Automatikus munkadarab adagolás a faiparban Automatizálással szárnyal a CNC megmunkálás kisüzemekben és a nagyvállalatoknál is 
 
CNC megmunkálóközpontok a jövő alapgépei. A sikeres felhasználásukban központi szerepet játszik a folyamatokba történő beágyazhatóságuk. A kulcsszó az automatizálás. A személyre szabott megoldások lehetővé teszik a produktivitás és a minőség kézzel fogható fejlesztését.
Eduard Schiessl, Friedhelm Rempp


A HOMAG fejlesztő mérnök csapata minden üzemméret számára egyedileg passzoló megoldást tervezett, az ügyfelekkel szorosan együttműködve. A szakértők immáron számos megvalósult berendezés és gyártócella tapasztalatára támaszkodhatnak.
 
 Miért automatizáljunk? 

Számtalan ok miatt érdemes megfontolni az automatizálást.
Már egy kis asztalos üzem számára is jelentős előnyöket tartogat elfogadható befektetés mellett, meglepően gyors megtérüléssel.
Figyelembe kell venni, hogy egyre kisebbek lesznek a szériák (kulcsszó: egy darabos szériák). A vállalkozások egyre nehezebben igazítják a technológiájuk  rugalmasságát, gazdaságosságát ehhez a megállíthatatlan trendhez. Ez a követelmény alapvető eszközzé teszi a CNC megmunkálóközpontokat minden egyes műhely számára.
Nagy folyamatbiztonsággal tudnak egy darabos szériákkal dolgozni, még akkor is ha vegyesen történik a gyártásuk. Ehhez jön a növekvő szakemberhiány: a dolgozók értékes idejét nem a fel és lepakolás kellene hogy kitöltse, hanem a gyártás előkészítése és szervezése.

Automatizálni és profitálni
Az automatizálás segít megnövelni a gép munkaóráinak a számát, hiszen, a szünetekben, vagy a műszak lejárta után is tud dolgozni. Így lesz a dolgozók 8 órás műszakjából 12 órás gépi munkaóra.
Az automatizálás által egy dolgozó több gépet is tud egyszerre párhuzamosan használni.  Például míg egy gépre kézzel történik a munkadarabok  adagolása, addig a második vagy akár a harmadik gép esetében automata adagoló rendszer segítségével.  Az automata adagoló használatának köszönhetően nincs több, a dolgozók okozta állásidő. Így növekszik a termelékenység és érezhetően csökken az egységköltség. Sőt, az automatizálással elkerülhetőek azok a károk, amik a manuális rakodásánál elkerülhetetlenül fel szoktak bukkanni. Plusz egy pozitív mellékhatás: kisebb fizikai terhelésnek lesznek alávetve a dolgozók.
 
 Következzen az automatizálás három szintje: 

 1. Gyors megtérülés a belépő kategóriában 

A kisebb, közepes üzemméretre tökéletes TBA típusú lapadagoló jelenti a belépő kategóriát az automatizálásba. A lapadagoló minden HOMAG vagy WEEKE BMG-200-600 típusú CNC megmunkáló központtal összehangolható, mindez rendkívül kis helyigény mellett. A TBA lapadagoló beruházásigénye a termelésre gyakorolt pozitív hatásokat figyelembe véve meglepően alacsony. A megtérülési idő gyakran csak egy-két év. Például az üzemek, akik kis vagy egy darabos szériákkal dolgoznak, a törzsidőben manuális adagolással tudják működtetni a megmunkáló központot, míg a szünetekben vagy munkaidőn kívül  a CNC gép a lapadagoló segítségével automatán működhet, akár vegyes rakatokkal is. 

A TBA lapadagoló minden HOMAG vagy WEEKE BMG-200-600 típusú CNC megmunkáló központtal összehangolható, mindez rendkívül kis helyigény mellett.

Előnyök és lehetőségek:
  • automata és kézi adagolású gyártás is lehetséges
  • kedvező árú automatizálás
  • gyors megtérülés
  • kis helyigény, egyszerű kezelés
  • munkaerő igény növekedés nélkül megnöveli a munkaidőt
  
 
 2. Magas termelékenység portálhidas CNC gépekkel 

Dupla asztalos portálhíd (BOF/BAZ)  és TBP lapadagoló  kombinációja:
 A lehetséges 15 méteres hossz hossz miatt a lineáris portálok jelentik az ideális megoldást a nagy portál-megmunkáló központok automatizálására. Ezen a platformon 4 orsó egyszerre végezheti a marást és további aggregátokkal is kiegészíthető.
Egyenként történik munkadarabok portálról történő adagolása, majd a megmunkálás után a leszedése. Az adagolás a teljes munkaterületre történhet.  Dupla vagy szinkron elhelyezésnél akár több munkadarab adagolható, megmunkálható és leszedhető párhuzamosan. Ez a kibocsátás megduplázását eredményezi
.

