Hálózatba szervezett gyártás, avagy mi az az "Ipar 4.0"

 


 

Ipar 4.0 – Egy vízió valósággá válik

A termelés vállalatokon és országhatárokon átívelő digitalizálása és hálózatba szervezése jelenti az alapgondolatot az Ipar 4.0 mögött. A gőzgépek, futószalagok és automatikus gyártósorok után a negyedik ipari forradalom eredményeként az egyes egységek kommunikálnak egymással és megszervezik önmagukat. A hálózatba szervezett termelés gépei ma már pontosan tudják, hol melyik alkatrészre van szükség, miként kell megmunkálni, milyen minőségi standardoknak kell megfelelnie, és hol vannak az esetleges szűk keresztmetszetek. Hogy mindez működjön, a gyártási folyamat elemei (gépek, aggregátok, kezelőrendszerek és raktár) szenzorokon és hálózatokon keresztül önállóan kommunikálnak egymással.


A jövő üzeme

Világszinten megvalósuló hálózatba szervezett termelés azt jelenti, hogy a gyártás rugalmasan tud alkalmazkodni a piacok, vevői igények és külső tényezők változásaihoz. Mindezt a beszállítók, partnerek, az értékesítés és az ügyfelek állandó kölcsönhatása és együttműködése teszi lehetővé. Miként tudnak a vállalkozások az energia és az erőforrások hatékony felhasználásával termelni? Hol olcsó a nyersanyag és hol lehet fennakadás a szállításban? Miközben a hálózatba szervezett termelés megválaszolja ezeket a kérdéseket, a vevői visszajelzések alapján folyamatosan optimalizálja a termelést és az igényekhez alakítja. A folyamatos adatáramlásnak köszönhetően a termelés egy önszerveződő, állandóan javuló folyamattá válik, amiben intelligens termékek, gépek és erőforrások kontrollálják egymást. Ehhez elengedhetetlenek a kompatibilis interfészek, kapcsolódási pontok és standardok. A valódi és a digitális világ összeolvad – ezt jelenti az Ipar 4.0.

Hálózatba szervezett gyártás

A mechanikus, elektronikus eszközök és adatok teljes hálózatba szervezése következtében személyre szabott végtermék gyártható. Ez lehetővé teszi, hogy a gyártás gazdaságosan igazodjon a folyton változó vevőigényekhez, és mindezt egy darabos szériákkal kivitelezhető. Akár a már futó termelési folyamatba is be lehet avatkozni az igények alapján anélkül, hogy lelassulna a termelés. Ma a pihenés, kikapcsolódás terét jelenti az egyedi kialakítású otthon. Mára világossá vált, a trendnek a jövőben még nagyobb jelentősége lesz. A bútorgyártóknak a termelést még inkább a fogyasztók egyedi igényeihez kell igazítaniuk. A következőkben szeretnénk egy áttekintést adni, mit vár a világ piacvezető faipari gép gyartója, a Homag csoport a termelési hálózatoktól és jelenleg milyen lehetőségek érhetőek el.
 
„Az intelligens gyártási hálózatokban 20-30% növekedési potenciál van “
Roland Berger, stratégiai tanácsadó

“Azok a cégek, akik nem követik a fejlődést és nem modernizálnak, le fognak maradni” Dr. Volkmar Denner, a BOSCH igazgatósági tanácsának elnöke

"A német kormány aktívan támogatja az innovációt a jövőben is. Az Ipar 4.0 az intelligens folyamatokra és termékekre fókuszál. Mindez az értékteremtési folyamatok horizontális és vertikális integrációjáról szól, mely során a teljes értékteremtési láncot átfogja a mérnőki tervezés. Magyarul: intelligens hálózatok kialakítása a termelésben. "
Dr. Georg Schütte, a Német Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára


Optimális hálózat: az ember van a középpontban

A gyártási hálózatok célja az egyedi termelés kialakítása maximális hatékonyság mellett, a vevői igényeknek megfelelően. Alapvető, hogy a termelésben részt vevő összes eszköz kommunikáljon egymással. Egy központi termelésirányítási rendszer végzi az információáramlás szervezését és monitorozását. Mégis, a döntő sikertényező az ember. Az ember biztosítja a termelés zökkenőmentes lebonyolítását és kiegészíti a folyamatokat a tapasztalatával. Az ember az egyetlen univerzális szenzor, amit ismerünk. Az ember az egyetlen kihagyhatatlan döntéshozó az üzemekben. Nem minden automatizálható és a dolgozóknak továbbra is kulcsszerepe marad a termelésben.Értékesítés (Point of Sale)
Vajon meg tudjuk nézni, hogy a kiszemelt bútor hogy mutatna a lakásunkban? Igen, már ez is lehetséges. Az okostelefonunk, vagy a tabletünk kamerája egy alkalmazással karöltve lehetővé teszi, hogy az egyedileg megtervezett bútort az otthonunkba vizualizáljuk. Az ajánlat és a megrendelés is megtörténhet rögtön az alkalmazáson keresztül.

A rendelés feldolgozása
A rendelés megfelelő feldolgozása biztosítja, hogy a gyártandó bútordarabok vagy alkatrészek egyértelműen azonosításra és definiálásra kerülnek Ennek része a darablista, árazás és termékleírás is. Az adatok minősége a folyamat következő lépeseinek szempontjából kritikus fontosságú. A gyártáshoz szükséges adatok a megrendelési adatokból rövid időn belül generálódnak.

