Rendszerbe szervezett technológiák - Homag & Holzma Treff 2015A Homag-csoport saját koncepciói, illetve a gyártó cégeknél felmerülő igényekkel összhangban történő folyamatos fejlesztések egyértelműen meghatározzák a faipar jövőbeni technológiai irányait. Az elindult folyamatok a Homag & Holzma Treff-en már a nagyközönség számára is talán kissé testközelibbé váltak.
 
Számos, korábban csak vizionált technológiai lehetőség is gyakorlati megvalósításra került a szakma szinte bármely területén, az irodabútor-gyártástól a faszerkezet-építésig. A lényege, hogy az egyedi vagy kisszériás termékek gyártásában létrejött egy hatékony, nagyipari jellegű gyártási forma, amelyben minden gép és technológiai folyamat hálózatba kötött, és egy kézből vezérelhető.

"A legnagyobb áttörést az hozta, hogy nem feltétlenül az üzemméret határozza meg a fejlettségi fokot, vagyis kisebb üzemek is megvalósíthatják az automatizált gyártási folyamatokat"

 Az, hogy az adatokat csak egyszer kell bevinni a rendszerbe, nyilván számos hibát kizár, persze ahhoz, hogy ez működjön, szükség van olyan gépekre, illetve szoftveres támogatásra, amelyek lehetővé teszik a hálózatba kötést. Az idei Homag Treff-en ezeket a fejlesztéseket mutatták be élőben.

HPP 130 táblafelosztó gép – a HOLZMA új belépő szintű modellje
 

A HOLZMA innovációi a teljes termékpalettát érintik, az alapmodellek is folyamatos fejlesztés alatt vannak. A HPP 130 a kisebb üzemek számára is elérhető, hiszen ára alig magasabb egy jól felszerelt hagyományos lapszabász gépnél, miközben egy sokkal pontosabb és hatékonyabb berendezésről van szó. Ez a kompakt fűrész könnyebbé teszi a munkát, fel van szerelve mindennel, amire szüksége lehet a lapanyagok feldolgozásában – kisebb sorozatok esetén. 60 mm-es fűrészlapkiállás, 3200 mm-es vágáshossz jellemzi, és a könnyű kezelhetőséget a CADmatic 4 BASIC gépvezérlés szavatolja.

 

Egy különleges ajánlat: HPP 300 milestone modell


A HOLZMA 3-as sorozata igazi „bestseller” a táblafelosztók piacán, világszerte közel 5000 darabot értékesítettek már ebből a kompakt és mégis nagy teljesítményű szériából. A HOLZMA a nagy sikerre való tekintettel egy különlegesen vonzó modellt dobott a piacra, ez nem más, mint a HPP 300 milestone, melyet különösen kedvező áron kínálnak – ezzel kívánják megköszönni ügyfeleik bizalmát. A speciális ajánlat nemcsak a házivásár idején érvényes, egészen 2015. december 31-ig lehet élni a lehetőséggel. A kedvezményes vételár mellett a gép bővített alapfelszereltséget kapott és kétéves, meghosszabbított garanciát vállalnak rá. További felszereltségcsomagok is rendelkezésre állnak, így a 300 milestone rugalmasan testre szabható, hogy megfeleljen a vonatkozó követelményeknek. A berendezés rendelkezik a jól bevált dustEX-technológiával, azaz a speciális, vágóasztalba épített levegőfúvókák (amelyek már régóta szolgálják a könnyű anyagmozgatást) képesek a befúvott levegő áramlását változtatni és elfújni a keletkező port, forgácsot a gép egy speciálisan kialakított lyukacsos szerkezetű részéhez, ahol a részecskék elszívásra kerülnek. Ezen automatikus megoldásnak köszönhetően a gépkezelő beavatkozása nélkül folyamatosan tisztán tartható a munkaterület.


 

A HPS 320 flexTec táblafelosztó töretlen sikere

 
Először a Lignán bemutatott, teljesen újszerű elven működő HPS 320 táblafelosztó áttörést hozott az egydarabos szériák vágásában. Igazi világújdonság, amelynek szíve egy ipari robot, ami a megmunkálás mellett az alapanyag és a készre szabott munkadarabok kezelését is végzi, így lényegében betölti a kezelőszemélyzet szerepét is. Rugalmas, teljesen automatizált és jelentősen hatékonyabb, mint például a hagyományos visszaforgatási elv, hiszen itt a robot végzi az adagolást, a visszavezetést és a forgatást, miközben a gép tetején és oldalt kialakított puffer helyekkel gazdálkodik. A HPS 320 flexTec legfőbb erénye, hogy akár 1500 szabott alkatrész elkészítésére alkalmas egy műszakban. A hálózatos rendszerbe az etikettező segítségével könnyedén beilleszthető, így használható ki igazán a teljesítménye.
A robotkar nagyszerűen együttműködik a TLF 211 raktárkészlet-kezelő és kiszolgáló rendszerrel is. Újdonság, hogy a lapanyagokhoz fejlesztett vákuumos megfogó szerkezet szabadalommal védett, injektoros technológiával szerelt, így a nagyméretű vákuumpumpát nélkülözi a konstrukció. A megbízható működés mellett ezzel a megoldással a szerkezet magasság tekintetében is helytakarékos és jelentősen könnyebb az elődöknél. 

