hozni.
A Homag Group nemzetközi szinten is piacvezető a faipari gépgyártók között. A magyarországi képviselet, a Lignomat Kft. kereskedelmi igazgatóját, Mesics Ferencet kérdeztük a szakterületen tapasztalható piaci trendekkel kapcsolatban.
 
Nem gondolod, hogy kicsit túlfejlesztették magukat a gyártók a fent említett két szakterületen?
 
Nem. Itthonról nézve lehet, hogy így tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy itt olyan fejlesztésekről van szó, amit a magyar bútoriparnál sokkal hatékonyabb gyártáshoz optimalizálnak.
Nekünk az a feladatuk, hogy tényszerűen megmutassuk és segítsünk eligazodni, adott esetben segítsünk dönteni a partnereinknek, de nem döntünk helyettük.
 
Haladjunk talán technológiai sorrendben.  Faalapú laptermékek, most elsősorban forgácslapra és MDF lapra gondolok, konfekcionálására, szabására számos megoldást kínál a piac.
Mik azok a szempontok, amit te elsődlegesnek tartasz a megfelelő gép típus kiválasztásához?
 
Nagyon fontos tudnunk, hogy milyen feladatra keresünk megoldást. Mindamellett, hogy megvan a formatizáló körfűrész gépek létjogosultsága, egyre többen döntenek szorítógerendás lapszabász gépek mellett.
A formatizáló fűrészeket ma elsősorban második – kisegítő gépnek vásárolják partnereink. Minden olyan esetben, ahol sok féle, de kis mennyiségű lapanyag mellett szükséges tömörfa termék
(palló, gerenda) szabászata is. Illetve szögben vágásokra és precíziós beállítást igénylő asztalos munkára van igény, ott kerül előtérbe ez a géptípus.
Tudnunk kell, hogy ezek a gépek szinte egyáltalán nem automatizálhatók ezért magas élőmunka ráfordítással működtethetők. Talán mára ez lett az egyik legfontosabb szempont, így ez meg is húzza a határait ennek a technológiának. A vállalkozások számára egyre inkább jelent problémát a szakképzet munkaerő megtalálása és megtartása.  Ez a tény, a fejlődő piac, növekvő rendelésállományok irányítják egyre inkább a cégek figyelmét a szorítógerendás lapszabászgépek felé.
Mig korábban az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy akkor kell egy ilyen gépet megvenni, ha bérszabászatként működünk, ez mára megváltozott. Sokkal fontosabb gazdasági szempontoknak kell ma megfelelni. Ilyen például az automatizálás, gazdaságos működés, egy emberes kiszolgálás, jó anyagkihozatal és maradékfelhasználás, nem beszélve a szerszámköltségek optimalizálásáról.
Az elmúlt évek gépfejlesztései, fejlesztési irányai is egyértelműem mutatják a vevői igények átalakulását.
A formatizáló fűrészek terén messze nem tapasztaljuk azt a technológiai korszerűsítést, mint ami a CNC vezérelt társainál végbement. Jelentős fejlesztésen estek át a szoftverek, a gépek automatizálása, anyagmozgatása olyan jövőbemutató technológiai újítások történtek, ami teljesen alkalmassá tette ezeket az eszközöket a kor támasztotta követelményeknek.
Vegyünk csak egy példát: egy automata lapraktárral összekötött szabászgép ma már nem csak a  szabászat feladatokat látja el egy alkalmazottal, hanem a forgácslapok sérülésmentes tárolásáról, komissiózásáról is gondoskodik.
Visszatérve a kérdésre, nincs konkrét recept a megfelelő gép kiválasztására, mindenkinek a saját igényét kell elemeznie azért, hogy aztán a megfelelő technológia mellet döntsön. Mi minden esetben konstruktív megoldásokra bátorítjuk partnereinket.
 
 
Az élzárási megoldások kiválasztása sem sokkal egyszerűbb feladat, sőt talán az elmúlt időszak leginnovatívabb területe volt a HOMAG-nál. Nem csak a technológiák terén, hanem a ragasztó, és élanyagok területén is bőséges a kínálat.
Hogy látod a hazai piacot, gondolom itt sem lehet direkt párhuzamot keresni az európai trendekkel?
 
