Hálózatba szervezett gyártás és az Ipar 4.0: megvalósítás 3 lépésben


A termelés országokon és vállalatokon túlmutató digitalizálása és hálózatba szervezése képezi az alapját az Ipar 4.0 koncepciójának.
A vállalkozás legkülönbözőbb egységeinek kell egymással kommunikálni és saját magukat megszervezni. A hálózatba szervezett gyártás gépei ma már pontosan tudják, hogy, hol melyik alkatrészre van szükség, azt hogy kell megmunkálni, és hol vannak a szűk keresztmetszetek a raktározásban. Mit jelent mindez a „Handwerk” számára? Nézzük a lépéseket - interjú Niklas Ködellel a HOMAG csoport szoftverértékesítésért feleős vezetőjével.
 
Hogy tudja egy kis és közepes vállalkozás az üzemet hálózatba kötni, és mik ennek az előnyei?


Három lépésben valósítható meg a belépés a hálózatba szervezett gyártás világába:
 
1. Hálózatba szervezés az irodától a termelésig.
Először a megfelelő infrastruktúrát kell megteremteni. Ide tartozik az összes gép hálózatra kapcsolása, a feladatok átszervezése a műhelyből az irodába (pl. a CNC programozásé), valamint az adattárolás központi szervezése. Ehhez kapcsolódik a vonalkódos etikettezés bevezetése, hogy a munkadarabokat egyértelműen a termelési adatokhoz és folyamatokhoz lehessen kapcsolni.
 
Az előnyei:
Ha a CNC programozás az irodában történik, a gép kapacitása megnő. Az iroda és a műhely  hálózatba szervezése egyszerűsíti a további munkafolyamatokat. A CNC programok központilag a szerveren tárolhatóak, így a programok és a változtatások az összes gép számára rendelkezésre állnak. A vonalkódoknak köszönhetően a programok a gépeken automatikusan betöltődhetnek, és a további lépések (pl. összeszerelés, komissiózás) is egyszerűbbé válnak.
 
2. Automata adat generálás – vertikális hálózati kapcsolat
Ez esetben az IT folyamatok optimalizálásáról van szó a gyártáselőkészítés során. A kérdés: hogyan lehet a vevői igényeket termelési adatokká alakítani?
Ezt például CAD/CAM rendszerek használatával lehet megvalósítani (mint amilyen a woodCAD|CAM szoftvere a HOMAG csoportnak.
 
Az előnyei:
A  „Project Manager” és „DXF Import professional" woodWOP szofverekkel a programozó munka jelentősen csökken. A CAD/CAM rendszerek használatával sokkal hatékonyabbá válik a gyártáselőkészítés, és csökken a manuális munka lépések száma. Ráadásul csökken a gyártás átfutási ideje, mivel az összes gyártási információ – szabáslisták, etikettek, CNC programok, rajzok – rendelkezésre áll az összes gyártandó elem esetében. Így a hibák és a fölösleges visszakérdezések elkerülhetőek.
 
 
 
3. A gyártási folyamatok optimalizálása – horizontális hálózati kapcsolat

 
A következő években a termelés szervezésében egyre nagyobb szerepet kap a szoftveres támogatás. A termelés és kapacitástervezéstől  az elemek és rendelések követésén át a komissiózás, szállítás szervezéséig. Erre nyújt megoldást a woodFACTORY gyártástervező szoftver, különösen a közepes vállalkozások részére.
 
Az előnyei
Az üzem termelése sokkal átláthatóbbá válik. A kérdések, például „Minden alkatrész elkészült az XY rendeléshez?” „Van elég kapacitásom teljesíteni a rendelést?” azonnal megválaszolhatóak. Az alkotórészek „inteligens munkadarabokká” válnak, és minden releváns információ bármikor elérhető.  Minden alkatrész a megfelelő időben van a megfelelő helyen. Így a végszerelés, csomagolás és komissiózás optimálisan szervezhető.
 
 
Egy hálózatba szervezett műhelynek kisebb létszámigénye?
 
Az kétségtelen, hogy a rendszer és az automatizálás miatt más típusú munkát kell végezni a munkatársaknak. Ez egyszerre lehetőség és kihívás a cégek és a dolgozók részére. Az emberi tényező azonban továbbra is elengedhetetlen marad.
 
Hogy támogatja a HOMAG csoport az Ipar 4. 0 koncepció átültetését a gyakorlatba?
 

Intelligens, energiatakarékos gépekkel, okos szervízkoncepcióval, szoftverekkel a hálózatba szervezéshez. Mindezekhez kapcsolódik egy átfogó tanácsadás. Így a partnereink lépésről lépésre tudják felépíteni a az okos és hatékony folyamatokat az üzemben, aminek a végeredményét nyugodtan hívhatjuk „inteligens gyártásnak”.  Ezt világszerte sikerrel valósulnak meg a hálózatba szervezést lebonyolító projektek eltérő profilú cégek részére. Ez egyre inkább elengedhetetlen ahhoz, hogy a személyre szabott, egyedi termékek világában rugalmasan tudjanak gyártani az üzemek.
 
 
 

 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...