Az új 6-os széria: lehengerlő teljesítmény a táblafelosztásban
A nagy testvér: HOLZMA 6-os széria

 
A HOLZMA forradalmasította a termelési folyamatot az új HPS 320 flexTec-kel, a következő szenzáció az új 6-os sorozat, mely „más stílust képvisel”, hiszen a sok egyforma elemet igénylő sorozatgyártás igényeihez lett fejlesztve. 190 mm – ez az érték sokszor elhangzik az óriásgéppel kapcsolatban, nem véletlenül: ez a jelen esetben rekord nagyságú szám a fűrészlap maximális kiállását jelöli, azaz ezzel a berendezéssel a szokásosnál több panelt lehet átvágni egy lépésben. Ez teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű azonos alkatrész szabása során a munkavégzés gyorsabb és gazdaságosabb legyen, és nem nehéz elképzelni, hogy több műszakban történő üzemeltetés mellett ez mekkora lépéselőnyt jelenthet egy gyártó számára.

 

Vizuális segítőtárs a szabáshoz

A hatékonyság növelése és a hibák kiküszöbölése minden üzemben központi kérdés, amelyben az emberi tényező fontos szerepet játszik, hiszen apró figyelmetlenségek mindig előfordulnak. A HOLZMA egy ötletes megoldást fejlesztett, amely a táblafelosztásban segít egyértelművé tenni a műveleti sorrendet, és esetleges téves adagolás esetén is rögtön jelez.
Ez egy kezelői asszisztens rendszer, amely nemcsak a gép kezelőmonitorán mutatja meg a munkaműveleteket, hanem egy lézeres technika segítségével a munkadarab felületére is kivetíti. Több paraméter is megjelenik vizuálisan a munkadarab felületén, így például sorszám szerint az egymást követő munkadarabok, valamint a forgatási irányok és a vágásra kerülő oldal. Így a gépkezelő számára mindig egyértelmű, melyik alkatrész van soron és melyik oldalát kell a vezetőhöz ütköztetni. Természetesen azt is jelzi, ha esetleg a munkadarabok adagolási sorrendje nem megfelelő, vagy a forgatási irány nem jó.
További érdekesség, ha a munkadarabot mozgatjuk, odébb toljuk, a kivetülő fény mindig követi azt a gépasztal egy bizonyos mezőjében. A technológiai fejlesztés piaci bevezetésére azonban még egy kicsit várni kell.
 

Átmenő rendszerű íves élzárás

 
Néhány cégnél felmerül az igény íves alkatrészek nagy sorozatban történő élzárására, amelyre a CNC megmunkáló központ nem mindig bizonyul igazán hatékonynak. A Homag ezért egy új technológiát fejlesztett, amely folyamatos, átmenő rendszerben képes az íves és alakos alkatrészek élének megmunkálására, lezárására. 400 mm-es profilmélységig és rádiuszig (!) képes tökéletes megmunkálást végezni, méghozzá 20 m/perc előtolás mellett, így az egyenes élzárásnál megszokott folyamatos ütemben készülhetnek a speciális, pl. fogantyúmarásos fiókfrontok és más egyéb íves bútorelemek. Hatalmas műszaki előrelépés, mely egyelőre a legnagyobb gyártók igényeit hivatott kiszolgálni, de a jövőben várható a technológia elterjedése az alsóbb kategóriákban is.


 

Gyártás és élzárás 45 °-os szögben

 
A Homag Treff-en bemutatásra került a KFL 350-es, mely egy új technológiát kínál sokszögű elemek megmunkálására,  melyekre például a bútorok hátsó-alsó sarkánál van szükség. Mindezt folyamatos működés mellett képes elvégezni, egy hagyományos élzáró berendezésnél megszokott teljesítmény mellett, azaz a nagyszériás gyártók számára egy hiánypótló berendezésről van szó. Speciális 45°-os betápláló rendszerrel rendelkezik, a szabást elővágás előzi meg, a végmegmunkálás nagy pontossággal és a megfelelő szögben történik, a két párhuzamosan működő vágóegység segítségével.
 

Schnitt Profi(t) V10, az új verzió

 
A Homag Treff-en került sor a Schnitt Profi(t) szoftver új verziójának a bevezetésére, amely hamarosan elérhető lesz a piacon. Számtalan javítást eszközöltek a korábbi verzióhoz képest, amelyek mind a kényelmesebb és a gyorsabb munkát segítik. Ilyen például, hogy egyszerre több alkatrészlista is megnyitható a kezelőfelületen, és az adatok könnyedén másolhatók egyik helyről a másikba. Az új import asszisztens széles körű lehetőséget teremt más szoftverekből történő adatátvételre. Automatikusan szortírozza a munkadarabokat különféle kritériumok, például dekor vagy anyagvastagság szerint. És nem utolsósorban megújul a grafika, a vizualizációk még szebb és egyértelmű tájékoztatást adnak.

Forrás: Magyar Asztalos
 
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...