Sok mindenki mond sokfélét. Először is érdemes tisztázni, hogy egy egy kifejezés mit is takar pontosan.
 
Azt gondolhatnánk, hogy nincs már új a nap alatt, ennek ellenére folyamatosak a faipari gépfejlesztések.
Az élzárás technológiájában talán az egyik legnagyobb „durranás” a nullfuga volt az elmúlt években. De mit is értünk nullfuga alatt, illetve mi jelent ma alternatívát az élzárás ragasztási technológiái terén.
 
EVA – nyugodtan nevezhetjük a hagyományos élzárási technológiának, ez a legelterjedtebb ragasztó, amit ma a faipari élzáró gépek használnak. Olcsó és minden általános igénynek megfelel. De sajnos sokszor találkozunk nem takarított, rosszul beállított gépekkel, melyek lényegesen jobb minőséget produkálnának hozzáértő, gondos kezekben.
 
PO – nincs annyira elterjedve, mint az EVA, viszont ennek a ragasztónak már sokkal jobb, mind a hő, mind a vízállósága.
 
PU – A poliuretán ragasztótól sokáig mindenki félt, mint a tűztől, köszönhetően annak, hogy ez a ragasztó a levegő páratartalmával reakcióba lépve térhálósodik és így történik meg a ragasztás az élanyag és a forgácslap között.
Mi is volt a bizalmatlanság igazi oka? Valljuk be, nem a ragasztótól és a technológiától tartanak a beruházók, hanem a gépkezelők hanyagságától, finomabban szólva az emberi tényezőtől. Véleményem szerint ez az amitől nem kell tartani, hanem fel kell rá készülni, el kell fogadni, hogy szaktudás igényes a technológia. A beruházás irányának meghatározáskor az legyen a szempont, hogy a PU ragasztásnak kiemelkedően jók a tulajdonságai. Kiváló ragasztási szilárdság, víz és hőálló. Anyag takarékos technológia, összehasonlítva az EVA rendszerrel.  Vékony a fúga kontúr. De mint korábban mondtam ez egy összetett folyamat, kell egy jó gép, megfelelő él anyag ,és nem árt egy színazonos ragasztó sem.(ne gondoljunk többre, mint a fehér laphoz fehér ragasztó, az összes többihez pedig a natúr)  amennyiben ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, nagyon profi minőséget érhetünk el.
 
NULLFUGA
 A technológiától függően alapvetően 3 eljárást különböztetünk meg:

  1. lézer
  2. forrólevegő
  3. infra
Mindhárom esetben ugyanazt az élanyagot használjuk, különbség az élanyag hőközlésében van, tehát, hogy mivel, milyen eljárással melegítem az élanyag hátoldalára felvitt úgynevezett működő réteget.
Ez a technológia szabadalommal védett, melyet a németországi Bulthaupt GmbH a Rehau – val karöltve fejlesztettek ki.
Sajnos ez a technológia még Magyarországon messze nem terjedt el annyira, mint a környező országokban. A vevőink nem igénylik még, nem látják még ennek a technológiának az előnyeit.
 
Visszatekintve az elmúlt időszakra mégis azt kell mondanom meglett az előnye a nullfugás technológia megjelenésének. Ennek köszönhetően, nagyobb figyelem irányul az élzárására, és egyre nagyobb teret kap a PU technológia. Azok az ‘úttörők’ akik túl vannak a betanulási szakaszon és kellő anyagismerettel rendelkeznek, már európai mércével mérve is kiváló élzárást tudnak nyújtani az ügyfeleik felé. Ez jót tesz a piacnak és jót tesz a hazai bútorgyártás megítélésének is.
 
Az interjú a robinwood.hu oldalon és a Magyar Asztalosban jelent meg.

 
Kulcsszavak: http://lignomat.hu/HiREK/Lakkozas_kasirozas_csiszolas__egy_kezbol.html

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...