50 éves a HOLZMA

A táblafelosztás mi vagyunk!


Idén ünnepli 50. évfordulóját a precíziós táblafelosztó gépek piacának meghatározó gyártója, a HOLZMA. A sikertörténet 1966-ban indult, amikor megalakult a HOLZMA Plattenaufteiltechnik GmbH, amely az új technikai fejlesztései nyomán  gyors növekedésnek indult és hamar ismertté vált a piacon. Számos mérföldkő után a gyártó máig megőrizte kiemelt pozícióját, és immár a HOMAG csoport tagjaként a legmodernebb technológiákkal szolgálja ki ügyfeleit.


Mitől más?

Az öt évtizedet összegezve a jubileumi ünnepség mottója nem véletlenül: „A táblafelosztás mi vagyunk”. A vállalat mozgatórugója az a magasan képzett többgenerációs szakembergárda, akik tudásukkal, ötleteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a „garázsműhelyből” a világ vezető gyártójává váljon. Jelenleg csak a német holzbronni központban 420 alkalmazott dolgozik, ezen felül a világ több pontján működnek gyártóegységek: pl. Barcelona, Shanghai, Sao Paulo vagy az indiai Bangalore. Ők együtt a táblafelosztás üzletág, vagyis HOLZMA, ami 1987 óta a HOMAG csoport oszlopos tagja.

A kezdetek: tele bátorsággal és vállalkozói szellemmel

A Holzma márka alapítóatyja Erwin Jenkner, akinek a kitartása és a minőségre, innovációra való törekvése a mai napig is fenntartott szemléletet alakított ki a cégben. A HOLZMA nevet először 1966-ban használta, akkor még ablakgyártásban használt vasalathely fúró-, maró-, szerelőautomaták gyártásával. De nem sokat kellett várni, ugyanis 1 évvel később, egy omnibuszgarázsban két alkalmazottal megépítette az első vízszintes fűrészét, amely már asztal alatt futó fűrészaggregáttal működött. Elsősorban tömörfa vágására szánták, a nyomógerenda és az elővágó még hiányzott róla.
A melamin bevonatú forgácslapok iránti igény maga után vonta a gépek utáni kereslet növekedését. Ezért Erwin Jenkner rögtön nekilátott egy új generációs fűrész fejlesztéséhet, amelyben már a gépészmérnökként végzett fia, Detlef Jenkner is szerepet vállalt. 1970-ben legyártották az első táblafelosztót, amelynek már volt nyomógerendája, ütközővonalzója és elektronikus vezérléssel működött. Ettől kezdve minden fűrészüket elővágó aggregáttal is felszereltek. Eközben a cég gyors növekedésnek indult. A garázs hamar kicsinek bizonyult, ezért megvásároltak egy telket Holzbronn közelében, így 1971-ben elindult a gyár holzbronni története, 8 alkalmazottal, 1500 m2-en. Összehasonlításképpen a gyár mai fedett csarnokterülete 30 000 m2.

A nemzetköziség: rohamléptekben

Még abban az évben elindult az első szállítmány Angliába, és 10-30% forgalomnövekedést értek el évente, aminek a 90%-a export volt. A 70-es évek közepére a HOLZMA már szállított Ausztráliába, és az Egyesült Államokba is. Az USA-ban megnövekedett lapfelhasználás nyomán hamarosan elindult egy ottani képviselet, amivel egy nagy exportpiac nyílt meg (ami ma szintén a HOMAG csoporthoz tartozik).

A piacvezető Homag Group

Amikor a HOMAG csoport egy megbízható táblafelosztó gyártót keresett, a HOLZMA élt a felkínált lehetőséggel és további növekedés reményében 1987-ben csatlakozott a világelsőhöz, akkor 220 dolgozót számláló csapatával. A csatlakozás után alig 3 évvel a vállalat létszáma csaknem megduplázódott és a világ vezető táblafelosztó gyártójaként tartották számon, ami a mai napig fennáll. Ez részben köszönhető a HOMAG szerviz- és értékesítési hálózatának, illetve a közös termékportfólió nyújtotta fejlesztési előnyöknek.