A lehetséges 15 méteres hossz hossz miatt a lineáris portálok jelentik az ideális megoldást a nagy portál-megmunkáló központok automatizálására. Dupla vagy szinkron elhelyezésnél

Maximum munkadarab súly 150 kg, több rakásolási hely , különböző megfogó rendszerek   és integrált tisztítórendszerek – ezek teszik a portáladagolót  univerzálisan bevethető megoldássá, kiemelkedő termelékenységgel. Az rakásolási helyek  oldalsó elrendezése miatt a CNC megmunkáló központ továbbra is manuálisan kezelhető marad.  A kezelés a gépvezérélésbe integrált és a woodWOP szoftveren keresztül programozható. A berendezés autonóm módon dolgozik – Egy 5 tengelyes gép és egy automatán pozicionáló asztal kombinációjával például sok egyedi lépés lefedhető egyetlen gép/berendezés használatával. A komplett megmunkálás előnyei jelentősek: a munkadarabok minőségének javulása, időmegtakarítás és a dolgozók fizikai megterhelésének jelentős csökkenése.
 

Előnyök és lehetőségek:
  • az adagoló nagy munkaterületet fed le
  • nehéz munkadarabok kezelése
  • több darab párhuzamos felrakása is lehetséges, például szinkron-megmunkálásra
  • nagy teljesítmény, folyamatos működés
 
 3. Robotok: kiemelkedően rugalmas mindentudók 

A robotok használata a gépek maximális kihasználását teszi lehetővé. A robotok nagyfokú rugalmasságot kínálnak a technológia folyamatlépések elrendezésében és alkalmazkodnak, ha változik a termelési folyamat vagy a termékspektrum.  A megfelelő eljárások rendkívül magas folyamatbiztonságot és emberi erőforrás nélküli termelést tesznek lehetővé. Robotok bevetésével a gépkezelő bizonyos időre gond nélkül elhagyhatja a helyét. Így a produktivitás emelkedik, a dolgozók terhelése csökken és javul a munkadarabok minősége.

A robotok erőssége a szabad hat tengelyes mozgásban rejlik. A képességeiket ott tudják jól kihasználni ahol szükség van a különböző formájú és méretű munkadarabok egymásutáni fel és lerakására, eltérő helyekre A kezelés pedig egyáltalán nem komplikált. A berendezés vezérlésébe integrált, nincs szükség robotprogramozói ismeretekre. A robotot a munkadarab megfelelő  paraméterei alapján kell programozni, mint pl. hosszúság, szélesség, magasság, vagy fordulás.


 Gyakorlati példa: robotkezelés 

 Központi lapraktár és robotadagolás 


A Kappler GmbH & Co. KG cég Pfalzgrafenweiler –ben egy teljesen automatizált anyagkezelést épített fel az alkatrészgyártásában, egy központi munkadarabválogatóval és pufferraktárral . Ehhez lett csatlakoztatva BMG 512 CNC megmunkálóközpont – egy egyenesen mozgó robottal a gép mögött.
A robot gondoskodik a CNC zökkenőmentes kiszolgálásról és a magas termelékenységről. Felveszi a megmunkálandó darabot a szortirozóraktárból , a gépbe adagolja majd a megmunkálás után lerakja. A BMG 512 automatikus vákumpapucs mozgatásával  együttműködve emberi erőforrás ráfordítás nélkül zajlik a működés. A robot a megmunkálás előtt és közben képes elfordítani a munkadarabot, így a manuális kezelés végkép a múlté.
A Kappler Med+Org közintézmények, egészségügy és irodák számára készít igényes bútorokat, bútorrendszereket. A cég Európa szerte aktív. Ausztria, Svájc és Luxemburg mellett növekvő népszerűségnek örvend az USA-ban, Kanadában, Skandináviában, Írországban és Franciaországban. www.kappler.de

 
A robot a CNC mögött egyenes vonalban elmozdul. Az automatikus vákumpapucs pozícionálással együttműködve…


… biztosítja a teljesen automata működést nagyon magas produktivitás mellett.
 

 
 Gyakorlati példa: Portáladagolás 

 A dupla asztalos kialakítás gondoskodik a maximális termelékenységről
 
A Walter Bosch GmbH Wilburgstetten-ben 2 éve használ egy HOMAG-BAZ 723  CNC megmunkáló központot. A megmunkálóközpont kettő egymástól független asztallal, öttengelyes „Drive5+“ marófejjel és laserTec élzáróaggragáttal van felszerelve. Egy automata TBP portáladagoló gondoskodik az adagolásról és a lerakásról  80 kg –os munkadarab súlyig. A Bosch  sok olyan műveletet végez a BAZ megmunkáló központtal, amire soha nem gondoltunk volna. Például egyszerű nútmarásra , amit különben egy asztalos marógépen  kellene végrehajtani. Így viszont nincs szükség plusz élőmunka felhasználásra.  A rakatok elő vannak készítve és a TBP az egyik munkadarabot a másikra helyezi. . A kettős elrendezésnek köszönhetően az adagoló folyamatosan akcióban van. Sőt, rendszeresen dolgozik munkaidő után is. Norbert Bosch ügyvezető a BAZ fényeit még a hálószobájából is szemmel tarthatja és a kanapéjáról is tudja, hogy a megmunkáló központja tervszerűen dolgozik-e. A Bosch cég igényes és értékes irodai és szállodai berendezéseket gyárt. www.wabo.de


A TBP  portáladagoló  lehetővé teszi a HOMAG-BAZ 723 CNC megmunkáló központ automatikus folyamatos működését.
 
 
A dupla asztalos kialakításnak köszönhetően a megmunkálóközpont állásidő nélkül tud  dolgozni.


 
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...