Mindig tökéletes csiszolási eredmény különböző felületeken is – ez alapvető elvárás a METRICA®INTERIOR -nálAki a csiszolásban megalkuvás nélkül a legjobb minőséget szeretné elérni, annak Heesemann csiszológépet kell választania, mondja Kai Dittmar, a metrica® INTERIOR ügyvezetője. A cége hajók és magánrezidenciák belsőépítészetének kialakításával foglalkozik, így a luxusminőség alapkövetelmény, a yacht tulajdonosok nem elégednek meg a középszerűvel. 2002-ben, majd 2013-ban is vettek egy csiszolóautomatát a Heesemann „MFA Impression” szériából. Mindkét gép fontos eleme a gyártási láncnak, de vajon miként értélkeli a csiszológépeket a metrica®?
 

A feladat 

„Mi egy egészen normális kis üzem vagyunk” hangsúlyozza Herr Dittmar. Hogy ezt miért emeli ki, akkor válik érthetővé, amikor belépünk a senden-i üzembe. Több mint 100-an terveznek, mérnek, fűrészelnek, rakodnak, furnéroznak, csiszolnak, lakkoznak és políroznak, miközben a padló tiszta, a levegőben csak a beszélgetés és a gépek hangja száll. Minden, amit az üzem gyárt egyedi, egyik szoba berendezés sem azonos egy másikkal. Minden darabot kézzel kell megmunkálni, meséli Kai Dittmar: „tőlünk mindenki a szívét-lekét beleteszi minden egyes darabba”.

Hogy mi volt a kihívás?
A rendelések mennyisége nőtt, miközben a projektek átfutási ideje 24 hónapról 14 hónapra rövidült, a szállítási idő csökkent. Ráasásul a vevők minőségi elvárásai nőttek. Hogy lehet ilyen feltételek mellett a minőséget, például a csiszolás esetében tartani?

A beszerzés 

„ A cégünk neve a legmagasabb minőségű, egyedi belsőépítészeti termékek szinonimája” – mondja a 330 éves történelemre visszatekintő  cég ügyvezetője. „Annak érdekében, hogy az egyre növekvő követelményeknek meg tudjunk felelni, és kiemelkedő minőséget tudjunk nyújtani, 2002-ben szereztük be az első MFA Impression csiszológépet a Heesemann-tól.”

 

A gépkonfiguráció 

Az MFA Impression nagyipari csiszolás technológiát biztosít kisebb üzemek és a belsőépítészeti kivitelező cégek számára is elérhető áron.
A gép 4 aggregáttal is felszerelhető: kalibráló, keresztcsiszoló, hosszanti csiszoló egységgel és tányerkefe-egységgel ( RUT ), valamint  kiegészítő lehetőségként egy további kefe-aggregáttal.
 
Mint a nagy ipari gépeken, itt is választható a beadagoló és kezelőoldal.
 
A kontaktcsiszoló feladata 2002-ben elsősorban a furnérozott lapok csiszolása volt. Ezért a metrica® 3 aggregátból álló konfigurációt választott:
  • egy keresztcsiszoló egység,
  • egy hosszanti csiszoló egység kalibráló funkcióval, és
  • egy további hosszanti csiszoló egység.
Bár az elsődleges cél a furnércsiszolás volt, természetesen a gép ennél többre képes: csiszol különböző anyagokat, pl. tömörfát, furnért,  parafát, linoleumot, akril üveget, műanyagot,  habanyagokat, szálcementet és különböző golyóálló anyagokat.

 

Az értékelés 

A gyors, két napon belüli  üzembe helyezés, a Heesemann munkatársak helyben tartott tréningje, az egyszerű szerviz, a gyors beállítás – ezeket mind-mind csillagos ötösre értékelte a metrica®.

 

A szalagok szerepe 

„Egy asztalos tudja, hogy milyen fontos a csiszolásnál a szalagok precíz futása.” – mondja Alfons Engbert, termelésvezető helyettes. Nem véletlenül, hiszen ezen múlik, hogy milyen sima lesz a felület, ami viszont minden későbbi munkafolyamat eredményét döntően befolyásolja. Ebben sem lehet kivetnivalót találni, mindkettő Heesemann gép tökéletes precizitással dolgozik, miközben  különböző csiszolószalagokat használ 60-2500 szemcseméretig.
 