A termékportfólió ma: az S-től az XXL megoldásokig

A lapalkatrészek szabásával foglakozó cégek fél évszázada választhatnak a HOLZMA kínálatából egyedi igényre szabott megoldásokat, kis és nagyipari szinten egyaránt. Rugalmasan összeállítható gépkonfigurációk: mindegy, hogy a vevő a belépő 1-es, 2-es szériából, a klasszikus 3-as, 4-es szériából, vagy az ipari 5-ös, 6-os szériából választ, mindig profitál az egyedileg összeválogatható opciós lehetőségekből, amelyek később tovább bővíthetők. Az utóbbi időben nagy hangsúly került a szoftveres háttérre, ezen a területen a HOLZMA CADmatic gépvezérlése és a Schnitt Profi(t) optimalizáló szoftver két fontos megoldás a táblafelosztók piacán. Emellett lehetőség van az automatizáltsági fok növelésére, pl. a korszerű fűrész-raktár kombinációkkal.A jövő: mindig új ötletek

A találékonyság már a kezdetektől a HOLZMA „műhely” sikerének alapja, erről tanúskodik számos fejlesztés illetve annak újabb generációi. Az évek során rengeteg szabadalom biztosította, hogy a gyártó megőrizze pozícióját. Egy korábbi, még Erwin Jenkner nevéhez fűződő mérföldkő a megfogócsipeszek bevezetése, ami mára standarddá vált a világon. A Holzma szakértői folyamatosan figyelik a trendeket és nagy hangsúly fektetnek a vevői visszajelzések elemzésére, hogy mindig gyorsan tudjanak reagálni a piac változásaira. Nem véletlen, hogy csak az elmúlt 10 évben 65 HOLZMA szabadalom született.
A jövőt illetően a HOMAG csoport gépeivel karöltve az automatizált megoldásoké a főszerep, amely az alapanyagtól a végtermékig egyetlen összehangolt rendszerben működik. Jó példa erre a HPS 320 flexTec, amely forradalmasította az automatizált táblafelosztást. Az innováció lényege egy robotkar, amely adagol, átemel és pufferel. De megemlíthetnénk a HPP 300 multiTec berendezést is, amely egy ütemben végez vágásokat, fúrásokat és marásokat. Ezt a gépet főleg a homlokzatburkolatok, könnyűszerkezetes építőelemek, betonzsaluk konfekcionálásában használják.

A csapat mindennek alapja

Minden ötlet mögött okos koponyák állnak, mindegy, hogy junior vagy tapasztalt szakember, mindenki hozzáadja a saját szaktudását. Egyértelműen csapatmunkára és a több évtizedes tapasztalatra alapozva folynak a fejlesztések, amely rendkívül hatékonynak bizonyult az idők során. A 420 főállású dolgozó mellett Holzbronn-ban rendszeresen kb. 40 diák és gyakornok tevékenykedik, amivel a gyáregység az egyik legnagyobb képző központ a régióban. Ebből is látszik, hogy a HOLZMA hosszú távon tekint a jövőre, így nagy hangsúlyt fordít az utánpótlás nevelésre.
Holzma Treff 2016

A jubileumi év egyik fontos megmozdulása a HOLZMA házivására volt, ahol az ünnepi hangulat mellett az idei fejlesztések bemutatására is sor került. Köztük az új kezelő asszisztens rendszerrel és a module45 szögvágó aggregáttal.

   
 
 

 

Ne maradjon le

A FAIPARI INNOVÁCIÓKRÓL, EGYEDI AJÁNLATOKRÓL!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljön a trendekről, tippekről, asztalosipari hírekről...

 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

REFERENCIÁK

Mi más, ha nem a Lignomat?

Már a Lignomat Kft megalakulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel.  Tovább...

 

HÍREK

Szervizmérnök/szerviztechnikus álláslehetőség

A Lignomat Kft. növekedése szükségessé tette, hogy csapatunkat tovább bővítsük egy kiváló szervizmérnök/szerviztechnikus személyével. Tovább...

Weinmann Treff 2017

Idei évben is várja az érdeklődőket a Homag csoport és a Lignomat Kft. a november 23-24-én megrendezésre kerülő Weinmann Treffre, S. Johann-Lonsingen-ben, Németországban. Tovább...

Ki nyerte a szerviz és alkatrész utalványt?

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy mgtisztelte jelenlétével a Garzon - Lignomat közös szakmai napját. Külön hálásak vagyunk az utólag emailben küldött értékelő kérdőív kitöltőinek, nagyon hasznos válaszokat kaptunk. Tovább...

Egy Gold Stevie Award díjas weboldal - HOMAG

A HOMAG csoport új weboldala elnyerte az idei évben a Stevie International Business Award díját. Tovább...

NEMCSAK GÉPET, INNOVÁCIÓT IS VETTEK - faipar.hu

A Garzon Bútor Zrt. nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2015-ös hannoveri kiállítás után úgy döntött: beruház, hogy a magyar bútogyártásban elfoglalt pozícióját tovább tudja erősíteni Tovább...