Ligna 2017: A digitális jövő elkezdődöttA Homag az idei hannoveri Ligna kiállításra időzítette az új digitális plattformjának világpremierjét: a neve „Tapio“. Ez a fejlesztés jelentős mérföldkő az Ipar 4.0 fogalomkörében. Ezzel egyidejűleg a Homag vásári sikerei magasan felülmúlták a várakozásokat – minden eddiginél eredményesebb szereplésről számoltak be.

A „tapio“ egy teljesen új eleme a közeljövő gyártási technológiáinak. Egyesíti a digitális termékeket az egész iparágban: termelő berendezések (gyártótól függetlenül), különböző szoftverek, változatos anyag- és szerszám paletták egyetlen „IoT“ platformban. (IoT = Internet of Things – dolgok/tárgyak internete). Hétköznapjainkban is egyre gyakrabban találkozunk ezzel a fogalommal, amikor pl. háztartási gépek, járművek, mérőórák, pénztárgépek stb., az interneten keresztül is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Ez most a faiparban is megvalósult és lefedi annak teljes vertikumát. A fejlesztésben olyan neves szoftverfejlesztő partnerek is részt vettek, mint a Microsoft és a Software AG.


 
A tapio egyik előnye a sok közül, hogy akár mobiltelefonon keresztül a világ bármely pontjáról, valós időben tájékozódhatunk a gépeink állapotáról. A lelkes látogatók ezt a kiállítás ideje alatt maguk is kipróbálhatták egy WebApp segítségével, amellyel valós időben analizálhatták egy a vásáron beüzemelt gép működését.Minden várakozáson felül: Rekord vásári megjelenés kiemelt nemzetközi részvétellel

Akár a látogatók számát, akár a konkrét megkereséseket ill. felvett megrendeléseket tekintve, a Homag ebben az évben minden célt felúlmúlt. Ennyi szakmai megbeszélés még nem zajlott a standon eddig soha korábban. Különösen nagy érdeklődés mutatkozott a bútorgyártás, ezen belül a konyha és lakásbútorok, valamint a belsőépítészet területéről. Összességében a Ligna idén is bizonyította vezető szerepét. Ezt megerősítette Pekka Paasivaara (CEO HOMAG Group): „Ez egy kiváló kiállítás volt számunkra, ahol a HOMAG stand egy fontos állomás volt a látogatóközönség számára. A 100 méter hosszú gyártósorunk, az innovációs centerünk és a tapio inspirálták a látogatókat. Különösen a kis- és középüzemi technológiáink területén volt a legzsúfoltabb érdeklődő tömeg. A nemzetközi részvétel tovább erősödött, a Homag standjára látogatók csaknem 65%-a küldföldről érkezett.”


Szoftver: az érdeklődés középpontjában

A kiállításon a Homag összesen 50 darab gépet mutatott be, különböző teljesítményosztályokban, amelyek már felkészültek az ipar 4.0 kihívásaira. Mindegyik azonos szoftverkörnyezetben a tervezéstől, a gyártáson át a csomagolásig, egy intelligens technológiai folyamat részeként. Az átfogó szoftvermegondások szükségességét bizonyítja a kiállítási érdeklődök tömege, melyre felkészülve a Homag a teljes szoftverportfólióját megújította.
A modern vizualizáción alapuló moduláris építési rendszer (egy platform különböző integrált egységekkel) testre szabott megoldásokat kínál minden üzem számára. Kiemelt energiát fektettek a fejlesztők egy új termékvonalba, ez a „ProCollection“. A moduláris „end-to-end“ rendszer a belsőépítészet és bútoripar azámára kínál integrált megoldást, az értékesítés tervezéstől a megrendeléskezelésen át a gyártási folyamatokig. Ez az úgynevezett „ControllerMES” kiforott, szilárd szoftver bázis a jövő elvárásaira. Az új rendszer 100%-ban áttekinthető a technológiai folyamat minden pontján, a tervezéstől az összeszerelésig.Műhelykoncepció középüzemek számára
A bemutatott 80m2-es technológia lényegében belépő szint a nagyipari gyártásba. A nullfugát képviselő airTec éppúgy eleme, mint az új PU technológia, a különböző színű ragasztók közötti gyors váltás lehetőségével. A táblafelosztó fűrész esetében sem kell kompromisszumot kötni:  egy kisebb berendezés is felvértezhető akár a szögvágás opcióval is. A vásáron bemutatott „műhely“ kiegészült egy automata lapraktárral, egy nesting berendezéssel, egy fúró-tipliző egységgel és egy korpuszpréssel. A táblafelosztó fűrészen mutatták be az új kezelő asszisztens rendszert, az intelliGuide-ot.
 


A Homag az ipari megoldásait a kis és középüzemi szintekre is adaptálta
 

A jövő technikái: 5500-nál is több érdeklődő az Innovációs Centerben

Míg régebben a gépek és technológiák kapták a fő handsúlyt, idén a  Homag stand „szíve“ az innovációs központ volt. Szabadalmaztatás alatt álló technológiák, intelligens megoldások tárháza, ezen belül:
 • Új nullfuga technológia, a waveTec®: ennél a szabadalmaztatott eljárásnál az élzáró funkcionális rétegét mikrohullámmal olvasztják meg. Lényegében nincs felfűtési idő, és erősebb funkciós rétegek is könnyedén megolvaszthatók.
 • 3D nyomtatás/additív gyártás: A Homag a kiállításon tesztelte a 3D technika és a nagy teljesítményű marási technológiák kombinációs lehetőségét. Az előny a kevesebb leválaszott anyagmennyiség és a funkcionálisan optimalizált termékkonstrukció.
 • Smart megoldások: megteremtik a lehetőséget a gyártásoptimalizálásra, olyan összetevőkkel, mint a szerszámok és alkatrészek paramétereinek felvétele. Ezt követően lehetővé válik a megmunkálási paraméterek automatikus beállítása vagy pl. egy szerszámtengely megelőző karbantartásának automatikus elvégzése.
.

Egy kis áttekintés a Homag hannoverben bemutatott újdonságaiból:
 • új szoftver platform
 • kezelő asszisztens rendszer
 • robottechnika: HPS 320 flexTec
 • Hightech-élzárók, tandem berendezés
 • továbbfejlesztett nullfuga: a laserTec következő generációja
 • belépés a PU élzárás világába
 • TLB 321 szortírozó központ
 • új CNC széria, új vezérléssel: BMG 310 & PC 87
 • LPP 300 gyalugép
 • GSF 100 lakkozó központ
 • WMS 060 készházgyártó CNC
 • VRE 200 adagolórobot 
 

 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...