Heesemann MFA Impression kontaktcsiszoló
 


A csiszolási nyomás szabályozása 

Herr Engbert egy különleges tulajdonságát is kiemelte a gépnek, mely nagy mértékben segíti a csapatot a tökéletes eredmény elérésében. Annak érdekében, hogy a csiszolás eredménye hibátlan, és a lehető legsimább legyen, az eltéréseket a munkadarabon ki kell egyenlíteni. A csiszolási nyomás pontos szabályozása döntő az egyenletes és magas minőségű felületek elérésében. Minden Heesemann gép, így a  metrica®-nál működő MFA Impression is CSD elektromágneses osztott nyomógerenda rendszerrel van felszerelve.
 A CSD számítógéppel irányított szelektív nyomásszabályozást jelent.  Azaz a csiszolási nyomás a nyomógerenda minden részén milliszekundumok alatt fokozatok nélkül állítható.
Az elasztikus nyomógerendának köszönhetően a munkadarab vastagság különbségei 1 munkadarabon belül, vagy két munkadarab között 2 milliméter vastagságig kiegyenlítődnek.

 

Csillogó végeredmény 

A metrica® ügyfelei által gyakran kért magasfényű felületeknél különösen fontos a tökéletesen sima csiszolás. A magasfényű felületek kivitelezése lett a fő feladata a 2013-ban beszerzett MFA Impression kontakcsiszolónak.  Emiatt a gép 4 aggregáttal lett felszerelve, köztük kettő keresztcsiszolóval, melyeknek köszönhetően a felület még szebben előkészíthető a lakkozásra.
Minden művelettel 1 mikron vastagság kerül lecsiszolásra. : „A végén 75 gramm lakk marad a munkadarabon, pedig lehet, hogy  150 grammot vittünk fel.” – magyarázza Alfons Engbert.
Az üzemben történt séta során mutatott egy ajtót, ami 14 lakkozáson volt túl, és a legmélyebb mahagoni vörösben pompázott, egy becsiszolt kazetta  pedig arany színnel volt keretezve. Alfons Engbert azt szokta ajánlani a vendégeinek, hogy nézzék meg a mennyezeti lámpa tükröződését a fekvő ajtón. A fénycső tisztán látszik, pedig bármilyen minimális egyenetlenség csiszolásban és polírozásban torzítaná a képet a lakkozás után. “Ennyi lakkozás után is tökéletesre értékelem a felületet. Ez csak azért lehetséges, mert az MFA Impression korábban tökéletesre csiszolta.” - foglalja össze a tapasztalatait a magasfényű csiszolásról  Kai Dittmar.
A magasfényű feleületek gyártásához elengedhetetlen felszereltségen túl a gép bővíthetősége volt a döntő tényező. A MFA a kezdetektől elő volt készítve egy 5. aggregát fogadására, ami 2016-ban kerül beszerelésre.

A metrica® INTERIOR luxisyachtok és magánrezidenciák belsőépítészetének kialakításával foglalkozik

 

Speciális effektek 

Egy speciális csiszolóprogram segítségével mindkét géppel lehetséges különleges effekteket készteni. „Ha az ügyfél úgy kívánja, csiszolunk hullámokat, sivatagokat és dűnéket a munkadarabokra.” – nevet Alfons Engbert. A speciális effektek különösen jól készíthetők a 2013-ban beszerzett MFA Impression géppel, köszönhetően a vízhűtéses motornak,  ami így extra lassan foroghat. „Ez más gépekkel nem volna lehetséges”- állítja Herr Engbert. Ez a Heesemann 2010-es innovációja, ami más csiszológépeken nem elérhető, és még a 2002-es modellen sem áll rendelkezésre.
 
 

Az eredmény 

„A kontaktcsiszoló gépünkből minden nap csúcsteljesítményt hozunk ki. Az első MFA Impression csiszoló esetében 10 év után sem érezhető minőségromlás” – foglalj össze Kai Dittmar a tapasztalatait. Így természetes volt, hogy a Heesemann is bekerült a tenderbe a 2013-as beszerzéskor. „Alaposan összehasonlítottuk a gépeket és megfontoltan választottuk a Heesemann-t ismét. A Heesemann hihetetlen magas minőséget produkál reális áron. Az ár-érték aránya számunkra ideális. Fontos kiemelni, hogy a „régi” Heesemann kontaktcsiszoló továbbra is üzemben marad és folyamatosan üzemel a jövőben is.”
 
Kai Dittmar a következőképpen foglalta össze tapasztalatait:
 
„Annak érdekeében, hogy meg tudjuk valósítani a minőségi elvárásokat, a Heesemann kontaktcsiszolók fontos elemei a termelési láncnak. És ez a jövőben is így fog maradni.”

 Kai Dittmar, a metrica® INTERIOR ügyvezetője

 
 

 
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...