Gyártásirányítási rendszer
Egy magas szintű, intelligens gyártásirányítási rendszer összeköti a tervezést, a gyártást, és az anyagáramlást. Így a megfelelő információ mindig ott és akkor jelenik meg, amikor s ahol szükség van rá. A gyártásirányítási rendszer átveszi a folyamatok vezérlését, így a a gyártás előkészítéstől specifikus és célzott adatok kerülnek a termelésbe.


A termelési hálózatok úttörője

A cél: egyedi terméket ipari technológiával gyártani, a lehető leghatékonyabban és a tömeggyártáshoz hasonló költséggel. A HOMAG csoport a “hálózatba szervezett gyártással” folyamatos információáramlást biztosít, amihez kapcsolódik az intelligens munkadarab, ami közli a munkagéppel, legyen szó élzáró gépről, lapszabász gépről vagy akár faipari CNC gépekről, hogy miként kell megmunkálni. Ehhez minden munkadarab egy digitális azonosítót kap, ami az összes specifikációt és gyártási paramétert tartalmazza.
Az öt alapvető eleme a hálózatba szervezett gyártásnak:
 1. digitális munkadarabok
 2. intelligens gép
 3. vertikális hálózati kapcsolat
 4. horizontális hálózati kapcsolat
 5. okos munkadarab


1. Digitális munkadarabok
A digitális elemek mérete, színe, formája, valamint a megmunkálásnak lépései egyértelműen definiálva vannak.

2. Intelligens gép
Az intelligens gép irányítja, ellenőrzi és optimalizálja önmagát. Egyidejűleg kommunikál a gyártásirányítási rendszerrel és a a megmunkálandó munkadarabbal.

3. Vertikális hálózati kapcsolat
A termék értékesítésekor a vevő kívánságai digitálisan kerülnek feldolgozásra. A megrendelés adatai a rendelés feldolgozásakor automatizált szabályok alapján további termelési adatokkal kiegészítik. Az így létrejövő digitális munkadarabot a gyártásirányítási rendszer továbbítja a termelésbe a munkagépekhez, majd ott a munkadarabok kontrollálják az egyedi megrendelés elkészültét. A gyártás ezen módja a manuális beavatkozásból eredő hibák lehetőségét teljes egészében kizárja.

4. Horizontális hálózati kapcsolat
A szállítóktól, a gépgyártóktól az alvállalkozókig és a partnerekig az egész folyamatláncban teljes az átláthatóság. Az intelligens munkadarab önállóan, hatékonyan, hibák nélkül és a lehető leggyorsabban átfut a gyártási folyamaton. A Homag csoport minden egysége kommunikál egymással a standardizált interfészeken keresztül. Ezeknek az interfészeknek a további egységesítése az Ipar 4.0 következő fontos feladata.


A bútorgyártás a HOMAG csoportnál már az Ipar 4.0 irányába halad

A Homag csoport megoldásainak jelentős része már most is megfelel az Ipar 4. 0 víziójának. Az elmúlt években a bútoripari ügyfeleink a hálózatos gyártásirányítás egy részét már a gyakorlatban is megvalósították. Kis- és nagyüzemek millió féle bútort állítanak elő hálózatba szervezett és rugalmas, 1 darabos szériák gyártására alkalmas berendezésekkel - mindezt minimális átfutási idővel. Ha a jövöbe tekintünk, akkor láthatjuk, hogy a gyártási hálózatok kialakítása addig fog tovább folytatódni, amíg meg nem valósul az Ipar 4.0 víziója. A Homag csoport vállalatai szorosan összedolgoznak a partnerekkel, beszállítókkal és ügyfelekkel annak érdekében, hogy egységesítsék az interfészeket és lehetséges legyen az átjárható kommunikáció. Mindeközben a Homag csoport a német kormány kutatási projektjeiben is kamatoztatja a felhalmozott tapasztalatát és szakértelmét. Így az Ipar 4.0 víziója hamarosan valósággá válik.

Kézzelfogható előnyök
 • Akár 30%-os termelékenység növekedés
 • Moduláris megoldások kicsitől a nagyig
 • A szoftvermodulok szorosan összekapcsolhatók
 • Gyors reakció az új trendekre és ügyféligényekre
 • Kisebb tőkeigény
 • Kisebb forgóeszköz igény, alacsonyabb készletszint
 • Kis helyigényű technológia, minimális félkész termék
 • Hatékonyság és átláthatóság az adat struktúrákban és folyamatokban
 • Hatékony gépek, hatékony folyamatok, hatékony szoftverek, hatékony gyártás!
 

Személyzet nélküli, egy darabos szériákat gyártó termelési folyamattal dolgozunk, világviszonylatban a legrövidebb átállási ütemidővel, címke mentesen. Ugyanakkora emberi erőforrás felhasználás mellett 30 %-kal nőtt a kapacitás. Mind technológiában, mind szoftverben olyan partnerünk van, aki mindent meg tud valósítani, amit mi elképzelünk, és az működik is. Erre nagyon büszkék vagyunk.
Albert Nopp, Műszaki ügyvezető, Hali Büromöbel

 A tömegtermelésről át kell állnunk az egyedi termékek gyártására, és úgy látom, a hálózatba szervezett gyártás segít nekünk az átállásban.
Dr. Rolf K. Hallstein, Ügyvezető igazgató, Sedus Systems

 Akik a gyártási hálózatok kiépítését a jövőben nem hajtják végre, komoly versenyhátrányba kerülnek. Az előnyök nem csak a nagyiparban, de a kisüzemek számára is egyértelműek. A növekvő vevői elvárások és az egyre jelentősebb szakemberhiány rákényszeríti a szektort a módszerek átgondolására. A jövőbeni sikerek kulcsa a hálózatba szervezett gyártás alkalmazása.
Manfred Schwellinger, Cégvezetőség tagja, ALNO

 
 

 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...